“Wanneer kan ik stoppen met het gebruiken van de voerbeloning voor mijn hond”
21 maart 2022 

“Wanneer kan ik stoppen met het gebruiken van de voerbeloning voor mijn hond”

“Wanneer kan ik stoppen met het gebruiken van de voerbeloning voor mijn hond?”

Dit is een vraag die veel hondeneigenaren me stellen wanneer we het hebben over het aanleren van oefeningen of over werken aan een gedragsverandering bij hun hond.

 Veel hondeneigenaren vinden het op een bepaalde manier vervelend dat ze hun hond moeten (blijven) belonen voor de goed uitgevoerde oefeningen en het juiste gedrag van hun hond. Want, zo zeggen ze, “hij moet het toch ook voor mij doen, en niet alleen voor wat lekkers”. Of “ik vind het gebruiken van een voerbeloning toch een vorm van omkoperij”.

Wij ontvangen ook salaris.

Wanneer je het hebt over de mensenwereld, dan is het heel normaal dat we beloond worden voor de dingen die we doen. Ga je zelf maar na, jij houdt misschien erg veel van je werk, maar wanneer jij er geen salaris meer voor gaat ontvangen, blijf je het dan toch doen? En hoe fijn is het om een complimentje van iemand uit je naaste omgeving te krijgen. Of wanneer iemand zijn waardering uitspreekt over iets wat jij gedaan hebt.

Ook onze honden ontvangen graag waardering.

Voor onze honden werkt het op dezelfde manier. Ook zij ontvangen graag waardering voor ‘hun werk’. En soms kan dat die prijzende opmerking zijn ‘dat het je supergoed gedaan’, maar soms is er meer voor nodig. Bijvoorbeeld omdat de motivatie om iets anders te doen ook erg groot is.

Stel dat jouw hond is lekker los op het uitlaatveld aan het spelen met zijn hondenvriendje. Dit is een van de favoriete bezigheden van jouw hond. Maar jij vindt het tijd om naar huis te gaan, dus jij roept jouw hond. Je kunt je voorstellen dat dit een lastige keuze is voor jouw hond. Moet hij het spel stoppen en met jou meegaan, of kan hij beter nog even van het moment profiteren en lekker door blijven spelen.

Wanneer jouw hond weet dat jij hem roept en hij dan iets lekkers gaat ontvangen, stopt jouw hond waarschijnlijk eerder met het spel, dan wanneer hij alleen maar aangelijnd gaat worden om naar huis te gaan. Dat is eigenlijk heel logisch. En ook wanneer jouw hond het ‘kom hier’ commando al vele jaren kent, kan het in zo’n situatie toch helpend zijn jouw hond te blijven belonen voor dit opvolgen van dit commando.

Omkoperij?

Is dat dan omkoperij? Moet jouw hond maar luisteren, gewoon omdat hij het commando kent en weet wat de bedoeling is? Omdat jij nu eenmaal vindt dat het tijd is om naar huis te gaan? Moet hij het “maar gewoon voor jou doen”?

Moet jouw hond alles doen omdat jij dat wil?

Is het eerlijk om van je hond te verwachten, dat hij altijd doet wat jij wil? Zomaar, omdat jij dat van hem vraagt? Op het moment dat jij dat wil? Vind jij het zelf soms ook niet lastig om naar huis te gaan wanneer je op een gezellig feestje bent? Voor jouw hond is het precies hetzelfde. En door te werken met (voer)beloningen, kunnen we onze hond beter motiveren om datgene te kiezen of te willen wat wij belangrijk vinden. Door te werken met (voer)beloningen kunnen we ervoor zorgen dat het belang van jou en jouw hond meer hetzelfde wordt.

Wanneer jij je hond oefeningen en bepaalde gedragingen aangeleerd hebt, kun je niet van je hond verwachten dat hij het daarna dan altijd maar ‘gewoon zal doen’. Ook jouw hond moet steeds opnieuw gemotiveerd worden, zeker wanneer het een lastige keuze voor jouw hond is.

Voor bepaalde oefeningen, in bepaalde omstandigheden, kan de mate van beloning worden afgebouwd. Voor andere oefeningen blijft een beloning van hoge waarde altijd belangrijk. Voor welke oefeningen of gedragingen dit voor jouw hond geldt, is afhankelijk van het karakter jouw hond, zijn persoonlijke voorkeuren, de omstandigheden, enzovoorts.

Ik wens jou en jouw hond een fijn leven samen. Met veel waardering voor elkaar. En de juiste motovatie om samen hetzelfde te willen.

Sylvia.

p.s. vraag jij je af hoe jij je hond op een goede manier kunt motiveren om zich zodanig te gedragen zoals jij zou willen? Neem gerust even contact met me op. Ik help jou en jouw hond graag om jullie belangen te laten samenvallen. Laten we even een afspraak maken voor een gratis gesprek.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected