Een nieuwe pup: doorslapen
07 maart 2022 

Een nieuwe pup: doorslapen

Een nieuwe puppy is niet alleen maar leuk. Wanneer kun jij weer lekker doorslapen?

Heel vaak word ik benaderd door nieuwe puppyeigenaren, die met de handen in het haar zitten. De lang verwachtte, en enorm gewenste puppy, zorgt letterlijk voor slapeloze nachten. De eerste nachten van je pup, ik heb er al vaker over geschreven, maar het valt gewoon niet altijd mee.

Voor jouw pup is de overgang enorm.

De overgang voor je pup vanuit het nest naar jouw huis is voor jouw pup geen sinecure. De ene pup heeft er meer moeite mee dan de andere, maar heel veel puppy’s ervaren deze overgang als een enorm grote stap. Weg bij mama, weg bij de broertjes en zusjes, naar een nieuwe omgeving. Nieuwe mensen, nieuwe geluiden, nieuwe geuren, alles is nieuw voor jou puppy. En jou puppy staat er helemaal alleen voor.

Je kunt je voorstellen, wanneer je  dit zou vergelijken met mensen, dat zo’n overgang echt traumatisch kan zijn. Ik heb geen verstand van het adopteren van kinderen, maar ik kan me zo voorstellen dat wanneer je een kind zou adopteren, je dit kind de eerste periode niet alleen laat en zorgvuldig begeleid.

Waarom denken wij nog steeds dat het voor onze honden anders is? Ook onze honden zijn wezens met emoties en gevoelens. Ook zij hebben steun en begeleiding nodig bij moeilijke gebeurtenissen in hun leven.

Angst om je pup te verpesten.

Ik hoor nog vaak dat mensen bang zijn dat ze hun hond verpesten, wanneer ze niet meteen beginnen om hun hond alleen te laten. En natuurlijk is dat iets wat je je hond moet leren. Het is zowel voor honden als voor hun eigenaren absoluut niet fijn, wanneer je een hond hebt die niet alleen kan zijn. Maar iets leren is wat anders dan iets afdwingen of forceren.

Jouw pup heeft tijd nodig.

Wanneer jouw pup nog maar net bij jou is, heeft hij of zij de tijd nodig om zich veilig te voelen. Jouw puppy heeft de tijd nodig om te acclimatiseren. Om te wennen aan de nieuwe omgeving. Om alles in zich op te kunnen nemen. Om vertrouwd te raken met alles wat nieuw is. De overgang op zich is vaak al heftig genoeg. Dit alleen te moeten doen is veel te moeilijk. Daarom heeft jouw pup de eerste periode jouw aanwezigheid nog zo nodig.

Wanneer jij jou puppy in het latere leven als volwassen hond niet bij jou op de slaapkamer wil laten slapen, is dat iets wat jij jou puppy moet leren. Maar dit hoeft niet meteen vanaf de eerste nacht. Wanneer eigenaren mij bellen met zorgen over hun puppy probeer ik hen altijd duidelijk te maken dat het niet gaat lukken vanuit een onveilige situatie.

Nieuwe stappen zetten vanuit veiligheid lukt veel beter.

Wanneer jouw pup de tijd heeft gekregen om te wennen en op zijn of haar gemak te geraken, is van daaruit het wennen aan alleen blijven een minder grote stap. Ik hoop met dit artikel te bereiken dat eigenaren hun verwachtingen over de eerste nachten wat kunnen bijstellen. Het is niet raar, het is niet verkeerd, en je verpest je puppy zeker niet, wanneer je de eerste nachten in de buurt blijft. En of dit nu op een matrasje in de buurt van het mandje van je puppy is, of dat je het mandje van je puppy de eerste nachten in de buurt van jouw bed plaatst, dat maakt niet uit. Wat belangrijk is is dat jouw pup in jouw aanwezigheid de kans krijgt zich veilig te gaan voelen.

Ga jezelf maar na, wanneer jij je veilig voelt, durf jij nieuwe dingen te ondernemen. Ben jij angstig of onder de indruk, dan is elk nieuw ding je teveel. Dus gun je puppy deze tijd. Over hoeveel nachten we het hebben, dat weet je van tevoren niet. Dat is per puppy verschillend. Zoals ik aan het begin van dit artikel al schreef, de ene puppy heeft hier meer moeite mee dan de andere. Sommige puppy’s slapen na drie nachten alleen, anderen hebben hier drie weken voor nodig. Maar wat voor alle puppy’s hetzelfde is: je kunt pas vertrouwen opbouwen vanuit veiligheid.

Je pup laten janken helpt niet. 

Laten janken is nooit een goeie aanpak. Op geen enkele manier. Je puppy bent er dan niet vanzelf aan. Het kan zijn dat je puppy stopt met huilen, maar dan is dat niet vanuit een veilig gevoel. Dan is het eerder een vorm van opgeven. Opgeven omdat janken toch niet werkt. Maar dat is heel wat anders dan niet meer janken omdat je je niet meer eenzaam voelt. En misschien slaap jij dan weer lekker omdat je je puppy niet hoort, maar zo’n eenzame start heeft gevolgen voor de mentale ontwikkeling van je pup.

Dus krijg jij binnenkort een pup? bereid je goed voor op de eerste nachten. Blijf lekker in de buurt bij je puppy. Zorg dat je overdag, indien nodig, wat slaap kunt inhalen. Vergelijk het met de eerste periode met een nieuwe baby. Je leven staat op zijn kop, alles staat in het teken van je puppy. Als je je pup zorgvuldig begeleid en de stappen zet op het tempo van wat jouw pup aankan, zal je merken dat deze periode enorm snel voorbij gaat. En je zult merken dat je pup zich kan ontwikkelen tot een mentaal sterke en weerbare hond.

Sylvia

P.S. Wil jij extra ondersteuning tijdens die eerste periode met je pup? Ik heb hier een speciaal puppybegeleidingstraject voor. Voor meer info kun je hier klikken.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected