Het verhaal van rescue hond Xavi

Het verhaal van rescue hond Xavi

Het verhaal van  rescue hond Xavi,

 

Xavi is een knappe kruising, die op jonge leeftijd gered is uit Spanje. Vanaf dat hij ongeveer 4 maanden oud was mocht hij bij Joyce en Ed komen wonen.

Het verhaal van Xavi is een bijzonder verhaal.

Joyce en Ed zijn dol op hem. Zij zijn liefdevolle hondeneigenaren die Xavi in hun warme hart hebben gesloten. Xavi was vanaf het allereerste begin dol op Joyce, maar op Ed reageerde hij af en toe met grommen en soms zelf happen. Dit tot grote verdriet van Joyce en Ed.

Joyce en Ed hadden de hulp ingeroepen van een gedragstherapeut, die hen wees op het feit dat Xavi angstig leek te zijn van Ed. Zij gaf Ed het advies Xavi niet rechtstreeks te benaderen en hem rustig de kat uit de boom te laten kijken.

Een goed advies, maar toch hielp het niet voldoende.

Xavi bleef regelmatig grommen naar Ed.

Toen Joyce en Ed bij mij aanklopten ben ik begonnen met wat ik altijd doe: observatie van hond en situatie. Toen bleek dat er naast angst, ook een bepaalde bezitsagressie bij Xavi een rol speelde.

Xavi had zich dusdanig vastgeklampt aan Joyce, dat hij een benadering van Ed richting Joyce als een bedreiging ervaarde. Ook vond hij het lastig wanneer Ed door de kamer liep en bijvoorbeeld richting een kluif van Xavi liep. Xavi vertoonde dit gedrag alleen maar richting Ed.

Het feit dat Ed, goedbedoeld, heel voorzichtig was in de omgang met Xavi, maakte Xavi juist ook weer onzeker. Wanneer Ed bijvoorbeeld thuiskwam en probeerde Xavi niet aan te halen (omdat hij Xavi niet angstig van hem wilde maken), wist Xavi niet goed waar hij aan toe was en voelde hij zich juist genegeerd. Hierdoor raakte hij juist steeds meer op zijn hoede richting Ed.

Samen met Joyce en Ed zijn we gaan werken aan de bezitsagressie en angsten van Xavi.

Elke week hadden we samen een overleg gesprek via Zoom. Tussendoor overlegden we via de App welke oefeningen Joyce en Ed met Xavi konden doen en lieten zij mij weten hoe dat verliep.

Na een week of 8 zo samengewerkt te hebben is de situatie aanzienlijk veranderd!!

Een aantal weken terug kreeg ik nog het volgende berichtje op de app van Joyce:

“Het gaat hier HEEL erg goed hoor…. Xavi is zo lief geworden. Nooit meer grommen, ook niet als hij schrikt (en ook dat schrikken wordt minder). De bezitsagressie is verdwenen.”

Ik vertel je dit verhaal om je uit te leggen dat, wanneer er sprake is van bepaald gedrag van je hond wat je graag wil veranderen, het altijd nodig is dat er eerst een juiste diagnose gesteld wordt. Omdat je anders niet weet welk probleem je op te lossen hebt. Of het nu overmatig blaffen is, niet alleen kunnen zijn, agressie vertonen, of een bepaalde angst, een juiste diagnose is een eerste vereiste om de oplossing voor het probleem te kunnen vinden.

Met de adviezen die ik Joyce en Ed kon geven, konden ze aan de slag om Xavi stap voor stap over zijn angst en bezitsagressie heen te helpen. Wat ontzettend fijn om te zien dat deze lieve mensen en Xavi nu rustig en ontspannen kunnen samenleven.

Wat Joyce en Ed zelf zeggen over het begeleidingstraject:

“Het is heel fijn om te leren waarom je hond iets doet. We begrijpen Xavi nu beter, we kennen nu als het ware de gebruiksaanwijzing! Daar hebben we zijn leven lang wat aan. 

Wij vonden de begeleiding in traject vorm erg prettig. Heel prettig dat je het gevoel hebt dat er iemand bijna 24 uur voor je is, die snel reageert en je weer advies geeft over wat de vervolgstappen zijn. Wij raden andere hondeneigenaren zo’n traject zeker aan, omdat het echt is afgestemd op jouw hond.”

Het maakt mij enorm blij dat Joyce, Ed en Xavi gelukkig zijn samen!

 

Sylvia


P.S. Worstel jij ook met bepaalde issues met jouw hond? Op zoek naar hulp? Zullen we samen even bekijken of ik degene ben die jullie kan helpen? We kunnen dit samen bespreken tijdens een gratis kennismakingsgesprek. Je kunt dat hier eenvoudig aanvragen.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected