Het verhaal van Max, uitvallen naar andere honden

Het verhaal van Max, uitvallen naar andere honden

Max is een kruising Boomer x Shih Tzu   x Maltezer, die in Corona tijd, als kleine pup, bij Vera is komen wonen. Helaas gold voor Max, wat voor meer honden uit die tijd geldt, dat de socialisatie niet altijd zo makkelijk was. Door het moeten houden van afstand kon Max op een cruciale leeftijd weinig contact maken met andere honden en daardoor ook niet zo goed aan ze wennen. 

Dit heeft ertoe geleid dat Max ging uitvallen naar andere honden tijdens de wandelingen.

Vera klopte bij mij aan en vroeg me haar te helpen met dit uitvalgedrag van Max. Wanneer hondeneigenaren mijn hulp inschakelen, begin ik altijd met een observatie van de hond. Ik doe dit aan de hand van videomateriaal. De reden dat ik een hond wil observeren alvorens mijn behandelplan op te stellen, is om de onderliggende emotie die het gedrag bij deze hond veroorzaakt, vast te kunnen stellen. De ene hond kan namelijk uitvallen vanuit een onderlinge angst, terwijl er bij een andere hond bijvoorbeeld juist weer meer sprake kan zijn van frustratie. 

Bij Max was sprake van een combinatie van deze twee emoties. Max wilde wel graag contact met andere honden en raakte gefrustreerd wanneer dit niet kon. Dit leidde tot uitvalgedrag. Maar als hij wél contact kon maken vond hij het zo spannend dat hij ook ging uitvallen.

Samen met Vera ben ik gaan kijken wat Max precies nodig had en hoe we dit voor hem konden invullen. 

Samen hebben we bepaald hoe Vera’s wandelingen met Max eruit moesten gaan zien. We hebben de wandelingen op een dusdanige manier ingericht dat Max, daar waar mogelijk, contact kon maken met andere honden. Waar dit niet kon, hebben we hem geleerd hier op een goede manier, zonder frustratie, mee om te gaan. Vera en ik hadden veelvuldig contact en konden steeds bepalen wat op welk moment het juiste was voor Max. Gedurende een periode van twee maanden hebben Vera en ik op deze manier samengewerkt. Dit heeft Max enorm geholpen om sociaal vaardiger te worden en minder snel gefrustreerd te raken.

Vera kan nu veel meer ontspannen met Max lopen en Max kan ondertussen ook fijn met andere honden spelen, of ze rustig passeren tijdens de wandeling.

Dit is wat Vera zelf zegt over het traject:

“Max is veel rustiger en kan nu echt spelen met andere honden. De begeleiding was fijn. Ik kon wekelijks alles bespreken en of het goed was wat ik deed. Dagelijks mocht ik filmpjes insturen. Ik heb een andere hond. Dat ik moet blijven oefenen daar ben ik me goed van bewust.”

Heb jij een hond die ook blaft of uitvalt tijdens de wandelingen naar andere honden? Zou jij meer inzicht willen krijgen in wat hier aan de hand is? Zou je willen leren wat jouw hond nodig heeft om minder te blaffen? 

Dan is dit wellicht interessant voor je: 

regelmatig geef ik mijn gratis Webinar:

In acht stappen van blaffen aan de lijn naar ontspannen wandelingen.

 

Wil je meer weten over dit Webinar klik dan hier. Aanmelden kan hier.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected