Er moet zoveel met onze pups
09 januari 2023 

Er moet zoveel met onze pups

Afgelopen maand hebben wij een nieuwe pup in ons gezin mogen opnemen. We keken er enorm naar uit. Weliswaar voelde het allemaal ook wel een beetje dubbel, want als Pom afgelopen zomer niet was overleden, was er binnen ons gezin nog geen ruimte geweest voor een pup. Maar nu dus wel, en ondanks dat het verdriet om Pom er nog steeds is, zijn we ook erg blij met onze Noesje.

Wanneer je je voorbereidt op de komst van een nieuwe pup, denk je natuurlijk over hoe het zal zijn en wat je met deze pup allemaal zal gaan ondernemen. Bij ons in het gezin was dat niet anders. Noesje is wat kleiner dan Pom en ik kijk er nu al naar uit dat ze komende zomer met mij mee kan in de fietsmand, iets wat met Poms formaat niet lukte.

Wanneer je pup eenmaal bij je is, wil je heel graag alles goed doen. Je wil je pup een zo goed mogelijke start geven en de socialisatie goed aanpakken. De puppy fase is nu eenmaal een belangrijke fase voor de ontwikkeling van je pup tot een blije en evenwichtige hond, het is van belang hier heel zorgvuldig mee om te gaan.

Toch merk ik, nu ik zelf weer helemaal in deze puppyfase zit, dat veel puppy’s vaak helemaal overspoeld worden met van alles en nog wat, en dat het voor veel mensen helemaal niet zo duidelijk is wat een goede socialisatie eigenlijk inhoudt.

Je puppy meenemen naar de markt, in de trein, naar Intratuin, enzovoorts, zijn adviezen die veel mensen nog geven of krijgen. Begrijp me goed, ik zeg helemaal niet dat dat verkeerd is om te doen, maar het doel van socialiseren is dat je je pup GOEDE ervaringen laat opdoen in nieuwe situaties. Het woord GOEDE is hier het sleutelwoord. Het gaat er niet om dat je pup alleen maar nieuwe ervaringen opdoet, het gaat erom hoe je pup deze situaties ervaart.

Voor sommige pupjes kan een bezoekje aan de markt dus helemaal geweldig zijn, allemaal leuke mensen die even met jouw puppy willen kroelen, voor andere pups kan dit veel te overweldigend zijn. Net zoals bij bepaalde gedragsissues het geval is, zo is het ook bij socialiseren. Er bestaat geen algemeen recept en er moet gekeken worden naar de individuele hond, jouw pup in dit geval.

Ons Noesje is een ondernemend type en vindt veel dingen leuk. Ze geniet van haar ‘socialisatie-uitstapjes’. Maar dit is zeker niet voor alle pups het geval, terwijl dat toch het doel van socialiseren is. Mijn advies is daarom ook om altijd goed naar je eigen pup te kijken. Laat de goedbedoelde adviezen maar langs je heen gaan als mensen zeggen dat je pup nóg meer moet… Kijk vooral naar wat bij jouw pup past, wat jouw pup aankan, op het tempo van hem of haar. Veel leuke ervaringen, en plezier krijgen in de wereld is wat jouw pup tot een blije en evenwichtige hond kan maken….

Sylvia

P.S. Zoals ik hierboven al schreef, algemene adviezen zijn vaak niet helpend. Er moet steeds gekeken worden naar de individuele hond. Vind je het lastig om te zien wat jouw hond nodig heeft, of vraag je je af hoe je op een goede manier met bepaald gedrag van je hond kunt omgaan? Bijvoorbeeld omdat je hond veel blaft, uitvalt, niet alleen kan zijn, of nog wat anders? Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kunnen we samen bespreken waar jij tegenaan loopt met jouw hond en hoe ik je hiermee zou kunnen helpen. Wil je meer weten over zo’n gesprek? Klik dan hier.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected