Waarom losse tips en Quick Fixes niet helpen voor jou en jouw hond

Waarom losse tips en Quick Fixes niet helpen voor jou en jouw hond

Waarom losse tips en Quick Fixes niet werken om jouw hond zich anders te laten gedragen.

Jouw hond is een levend wezen, met een eigen karakter, met zijn/haar eigen emoties, met zijn haar (al dan niet gevulde) rugzak.

Elke hond is uniek. Elke hondeneigenaar is uniek. Elke situatie is uniek. En elke combinatie hiervan is ook uniek.

Algemene tips gaan voorbij aan de uniekheid van jou en jouw hond.

Een voorbeeld:

Stel je bent bang van spinnen. En ik wil jou hiervan afhelpen. Ik zeg tegen je: “je hoeft alleen maar even naar wat spinnen te kijken, daarna bij ze in de kamer te zijn, en in de volgende stap laten we ze over jouw hond lopen. Dit heb ik al bij iemand anders met spinnenangst ook op deze manier gedaan, dat ga ik bij jou ook doen…..”.

Maar wat nu als:

  1. De eerste stap voor jou al als zo’n grote berg voelt, dat je denkt naar spinnen kijken, ik word al misselijk bij het idee. Dat je hier dus al niet aan durft te beginnen, en voordat je begonnen bent al afhaakt…
  2. Stap 1 wel lukte, maar stap 2 ineens een brug te ver is. Dat je in paniek raakt zodra je de kamer binnenkomt. Dat je misschien zelfs gaat hyperventileren. Denk je dat je dan nog met mij aan stap 3 durft te beginnen?
  3. Stap 1 en 2 gelukt zijn, dan wil dat niet zeggen dat stap 3 dan voor jou passend is. Misschien had je er nog wel wat extra tussenstappen bij nodig. Moest je bijvoorbeeld nog wat vaker in die kamer met die spinnen zijn, eer je toe was aan stap 3.

Dit is zomaar een fictief voorbeeld. Maar ik wil je hiermee duidelijk maken dat stappenplannen en algemene adviezen misschien best voor iemand kunnen werken. Maar dat de kans ook heel erg groot is dat dat niet zo is. Gewoon omdat iedereen anders is. En iedereen andere stappen nodig heeft, of op een ander moment, kleinere of grotere stappen, vaker of korter een bepaalde stap moeten herhalen, extra tussenstappen nodig hebben, enzovoorts….

Terug naar jouw hond.

Die blaft misschien naar andere honden. Of hij/zij doet lelijk naar visite. Of jouw hond heeft moeite met alleen blijven en blaft en jankt zodra jij van huis wil gaan.

Jij krijgt allerlei tips:

“Geef je hond lekkers als hij andere honden ziet”.

“Maak de lijn korter, als jullie andere honden tegenkomen”.

“Doe je hond in de Bench als er visite komt”.

“Laat je hond zitten zodra de deurbel gaat”

“Geef je hond een gevulde Kong als je hem/haar alleen wilt laten”.

“Zet de radio aan als je hond alleen thuis is, dan lukt het wel om hem alleen te laten”.

Ik beweer niet dat al bovenstaande adviezen niet kloppen. Maar kloppen ze wel voor jouw hond? Kloppen ze op dat moment en in die situatie? Zijn het de juiste stappen? Zijn ze afgestemd op wat er echt bij jouw hond aan de hand is?

Nog een voorbeeld.

Jouw hond kan niet alleen blijven, en je probeert je hond hier middels een opbouwschema van steeds iets langer van huis gaan, aan te laten wennen.

In principe een prima methode. Maar hoe bepaal je nu welke stappen jouw hond nodig heeft. Is de eerste stap je hond 30 seconden alleen laten of twee minuten? Wat jouw hond aankan hoeft niet hetzelfde te zijn als de hond van de buren. En wat nu als je hond al in paniek is zodra jij de deurklink nog maar aanraakt? Wat is dan voor jullie een goede eerste stap? En wat is een goede tweede stap, en een derde…..

Begrijp je waar ik naartoe wil met mijn verhaal?

Het is zo belangrijk, welke issues jij met je hond dan ook wil oplossen, dat jij uitgaat van wat er echt aan de hand is, en dat de stappen die jij en jouw hond moeten doorlopen om tot een oplossing te komen, echt op maat gemaakt zijn voor jullie. Niet uitgaan van algemene adviezen, maar uitgaan van jouw hond, van jouzelf en jullie eigen uniekheid.

Onze honden zijn geen wezens die we met algemene recepten en trucjes allemaal op dezelfde manier kunnen laten reageren. Onze honden verdienen beter dan dat. Ze verdienen het dat wij ons als hondeneigenaren verdiepen in hun ware aard. Dat we echt gaan kijken wat ze nodig hebben. En dat we ze daarmee, op hun tempo en uitgaand van wat zij aankunnen, gaan helpen en begeleiden.

Sylvia

P.S. Het is niet altijd eenvoudig te bepalen wat er aan de hand is en welke stappen jij en jouw hond nodig hebben. Dit is de reden waarom die snelle tips en algemene adviezen vaak niet helpend zijn. Dit kan de reden zijn dat jij het idee hebt dat je al van alles geprobeerd hebt met je hond, maar dat toch niks helpt… Wil jij eens samen met mij bekijken wat jullie wel nodig hebben en hoe ik jullie kan gaan helpen met advies en begeleiding die precies afgestemd wordt op jou en jouw hond? Vraag vandaag nog een gratis verkennend gesprek aan, waarin we dit samen kunnen bespreken.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected