Luna, blaffen naar andere honden

Luna, blaffen naar andere honden

Luna, een verhaal over een hond die steeds meer ging blaffen naar andere honden.

Luna is een herder mix van 3 jaar oud. Ze woont vanaf dat ze een kleine puppy was bij haar eigenaren. Luna is dol op wandelen, maar spelen met de bal is toch wel haar favoriete bezigheid. Als het aan haar ligt, kan ze dit uren volhouden. Haar eigenaren moeten er echt op letten dat ze haar tijdig laten rusten. Luna blijft maar doorgaan.

De laatste tijd echter, spelen Luna’s eigenaren steeds minder met haar met de bal. Nog wel in hun eigen tuin (die is niet zo groot). Maar niet meer zo vaak tijdens de wandelingen. Niet omdat Luna dat niet meer wil, maar omdat haar eigenaren haar steeds minder vaak los durven te laten. Dit tot verdriet en frustratie bij zowel Luna als haar eigenaren.

Blaffen naar andere honden.

De reden dat haar eigenaren Luna niet meer zo vaak los durven te laten, is omdat Luna, steeds vaker, tijdens losloopwandelingen, blaffend op andere honden afstormt.

Gelukkig is er verder nog niets gebeurd. Er zijn geen gevechten of iets dergelijks ontstaan. Maar je kunt je voorstellen dat andere honden erg schrikken wanneer Luna zo blaft of op hen komt afgestormd. Ook andere hondeneigenaren vinden dit echt niet fijn. En de eigenaren van Luna zelf natuurlijk ook niet. Ze hebben het idee steeds minder controle over Luna te hebben tijdens losloop wandelingen en zijn bang dat er binnenkort er wel iets naars zal gebeuren als Luna zo doorgaat.

Dit is de reden dat de eigenaren van Luna ongeveer drie maanden geleden contact met mij hebben opgenomen.

Wanneer eigenaren om hulp vragen voor begeleiding van hun hond, begin ik altijd eerst met het kijken wat er precies aan de hand is. Wat is de reden dat Luna dit gedrag is gaan vertonen? Wat wil ze ermee bereiken? Welke emoties zijn erbij betrokken?

In het geval van Luna bleek dat, voordat ze in de losloopwandelingen op andere honden ging afstormen, haar gedrag aan de lijn ook was veranderd.

luna blaffen naar honden

Reden om te blaffen: een onderliggende emotie.

Luna begon sinds haar tweede jaar steeds vaker aan de lijn te trekken en te blaffen naar andere honden. In haar geval was de onderliggende emotie frustratie. Het zien passeren van andere honden maakte haar alert, ze reageerde op de beweging van de andere honden. Eigenlijk wilde ze, op het moment dat ze andere honden zag, hier naartoe gaan. De belemmering van de lijn frustreerde haar.

Wat begon met af en toe blaffen, resulteerde steeds vaker in blaffen en uitvallen aan de lijn. En dit leidde er weer toe dat Luna ook los van de lijn anders ging reageren op andere honden. Haar gevoelens van frustratie had ze inmiddels gekoppeld aan het zien van andere honden, ongeacht of de lijn haar nu wel of niet belemmerde.

Wat is er nodig om minder te hoeven blaffen?

Samen met de eigenaren zijn we gaan kijken wat Luna nodig had om deze frustratie weer kwijt te raken. We zijn in eerste instantie begonnen met het zorgen voor positieve gevoelens bij haar, in plaats van de gevoelens van frustratie. De eigenaren van Luna hebben dit gedaan door steeds met Luna te gaan spelen (met een balletje aan een touwtje, een trekspelletje) zodra Luna, in de verte, tijdens de aangelijnde wandelingen, andere honden zag.

Ook hebben ze Luna geleerd steeds bij hen in te checken, zodra ze prikkels (andere honden, maar ook mensen) tijdens de aangelijnde wandelingen in beeld kreeg. Langzaamaan is het gedrag aan de lijn van Luna veranderd. Luna reageert niet meer met blaffen wanneer ze andere honden ziet, maar richt zich op haar eigenaren. Omdat ze nu weet dat het zien van een andere hond iets leuks betekent, in plaats van dat het frustratie oplevert.

Om Luna straks ook weer veilig te kunnen laten loslopen, zijn haar eigenaren nu met haar aan het oefenen met een lange lijn. Ook hier leren ze Luna dat het zien van een andere hond leuke dingen betekent (spelen met de bal). Ook hier oefenen ze met inchecken zodra Luna een prikkel opmerkt. Zodat Luna, in plaats van zelfstandig op een prikkel af te gaan, steeds naar hen toekomt.  Ook hebben ze Luna een nood-terugroep commando aangeleerd. Zodat Luna in de toekomst, steeds teruggeroepen kan worden, hoe de situatie ook zal zijn.

 

P.s. Mocht jij ook hulp willen om gedrag van jouw hond te veranderen, net zoals de eigenaren van Luna, dan kijk ik graag eens met je mee. Neem gerust even contact met me op, om het verhaal van jou en jouw hond eens met me te bespreken. Je kunt dit heel eenvoudig doen door het aanvragen van een gratis gesprek. Samen kunnen we dan kijken hoe ik jou en jouw hond verder kan helpen.

Wil je weten hoe ik de eigenaren van Luna geholpen heb? Kijk dan eens bij de informatie over mijn begeleidingstraject ‘In 8 stappen van blaffen aan de lijn naar ontspannen wandelingen’ . Dit traject hebben de eigenaren van Luna met succes doorlopen.

i.v.m. privacy redenen is de hond op de foto niet Luna.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected