Het verhaal van hond Bobby

Het verhaal van hond Bobby

Bobby is een lieve kruising van 7 jaar, oorspronkelijk afkomstig uit Portugal, die sinds 3 jaar bij Eveline woont.

Eveline is dol op Bobby. Bobby is ook dol op Eveline, maar wat minder op onbekende mensen. Dit heeft ertoe geleid dat hij soms uithaalde naar onbekende mensen. Dit gedrag kwam met name voor op het werk bij Eveline, waar Bobby mee naartoe mocht. Hij had daar, bij haar bureau, zijn eigen plekje. Maar omdat Bobby steeds lelijker ging doen naar de collega’s van Eveline, moest zij noodgedwongen besluiten hem niet meer mee naar kantoor te nemen. 

Helaas was het probleem daarmee niet opgelost.

Bobby wilde ook nog wel eens lelijk doen naar visite. En op straat blafte hij flink naar grote honden die hij en Eveline tijdens de wandeling tegenkwamen. Eveline vertrouwde Bobby steeds minder en ook Bobby zat niet lekker in zijn vel.

Toen Eveline mijn hulp inriep was ze ten einde raad, maar ook een beetje sceptisch. Dit is wat Eveline hierover zelf zei:

“Ik had voorafgaand aan het traject met Sylvia net een ander traject afgelegd, bij een andere hondengedragsdeskundige. Die had een volledig andere aanpak en heeft me achteraf eigenlijk alleen maar van de regen in de drup gebracht. Daarnaast was ik wat sceptisch over het feit dat het traject zich online afspeelt en op basis is van het door mij gefilmde materiaal en/of aan de hand van beschrijvingen van situaties vanuit mijn perspectief.

Gelukkig heeft dit Eveline er niet van weerhouden voor een begeleidingstraject van 3 maanden te kiezen. 

Na afloop van het traject zei ze het volgende:

“Het was echt een eyeopener om sommige situaties uitgelegd te krijgen vanuit het perspectief van Bobby. Dit gaf erg veel inzicht in waarom hij zich zo gedroeg. Hij kon soms grommen en uitvallen naar mensen en andere honden. Dit kwam voort uit angst en onzekerheid. Sylvia heeft dit goed kunnen verklaren en ook echt een hele goede fijne uitleg bij het plan van aanpak over mijn eigen gedrag en welke koppeling ik ermee maakt voor Bobby. Hierdoor ben ik steeds beter het gedrag van Bobby gaan lezen en de tekenen van opbouwende stress eerder gaan zien zodat ik er eerder op kan inspelen.

Als je iemand zoekt die je hond echt centraal stelt, dieper wil kijken naar waarom je hond doet wat hij doet en de oorzaak aanpakt in plaats van enkel de symptomen, dan kan ik Sylvia echt aanraden. Ik ben echt super blij met hoe het traject is gegaan.

Bobby heeft niet meer gegromd naar andere mensen en blaft echt zeer zelden naar andere honden bij het uitlaten (heel af en toe nog naar een enkele grote hond). Bobby is hierdoor zichtbaar veel relaxter geworden en overall een fijnere lieve hond die goed in zijn vel zit.”

Dit is toch een prachtig resultaat na een fijne periode van prettige samenwerking.

Ik vertel je dit verhaal om je uit te leggen dat, wanneer er sprake is van bepaald gedrag van je hond wat je graag wil veranderen, het altijd nodig is dat er eerst een juiste diagnose gesteld wordt. Omdat je anders niet weet welk probleem je op te lossen hebt. Of het nu overmatig blaffen is, niet alleen kunnen zijn, agressie vertonen, of een bepaalde angst, een juiste diagnose is een eerste vereiste om de oplossing voor het probleem te kunnen vinden. Daarnaast is het heel erg belangrijk, wanneer je gaat werken om het probleem op te lossen, je dit doet op een manier die past bij de hond in kwestie en past bij de dagelijkse praktijk waar je als hondeneigenaar tegenaan loopt.

Met de adviezen die ik Eveline mocht geven, kon ze aan de slag om Bobby stap voor stap meer vertrouwen te geven en zijn angst te laten afnemen.

Wat ontzettend fijn om te zien dat Eveline en Bobby het nu weer veel fijner hebben samen en hun vertrouwen in elkaar weer hersteld is. Dit maakt mij dankbaar voor het werk wat ik mag doen.

 

Sylvia

P.S. Loop jij ook tegen bepaalde issues aan met jouw hond? En ben je op zoek naar deskundige, liefdevolle en persoonlijke begeleiding? Stuur me even een mail of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan. Dan overleggen we samen wat er aan de hand is, doe ik je een hulp-voorstel en kun jij zelf beslissen of dat iets is voor jou en jouw hond. 


 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected