Hond Bartje kon niet alleen zijn

Hond Bartje kon niet alleen zijn

Het verhaal van Bartje: Bartje moest nog leren om alleen te blijven.

Bartje is een jonge hond van ruim 1 jaar. Hij is als puppy rechtstreeks van het nestje bij zijn eigenaren Claudia en Willem gekomen. Claudia en Willem hebben al meerdere honden gehad, maar met Bartje liep het toch allemaal wat anders dan gepland. Toen Bartje zo’n 9 maanden oud was, kwamen de buren van Claudia en Willem aan de deur. Zij beklaagden zich over het geblaf van Bartje. Wat Claudia en Willem niet wisten, was dat Bartje, wanneer zij aan het werk waren, heel vaak zat te blaffen en te piepen. Vandaar dus de klacht van de buren.

Claudia en Willem hadden Bartje geprobeerd te leren om alleen te zijn middels een opbouwschema. Zij dachten dat hij het inmiddels best goed kon, want wanneer zij het huis verlieten was hij altijd rustig en stil. Maar helaas was dat dus niet de hele tijd het geval. Bartje begon juist te blaffen als ze een tijdje weg waren.

De buren komen klagen over het blaffen van de hond....

Claudia en Willem waren wel geschrokken toen de buren aan de deur stonden. Ze willen geen overlast in de buurt veroorzaken, en ze wilden zeker ook niet dan Bartje zich ongelukkig voelt. Zij dachten dat Bartje het oké vond om alleen te zijn, omdat hij tegenwoordig wanneer ze het huis verlieten niet meer blafte. Maar dat bleek dus niet het geval te zijn.

Het opbouwschema werkt niet.

Claudia en Willen zijn toen nog eens opnieuw met hun opbouwschema begonnen. Om Bartje te leren alleen te blijven zonder te blaffen. Maar helaas wilde het maar niet lukken. Bartje ging steeds na een tijdje blaffen. Claudia en Willem wisten niet hoe ze nu verder konden gaan en voelden zich hier erg vervelend onder. Vandaar dat ze contact met mij zochten.

Eerst de hond leren kennen alvorens advies uit te brengen.

Wanneer hondeneigenaren mijn hulp inschakelen, dan begin ik altijd eerst met een uitgebreide observatie van de hond en van de situatie. Het is noodzakelijk om te weten wat er aan de hand is. Zomaar wat adviezen geven, zonder precies te weten waarom Bartje iedere keer weer gaat blaffen, gaat niet helpen. Juist door mezelf eerst te verdiepen in de onderliggende emoties van Bartje, de emoties die ertoe leiden dat hij gaat blaffen, is nodig om tot de juiste aanpak te kunnen komen. Uit die observaties bleek dat Bartje snel gefrustreerd raakt. In allerlei situaties, maar ook wanneer hij langere tijd alleen moet blijven.

Wanneer ik met hondeneigenaren ga werken aan de begeleiding van honden die blaffen wanneer ze alleen thuis zijn, dan adviseer ik hen altijd om een huisdiercamera aan te schaffen. Situaties zoals die van Bartje kunnen dan ondervangen worden, omdat je kunt volgen wat je hond doet wanneer je er zelf niet bent.

Toen we de filmpjes van Bartje bekeken werd al snel duidelijk dat Bartje het eerste halfuur wel alleen kon zijn, maar dat hij zich al snel ging vervelen. Hij ging rondlopen in huis en raakte gefrustreerd omdat er niets te beleven viel. Vervolgens ging hij voor het raam staan blaffen naar alles en iedereen die voorbijkwam.

Elk probleem vergt een andere aanpak.

Het is dus altijd heel belangrijk de situatie van een hond die blaft wanneer de eigenaren van huis zijn, goed te observeren. In het geval van Bartje bleek er dus sprake van frustratie te zijn. Je kunt je voorstellen dat het een andere aanpak vergt wanneer er sprake is van frustratie, dan wanneer er bijvoorbeeld sprake is van angst of paniek. En je kunt het probleem alleen goed oplossen wanneer je uitgaat van de juiste oorzaak.

Daarom hebben Claudia, Willem en ik samen het leven van Bartje eens goed onder de loep genomen. Wanneer er sprake is van verveling en frustratie kunnen aanpassingen in het dagelijks leven vaak grote verschillen maken. Claudia en Willem hebben aan de hand van mijn adviezen flink wat veranderingen door kunnen voeren, zodat Bartje beter zijn energie kwijt kan, geestelijk meer uitgedaagd wordt en vaker de kans krijgt om echt hond te zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat Bartje zich minder vaak verveeld in huis, en meer tevreden en voldaan is geworden.

Bartje kan alleen zijn!

Vervolgens zijn we gaan werken aan het opnieuw leren alleen te blijven. Zonder frustratie en verveling bleek Bartje het al snel ook gedurende wat langere tijd te kunnen. Bartje zit nu beter in zijn vel, de buren klagen niet meer, en Claudia en Willem kunnen weer met een gerust hart ook eens wat langer van huis.

Wat Claudia en Willem zelf zeggen over de begeleiding:

“Onze Bartje bleek helemaal niet zo goed alleen te kunnen zijn als we dachten. Wij wisten niet eens dat hij het lastig vond, tot onze buren kwamen klagen. Dit was voor ons wel even schrikken. Toen we vervolgens zelf aan de slag gingen om het probleem op te lossen, kwamen we eigenlijk geen steek verder. Bartje bleef maar blaffen.

Door samen met Sylvia echt op zoek te gaan naar de oorzaak, en het probleem breder te zien dan alleen blaffen tijdens alleen zijn, konden we eindelijk gaan werken aan een goede oplossing. We gaan nu veel vaker met Bartje naar het bos, en ook speelt hij veel vaker met andere honden. Bartje lijkt in het algemeen rustiger te zijn geworden en is ook minder ongeduldig.

Het oefenen met het alleen blijven vonden we erg fijn verlopen. We stuurden Sylvia elke dag een filmpje van de oefeningen, en zij gaf ons steeds aan wat er goed en minder goed ging. Hierdoor zijn we anders naar Bartje gaan kijken en herkennen we zijn lichaamssignalen veel beter. Hierdoor is het ook gelukt om hem nu op zijn gemak en ontspannen te laten zijn, ook al is hij alleen!”

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected