Reactiviteit aan de lijn
14 maart 2022 

Reactiviteit aan de lijn

Reactiviteit aan de lijn.

Herken je dit tijdens je wandeling? Jij en jouw hond komen een andere hond tegen, en je hond begint te blaffen. Of er loopt een voorbijganger langs, en je hond trekt ernaartoe.

Honden die op van alles en nog wat reageren, bijvoorbeeld door te blaffen, wanneer ze aangelijnd zijn, is een veel voorkomend probleem.

Blaffen zorgt bij veel hondeneigenaren voor frustratie.

Baal jij er ook zo van wanneer jouw hond dit doet? Bijvoorbeeld door de afkeurende blikken van voorbijgangers die je krijgt? Of omdat je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je hond? Of omdat je niet weet hoe je dit gedrag kunt stoppen? Feit is dat blaffen aan de lijn grote ergernis is voor veel hondeneigenaren.

Ook voor jouw hond is de situatie niet prettig.

Het feit dat je hond gaat blaffen, komt doordat jouw hond op dat moment van alles voelt. Onderliggende gevoelens bij jouw hond, die ervoor zorgen dat hij of zij tijdens de aangelijnde wandelingen gaat blaffen, kunnen bijvoorbeeld angst, opwinding, opgekropte energie of frustratie zijn. Om het gedrag aan de lijn te veranderen, is het belangrijk dat je weet welke onderliggende emoties bij jouw hond een rol spelen.

Elke onderliggende emotie vergt een eigen aanpak.

Je kunt je voorstellen dat, wanneer jouw hond blaft vanuit opwinding, het een andere aanpak vereist om het blaffen te verminderen, dan wanneer jouw hond blaft vanuit angst. Algemene tips en adviezen die gegeven worden bij blaffen aan de lijn, kunnen dan ook niet zomaar toegepast worden, als jij niet weet welke emoties bij jouw hond een rol spelen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Heb je pas een puppy, dan is het belangrijk jouw hond op een goede manier te socialiseren aan alle mogelijke prikkels die jullie in jullie wandelingen gaan tegenkomen. Wanneer jouw hond positieve associaties met deze prikkels kan maken, en wanneer jouw hond leert dat hij deze prikkels ook gewoon eens kan negeren, voorkom je een hoop gedoe op latere leeftijd.

Wat als je hond toch blaft?

Wanneer jouw hond ondertussen al geleerd heeft, of beter gezegd ervaren heeft, dat blaffen werkt, om welke reden dan ook, dan is er werk aan de winkel. En nee, dan bedoel ik niet dat je je hond moet corrigeren voor het geblaf. Nee, het werk wat gedaan moet worden, is uitzoeken welke emoties bij jouw hond het geblaf veroorzaken. En vervolgens je hond helpen deze emoties te verminderen (angst, frustratie) of er op een andere manier mee om te gaan (energie, opwinding).

Corrigeren werkt averechts.

Zou je je hond gaan corrigeren voor het geblaf, dan verergeren juist vaak de onderliggende emoties. Je kunt je voorstellen, dat als je hond blaft vanuit angst, deze angst niet zal verminderen wanneer je boos op je hond wordt. Hetzelfde geldt wanneer jouw hond gefrustreerd is. Maar ook wanneer jouw hond blaft vanuit opwinding of enthousiasme zal het feit dat jij hem corrigeert, jouw hond niet rustiger maken. In dat geval bestaat de kans dat de opwinding of het enthousiasme om gaan slaan in frustratie of angst. Met alle gevolgen van dien.

De oplossing begint bij het uitzoeken welke emoties het gedrag veroorzaken.

Corrigeren is geen oplossing, uitzoeken waar het gedrag vandaan komt is dat wel. Dat geeft namelijk het inzicht wat je nodig hebt om te begrijpen wat er aan de hand is. Aan de hand van dit inzicht wordt duidelijk waar jouw hond hulp bij nodig heeft.

Ik wens jou en jouw hond veel wijsheid en inzicht.

Sylvia

P.S. Weten welke emoties bij jouw hond een rol spelen is nog niet altijd zo eenvoudig. Blaft jouw hond veel tijdens de wandelingen, en vraag jij je af waarom dat zo is, laat het me gerust even weten. Als je even het contactformulier invult denk ik met je mee.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected