Sjakie: een ogenschijnlijk stoere hond die blaft naar andere honden

Sjakie: een ogenschijnlijk stoere hond die blaft naar andere honden

Mag ik je het verhaal van Sjakie vertellen?

Sjakie, een ogenschijnlijk stoere hond die blaft naar andere honden...

Sjakie is een stoere Zwitserse Sennenhond van 4 jaar. Stoer, dat dachten zijn eigenaren in ieder geval tot voor kort over hem.

Wanneer ze hem gingen uitlaten had Sjakie namelijk altijd het hoogste woord. Blaffen naar elke hond die ze tegenkwamen. En als een hond dichtbij kwam, kon Sjakie soms ook lelijk doen.

“Hij wil aan iedereen laten weten dat hij eraan komt”,

“Hij wil alle buurhonden duidelijk maken dat hij de baas is”.

“Het is nu eenmaal een dominante hond”.

Dit waren de uitspraken en gedachten die Willemijn en Peter hadden over hun Sjakie.

Totdat, enkele maanden geleden, Sjakie in een gevecht met een andere hond terecht was gekomen en Willemijn en Peter met hem bij de dierenarts zaten en dachten “zo gaat het niet langer”.

Dat was het moment waarop ze contact met mij opnamen om samen met mij te bekijken of het ook anders zou kunnen. Of er iets te doen was aan het gedrag van Sjakie naar andere honden, want dit wilden ze niet meer meemaken.

Wanneer hondeneigenaren mij om hulp vragen, dan vraag ik hen altijd eerst een vragenlijst in te vullen en mij filmmateriaal van hun hond in allerlei situaties te verstrekken. Niet alleen van de situaties waarvoor ze hulp zoeken, maar van heel veel situaties uit het dagelijks leven van en met hun hond. Zodat ik hun hond goed kan observeren en daardoor echt kan leren kennen. Dat is namelijk nodig om de juiste hulp te kunnen bieden. Hondeneigenaren zijn niet gebaat bij algemene adviezen, maar juist bij advies op maat, en dat kan ik ze alleen geven nadat ik hun hond goed heb kunnen observeren.

Zo ook bij Sjakie. 

Al snel werd me duidelijk dat Sjakie helemaal niet zo’n stoere hond was als Willemijn en Peter tot nu toe dachten. Integendeel zelfs. Sjakie DEED misschien wel stoer, maar dat was juist om zijn onzekerheid te verhullen. Sjakie vond andere honden namelijk best wel heel spannend. Hij had zichzelf aangeleerd flink te gaan blaffen, omdat hij daarmee de meeste honden op afstand kon houden.  

Sjakie blafte dus niet om iedereen te laten zien dat hij iemand was om rekening mee te houden, nee, Sjakie blafte omdat hij dacht dat dat noodzakelijk was om zichzelf veilig te kunnen houden.

Toen Willemijn en Peter zich realiseerden dat Sjakie eigenlijk angstig was, konden ze op een hele andere manier naar zijn gedrag kijken en gingen ze Sjakie op een hele andere manier benaderen. Met z’n drieën zijn we Sjakie gaan helpen zijn angst voor andere honden te verminderen. We spraken elkaar wekelijks via Zoom en we hadden zelfs dagelijks contact via WhatsApp om de opdrachten, oefeningen en wandelingen steeds te bespreken, te evalueren en te bepalen wat de volgende stap in het begeleidingsproces van Sjakie moest zijn.

Op deze manier leerden Willemijn en Peter het gedrag van Sjakie te voorkomen en leerde Sjakie stapje voor stapje dat het helemaal niet nodig was om zo te blaffen. We zijn nu drie maanden verder. Sjakie is er nog niet. Hij vindt echt nog niet alle honden leuk. Maar hij blaft nauwelijks meer tijdens de wandelingen. Juist omdat Willemijn en Peter nu weten wat hij nodig heeft om zich veilig te voelen en zij hem dus veel beter kunnen ondersteunen. Bovendien heeft Sjakie ondertussen een hondenvriendinnetje, waarvan hij leert dat contact met andere honden ook leuk kan zijn.

Ik vertel je dit verhaal om je uit te leggen dat, wanneer er sprake is van bepaald gedrag van je hond wat je graag wil veranderen, het altijd nodig is dat er eerst een juiste diagnose gesteld wordt. Omdat je anders niet weet welk probleem je op te lossen hebt. Of het nu overmatig blaffen is, niet alleen kunnen zijn, agressie vertonen, of een bepaalde angst is, een juiste diagnose is een eerste vereiste om de oplossing voor het probleem te kunnen vinden. En vervolgens is het nodig dat je hier stap voor stap met je hond aan gaat werken, op het tempo wat jouw hond aankan.

Willemijn en Peter zijn blij met alles wat we tot nu toe bereikt hebben. Dit is wat ze zelf zeggen:

“Wij dachten altijd dat onze Sjakie zichzelf een hele bink vond. Maar toen hij door zijn gedrag aangevallen werd door een andere hond en we met hem bij de dierenarts zaten, wilden we echt dat zijn gedrag zou veranderen. We wilden voorkomen dat hij zichzelf nogmaals in de problemen zou brengen en weer gewond zou raken. Gelukkig liet Sylvia ons inzien wat er écht aan de hand was. Dat wij Sjakie moesten gaan helpen om zich veilig te voelen en hoe we dat konden gaan doen. Fijn dat ze er iedere dag was om op terug te vallen en ons te adviseren. Zo heerlijk om te zien dat Sjakie nu zelfs speelt met zijn nieuwe vriendinnetje. We zien een heel andere kant van Sjakie, die we helemaal nog niet kenden. De wandelingen verlopen nu een stuk rustiger en veel meer ontspannen.”

 Heeft jouw hond ook bepaalde issues? Lijkt het je fijn om eens samen met mij te bekijken en te bespreken of ik ook jou en jouw hond hiermee verder kan helpen? Je bent van harte welkom voor een gratis zoom-gesprek. Meer weten over dit gesprek? Klik dan even hier.

 Ik wens jou en jouw hond alle goeds!

Sylvia

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected