We vinden het al snel normaal...

We vinden het al snel normaal...

Ken je dat? Je hond doet bepaalde dingen die je niet zo prettig vindt. En als je hond dan eenmaal ander gedrag aan heeft geleerd, vind je dat al snel heel gewoon.

Om je een voorbeeld te geven, mijn Beagle pup Noesje heeft de neiging op te springen wanneer er iemand binnenkomt. En niet zomaar springen… Noesje springt erg hoog en hapt daarbij in de kleren van ons en van de bezoekers. Niet heel fijn dus. Dat levert echt gaten in kleren op…☹ ☹. Voor mij een reden om hier met Noesje aan te werken.

Steeds als ik binnenkwam oefende ik met haar het netjes op de grond blijven. Uiteraard kreeg ze hierbij de aandacht die ze zo graag wil. Maar ik betrapte me er laatst op dat, toen ze eenmaal netjes uit zichzelf op de grond bleef, ik vergat haar uitbundig te belonen. Ik vond het al snel normaal dat ze niet opsprong.

Wij vinden het al snel gewoon als onze honden doen wat wij willen. Of zich gedragen op de manier zoals wij dat graag zien. Voor ons is dat het normale gedrag. We vergeten daarbij soms dat het voor onze honden misschien helemaal niet zo normaal of logisch is.

Wanneer je je hond een nieuwe gewoonte wil aanleren, kost dat tijd. Maar als jouw hond die nieuwe gewoonte eenmaal heeft opgepikt, bestaat het gevaar van terugvallen in oud gedrag. Daarom is het belangrijk dat, als je hond eenmaal nieuw gedrag vertoont, je niet te snel stopt met belonen. En dit misschien zelfs in de toekomst met regelmaat nog eens blijft doen.

Om terug te komen op het voorbeeld met Noesje, ik ben me er nu weer extra van bewust dat niet opspringen voor haar een hele prestatie is. Dat ze zich moet inhouden en anders moet gedragen dan ze van nature zou doen. En dat ik haar dus zeker moet laten weten hoe knap ik dat van haar vindt. Zeker nog een hele tijd. Zodat ze echt de tijd heeft gekregen deze nieuwe gewoonte zich helemaal eigen te maken.

En of het nu gaat om opspringen, blaffen, aan de lijn trekken, terugkomen als je roept, wat dan ook, wij als hondeneigenaren dienen ons bewust te zijn van het feit dat gedrag wat voor ons natuurlijk voelt, dit voor onze honden niet hoeft te zijn. Dat het voor een hond flink wat aanpassing kan vragen om probleemloos te functioneren in onze mensenmaatschappij.

Sylvia

 

P.S. Gedraagt jouw hond zich ook niet altijd “probleemloos”? Zijn er bepaalde issues waar jij met jouw hond aan zou willen werken maar weet je niet zo goed hoe? Wanneer je in je eentje deze zaken probeert op te lossen, blijf je vaak in een kringetje ronddraaien. Je weet nou eenmaal niet wat je niet weet en soms heb je een blinde vlek voor je eigen gedrag, of dat van je hond. Het kan enorm helpend zijn om hier samen met een deskundig iemand aan te werken. Zodat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe aanwijzingen waar je gericht mee aan de slag kan. Wil je eens samen met mij bekijken of ik degene ben die jullie kan helpen? Dat kunnen we heel eenvoudig doen via een gratis kennismakingsgesprek via Zoom. Wil je meer informatie over dit gesprek? Klik dan hier. Ik hoop je binnenkort virtueel te ontmoeten.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected