Het gaat niet over leiderschap met jouw hond

Het gaat niet over leiderschap met jouw hond

Vroeger bestond het idee dat alles wat onze honden deden, of wat ze niet deden, bedoeld was om een plaatsje hoger te komen in de rangorde, en dat ze voortdurend bezig waren om de baas te willen zijn, over jou, over jouw gezinsleden en over de andere honden die jullie tegenkomen. 

Maar ik wil je dit vertellen: het gaat niet over leiderschap met jouw hond!

 

“Als jouw hond niet terugkomt als je hem roept, dan denkt hij dat hij niet naar je hoeft te luisteren omdat hij de baas over je is”.

“Als jouw hond op de bank naast je wil liggen, dan claimt hij die ruimte en voelt hij zich dominant”.

“Als jouw hond blaft naar andere honden, dan wil hij laten weten wie het voor het zeggen heeft”.

“Jij moet als eerste door de deur, en jij moet vooroplopen, anders denkt jouw hond dat hij alles kan bepalen”.

“Jij moet altijd winnen als jullie samen spelen, want anders denkt jouw hond dat hij sterker is dan jij”.

 

Dit soort uitspraken worden nog regelmatig gedaan in hondenland. Je krijgt dit soort adviezen misschien ook wel eens te horen, of misschien denk je zelf ook wel dat dit juist is, omdat dit je altijd zo verteld is.

Toch kloppen deze uitspraken niet. Sterker nog, door deze visie te (blijven) hanteren doe je hond tekort. En niet alleen je hond, maar ook jezelf.

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de hersenfunctie van dieren. Mensen en andere zoogdieren hebben gelijksoortige hersenfuncties, met gelijksoortige basisemoties. Jouw hond kan zich, net zo goed als wij dat kunnen, blij voelen, angstig, of gefrustreerd. Jouw hond kan vol verlangen naar iets zijn, of juist iets willen vermijden. Kortom, jouw hond heeft dezelfde soort gevoelens zoals wij mensen hebben.

Bij ons als mensen is het zo, dat alles wat wij doen, gebaseerd is op onze emoties. We voelen iets en daarom doen we iets op een bepaalde manier. Een voorbeeld: wanneer jij in een nieuwe situatie terecht komt die je spannend vindt, dan gedraag je je anders dan wanneer je in een nieuwe situatie komt die voor jou heel comfortabel voelt. Voor onze honden is het niet anders. Ook hun gedrag wordt gestuurd door hun emoties.

Door als verklaring, voor elk (ongewenst) gedrag van jouw hond, te geven dat jouw hond de baas wil zijn, ga je voorbij aan het rijke emotionele leven van jouw hond.

Jouw hond zou in dat geval maar 1 drijfveer hebben (ik wil een plaatsje hoger in de rangorde), in plaats van alle andere mogelijke drijfveren die er kunnen zijn (ik ben bang, boos, ongerust, ik wil iets graag hebben, ik heb behoefte aan sociaal contact, enzovoorts…).

Wanneer jouw hond bepaald gedrag vertoont wat jij liever anders wil zien, dan probeer je dat misschien te veranderen.

Wanneer jij denkt: “mijn hond luistert niet omdat hij de baas wil zijn”, dan kun je je voorstellen dat de oplossing die jij kiest anders is dan wanneer je bijvoorbeeld uitgaat van de gedachte “mijn hond luistert niet omdat hij dat in deze situatie niet kan, omdat hij veel te bang is”.

Wanneer jij dus uitgaat van de onjuiste veronderstelling dat de drijfveer van jouw hond is om een plaatsje hoger in de rangorde te komen is, dan sluit de oplossing vaak niet aan bij wat er echt aan de hand is.

Dan doe jij jouw hond tekort, omdat die oplossing dan ook niet gaat werken. Een onjuiste oplossing kan nooit helpend zijn om een bepaald probleem op te lossen.

Op die manier doe jij dus jouw hond tekort. Maar op deze manier doe je ook jezelf tekort. Je blijft maar aanmodderen met ongewenst gedrag van jouw hond, met de nodige frustraties, zowel voor jou als voor jouw hond.

Zit jij met bepaald gedrag van jouw hond wat voor jou onprettig is? Probeer dan na te gaan wat er nu écht aan de hand is en wat jouw hond waarschijnlijk voelt, waardoor hij of zij zich op die manier gedraagt. Door het ongewenste gedrag op die manier te gaan benaderen, en verder te kijken dan “mijn hond wil de baas zijn”, kom je tot hele andere inzichten, en daardoor ook tot hele andere oplossingen!

Ik wens jou en jouw hond veel begrip!

Sylvia

P.S. Vraag jij je af waarom jouw hond doet wat hij/zij doet? Vraag jij je af wat er écht aan de hand is en ben je op zoek naar een passende oplossing? Zou jij eens met mij willen sparren over jouw hond en samen met mij willen bekijken of ik degene ben die jou en jouw hond kan helpen en begeleiden? Weet dat je van harte welkom bent voor een gratis verkennend gesprek.

 

 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected