Roeki: angst voor onbekende mannen

Roeki: angst voor onbekende mannen

Het verhaal van Roeki.

Hulp voor een hond die angstig is voor onbekende mannen.

Afgelopen week ben ik op huisbezoek geweest bij Roeki. Roeki is een kleine kruising die geadopteerd is uit Roemenië. Roeki heeft bij haar nieuwe eigenaren een echt gouden mandje gevonden. Haar ‘adoptieouders’ zijn dol op haar en willen voor haar het allerbeste.

Toen ik afgelopen week bij Roeki op bezoek kwam, woonde ze ongeveer een halfjaar in Nederland.

Angstig voor onbekende mannen

Vanaf het allereerste begin dat Roeki in Nederland is, hebben haar eigenenaren gemerkt dat Roeki heel angstig is voor mannen. Bij vrouwen is Roeki op haar hoede en kijkt ze even de kat uit de boom. Maar als ze even de tijd krijgt, ontspant ze zich al snel. Wanneer er echter mannen op bezoek komen in het huis van Roeki, dan blaft ze de hele tijd, vanuit haar mandje.

De eigenaren van Roeki hebben haar de tijd gegeven om rustig te kunnen wennen. Rustig te wennen aan haar nieuwe omgeving, de nieuwe geluiden, geuren, voorwerpen. En de afgelopen maanden is Roeki al veel meer ontspannen geworden. Dit merken de eigenaren in alles, behalve wanneer er mannen op visite komen bij Roeki thuis.

Dit is de reden dat de eigenaren van Roeki contact met mij hebben opgenomen. Of ik eens even mee wilde kijken hoe ze Roeki meer konden laten ontspannen bij mannelijke visite.

slapende hond

Op huisbezoek bij Roeki

Bij mijn binnenkomst merkte ik inderdaad dat Roeki even op haar hoede was. Ze bleef van een afstandje naar mij kijken, en durfde pas nadat ik even binnen was bij mij te komen snuffelen. Haar eigenaren begeleidden haar heel goed. Ze boden haar steun, zonder iets te willen forceren.

Samen met de eigenaren en Roeki heb ik een wandelingetje gemaakt, en hebben we even met Roeki gespeeld. Toen we weer terug binnen waren bleef Roeki ontspannen in mijn aanwezigheid.

Vervolgens werd de buurman uitgenodigd. Dit zodat ik Roeki’s gedrag bij mannen kon observeren. Zodra Roeki de stem van de buurman hoorde vluchtte ze naar haar mandje. Daar bleef ze angstig zitten blaffen. Toen de buurman de kamer binnenkwam gromde Roeki af en toe ook even, en ondertussen bleef het blaffen maar doorgaan.

Roeki is enorm bang van mannen. Hoogstwaarschijnlijk is er in haar verleden iets gebeurd. Dit kan gebeurd zijn in haar verleden als hond uit het buitenland. Waarschijnlijk is ze slecht behandeld door een (of meerdere) mannen. Haar angst zit diep. Zodra ze een mannenstem hoort schiet ze in de paniek. Er is geen ruimte meer om te kijken of deze man inderdaad bedreigend of angstaanjagend is.

Een hond in paniek kan niet leren

Wanneer een hond in paniek is kan hij eigenlijk niet meer leren. Roeki wordt op dat moment zo door haar angst overvallen, dat de paniek haar leervermogen overneemt.

Samen met de eigenaren heb ik een plan opgesteld hoe we deze angst bij Roeki kunnen laten afnemen. Als eerste hebben we afgesproken dat er voorlopig even geen mannelijke visite in huis komt. Deze situatie is op dit moment te heftig voor Roeki. Om haar angst af te nemen moet eerst voorkomen worden dat ze in paniek raakt.

Stap voor stap de angst verminderen

De eigenaren beginnen nu met het oefenen met Roeki met mannenstemmen. Gewoon door op hun laptop het geluid af te spelen van een man die praat. Zodra Roeki deze mannenstem hoort, gaan de eigenaren iets heel leuks met haar doen. Namelijk samen met haar spelen, met een nieuw, speciaal voor dit doel aangeschaft, superleuk speeltje. Roeki zal nu gaan leren dat het horen van een mannenstem een aankondiger wordt voor leuke dingen, in plaats van iets wat bedreigend is.

De volgende stap zal zijn dat de eigenaren met Roeki gaan oefenen wanneer Roeki in de verte een man ziet. Gewoon op straat, tijdens de wandelingen. De eigenaren gaan steeds, zodra Roeki een man ziet of hoort, met haar spelen met het speciale speeltje. De locatie waarop gewandeld wordt, zal de komende tijd ook worden aangepast. Er wordt alleen gelopen op overzichtelijk, rustig terrein. Waarbij de eigenaren ervoor kunnen zorgen dat er afstand blijft tussen Roeki en mannen. Voldoende afstand om te voorkomen dat Roeki in paniek raakt.

Als dit goed gaat gaan we oefenen met mannelijk bezoek. In eerste instantie waarschijnlijk alleen maar bezoekers in de gang, zonder dat ze nog in de kamer komen bij Roeki.

We gaan steeds een stapje verder als de voorgaande stap Roeki geen angst meer oplevert. Beetje bij beetje zal Roeki’s angst zo kunnen afnemen.

Niets forceren

Ik ben heel blij dat Roeki’s eigenaren Roeki deze tijd gunnen en niets willen forceren of afdwingen. Haar eigenaren hebben heel goed door dat het blaffen van Roeki een uiting is van haar angst en paniek, en dat het geen zin heeft het blaffen te onderdrukken.

Voor mij als gedragsdeskundige is het altijd enorm fijn om te zien hoe betrokken eigenaren zijn en hoe ze zich willen inzetten voor het welzijn van hun hond.

 

P.s. Heb jij nou ook een hond die veel blaft? Of die ander gedrag laat zien dat voor jou niet wenselijk is? En zou jij, net als de eigenaren van Roeki, willen dat ik eens met je meekijk, om samen te bekijken hoe we jouw hond kunnen helpen om zich anders te gedragen? Neem dan gerust even contact met me op. Tijdens een gratis gesprek hebben we alle tijd dit even rustig te bespreken.

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected