Pup Alex is bang van mensen

Pup Alex is bang van mensen

Pup Alex

Alex is de pup van Tineke. Een lieve kruising tussen een ruwharige Teckel en Lanchashire Heeler. Tineke weet vanaf het allereerste begin alles van Alex. Hij is geboren in het huis van een goede vriendin, en Tineke was 10 minuten nadat Alex geboren was aanwezig. Ze heeft hem van het allereerste moment zien opgroeien. 

Alex is angstig

Er zijn geen nare gebeurtenissen in het leven van Alex voorgevallen, en toch was hij vanaf het allereerste begin angstig van onbekende mensen. En niet een beetje angstig, maar echt extreem. Zodra Alex tijdens de wandeling onbekende mensen zag, wilde hij eigenlijk nog maar 1 ding, namelijk zo snel mogelijk naar huis. Hij sloeg echt op de vlucht. Wandelen met Alex lukte eigenlijk niet.

Help!

Toen Tineke mijn hulp in riep, ben ik begonnen met wat ik altijd doe: observatie van hond en situatie. Ik zag dat het Alex zijn eerste reactie in een situatie die hem angst aanjaagt, vluchten, hem belemmerde in het opdoen van goede ervaringen. Wanneer Alex iets zag wat met beangstigde, was er namelijk alleen nog maar sprake van ‘blinde paniek’ en geen tijd en ruimte om te ervaren dat het misschien wel mee zou vallen.

Samenwerken

Samen met Tineke zijn we gaan werken aan de angst van Alex. Elke week hadden we samen een overleg gesprek via Zoom. Tussendoor overlegden we via de App welke oefeningen Tineke met Alex kon doen en liet zij mij weten hoe dat verliep.

Tineke stuurde me steeds filmpjes van de oefeningen en wandelingen met Alex. Zo ging zij bijvoorbeeld samen met hem op een veldje zitten, zodat Alex op afstand rustig naar allerlei prikkels kon kijken. De kleinkinderen, waar Alex dol op is, waren ook een grote hulp en steun. Zij werden bij de oefeningen betrokken om zo Alex net wat meer vertrouwen en zelfvertrouwen te geven.

Verbetering!

Na drie maanden samengewerkt te hebben is de situatie een heel stuk verbeterd. Alex is er nog niet, en hij zal ook nooit zomaar op iedereen af rennen, maar hij durft te wandelen op straat en geniet hier ook van. Hij is van veel minder dingen bang en als hij schrikt herstelt hij veel sneller. Tineke en Alex hebben de juiste handvatten gekregen om zelfstandig verder te werken en de positieve ontwikkelingen vast te houden en voort te zetten.

Ik vertel je dit verhaal om je uit te leggen dat, zelfs wanneer er sprake is van extreme angsten, er met de juiste aanpak veel mogelijk is. Veel mogelijk om het welzijn van je hond te verbeteren en samen meer te kunnen genieten.

Wat Tineke zelf zegt over het begeleidingstraject:

“Ik vond het begeleidingstraject vanaf het begin zeer goed, dit komt door de manier waarop Sylvia  situaties uitlegt, echt verstand van zaken heeft en op een heel professionele manier werkt. Sylvia kan precies de situatie uitleggen; de spanning van Alex, wat hij nodig had en hoe dit stap voor stap aan te pakken. Sylvia helpt op een zeer professionele en liefdevolle manier. Sylvia ik wil jou heel erg bedanken voor de hulp en ondersteuning die je hebt gegeven. Een dikke duim!!!!!!!!”

 

Het maakt mij elke keer opnieuw gelukkig om mensen en hun honden op deze manier te mogen helpen en begeleiden!!

Sylvia

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected