Plum: blaffen tegen eigenaar

Plum: blaffen tegen eigenaar

Het verhaal van Plum.

 

Plum is een jachthond van bijna 1 jaar oud. Zij is recht van uit het nestje bij haar huidige gezin terecht gekomen en haar eigenaren zijn heel erg blij met Plum. Plum is lief, zachtaardig en actief. Ze houdt van spelen en aandacht. Maar Plum is ook snel onder de indruk van nieuwe dingen en soms erg timide.

Plum gaat steeds meer blaffen..

De eigenaren van Plum, Irene en Willem, waren de laatste tijd erg bezorgd. Plum ging steeds meer blaffen, vooral tegen hen. Gewoon in huis, maar ook in situaties buitenshuis, bijvoorbeeld wanneer ze tijdens de wandeling andere mensen tegenkwamen. Plum blafte niet tegen de andere mensen, maar wel tegen Irene en Willen. Zij hadden geen idee waarom Plum op die momenten zo blafte. Irene en Willem waren ongerust dat dit blaffen steeds erger zou worden. Ook hadden ze het idee dat Plum zich tijdens deze momenten niet prettig voelde. Ze vroegen zich af hoe ze dit blaffen zouden kunnen stoppen, omdat het zowel voor hen als voor Plum niet prettig was.

Daarom belde Irene mij een tijdje geleden op. Zij legde het verhaal aan mij voor en vroeg of ik haar wilde helpen.

“Natuurlijk” zei ik, dat wil ik heel graag. Honden en hun eigenaren helpen is immers het liefste wat ik doe 😊.

Gedragstherapeutisch adviesgesprek

Ik adviseerde Irene een afspraak te maken voor een gedragstherapeutisch adviesgesprek. Ik werk veel met hondeneigenaren middels begeleidingstrajecten, maar soms adviseer ik eerst een afspraak te maken voor dit gedragstherapeutisch adviesgesprek. Door zo’n adviesgesprek, waarin ik de hond en de situatie uitgebreid kan beoordelen, kunnen we tot nadere inzichten komen of, en welke, begeleiding er nodig is. Aan de hand daarvan kan ik, indien eigenaren dit wensen, vaststellen hoe een begeleidingstraject op maat voor hen eruit kan zien.

Zo dus ook bij Irene en Willem, met hun hond Plum.

Vragenlijst en filmpjes

Irene heeft op mijn verzoek, voorafgaand aan het consult, allerlei filmpjes van Plum naar me toegestuurd. Gewoon filmpjes met haar mobiel, van allerhande situaties. Uiteraard wanneer Plum tegen hen aan het blaffen was, maar ook bijvoorbeeld tijdens het eten, spelen en wandelen. Ik had haar een lijstje gestuurd van alles wat ik graag wilde zien. Bovendien heeft Irene een uitgebreide vragenlijst ingevuld. Zodat ik me echt een goed beeld kon vormen van het leven en het karakter van Plum.

Verklaring voor het gedrag

Tijdens het adviesgesprek kon ik ze daarom uitleggen dat Plum vooral blafte omdat ze onzeker was in allerlei situaties. Door te gaan blaffen tegen Irene en Willem, probeerde ze hen duidelijk te maken dat ze zich niet prettig voelde. Haar geblaf was als het ware een verzoek om hulp, omdat Plum zelf de situatie niet kon handelen.

Irene en Willem konden zich heel goed in deze verklaring vinden. Ook zij voelden wel aan dat Plum het regelmatig moeilijk had en snel gespannen raakte.

Tijdens het gesprek heb ik Irene en Willem uitgelegd waar allemaal aan gewerkt kan gaan worden, zodat Plum minder snel onzeker zal worden en beter met allerlei situaties in hun dagelijks leven om kan gaan. Ook weten ze nu welke aanpassingen in hun dagelijks leven doorgevoerd kunnen gaan worden om een en ander wat makkelijker te maken voor Plum. Dit alles kunnen zij ook nog nalezen in de uitgebreide rapportage die ik na afloop van het gesprek voor hen heb opgesteld. Irene en Willem waren erg blij dat ze nu eindelijk begrepen wat er aan de hand was en dat het voor hen duidelijk was geworden waaraan gewerkt dient te worden om het probleem op te lossen.

Begeleidingstraject

Ze hebben besloten hier de komende tijd samen met mij aan te gaan werken, middels een begeleidingstraject van 3 maanden.

Ik ben dankbaar dat ik hen duidelijkheid heb kunnen geven én dat ik hen bij het proces wat ze nu samen met Plum gaan doorlopen mag begeleiden.

Sylvia

P.s. zit jij ook met vragen over het gedrag van jouw hond? Heb jij misschien al van alles geprobeerd om jouw hond zich anders te laten gedragen maar is dit tot nu toe niet gelukt? Zou het voor jou ook heel fijn zijn als ik met je meekijk wat er echt aan de hand is en wat er nodig is zodat jouw hond zich anders kan gedragen? Ook jij bent van harte welkom voor een gedragstherapeutisch adviesgesprek.


Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected