puppy samen zitten

Wil jouw hond de baas zijn?

Denk jij dat jouw hond de baas over je wil spelen of jouw claimt?  Denk jij dat er sprake is van dominantie? Lees dan onderstaand artikel eens.

 Wil jouw hond de baas zijn?

Je kent het wel, je hond wil op de bank slapen en je krijgt te horen dat je dat niet mag toelaten omdat hij dan dominant zal worden.

Of je hond mag niet uit zichzelf naar je toekomen, of bijvoorbeeld op je voeten slapen want “dan eist hij je op”.

Hij mag niet met zijn speeltje tegen je aan duwen als hij met je wil spelen want “dan claimt hij je”.

Hij mag niet als eerste door de deur, want “dan voelt hij zich jouw leider” en hij mag om die reden ook niet voor je uitlopen tijdens de wandeling.

Wat denk jij als je dit soort opmerkingen hoort of dit soort adviezen krijgt? Is dit waar, of klopt dit voor jouw gevoel eigenlijk niet? Voelt het helemaal niet alsof jouw hond de baas over je wil spelen als hij bijvoorbeeld bij jou in de bank wil liggen?

 

“Mijn pup mag niet bij me op de bank, dan wordt hij dominant”.

Laatst sprak ik een puppyeigenaar, die het zo gezellig vond wanneer haar puppy tegen haar aan kwam slapen wanneer zij in de bank zat. Maar zij durfde dit niet toe te laten, uit angst dat haar puppy dan straks, als volwassen hond, de baas over haar zou spelen. En dus stuurde ze haar puppy op die momenten altijd naar de Bench.

Dit soort verhalen kan mij intens verdrietig maken. Wat een onbegrip tussen mens en hond.

Verdrietig voor de puppy, die niet krijgt wat hij nodig heeft, maar ook verdrietig voor de puppyeigenaar, die dat eigenlijk ook niet krijgt. Want beiden vinden het fijn om bij elkaar in de bank te zitten. En dit wordt hen ontnomen doordat ze dit soort achterhaalde adviezen te horen krijgen.

puppy met speeltje

Dit soort adviezen zijn achterhaald.

Vroeger werd nagenoeg elk hondengedrag, en zeker ongewenst hondengedrag, vanuit de dominantietheorie verklaard. Waarom dit inmiddels achterhaald is en waarom dit niet klopt heb ik in een ander artikel uitgelegd. Dat kun je hier lezen.

Tegenwoordig weten we veel meer over honden. De wetenschap heeft de laatste jaren niet stilgestaan en er zijn bijvoorbeeld ook hersenscans van hondenhersenen gemaakt. Daardoor is ontdekt dat honden (en eigenlijk alle zoogdieren) dezelfde basisemoties hebben. En dat deze emoties, net zoals bij ons mensen de drijfveren vormen voor hun gedrag.

Honden handelen niet om de baas over je te worden. Om een plekje hoger in de rangorde te bereiken. Honden handelen omdat ze, net zoals wij, behoefte hebben aan veiligheid. Aan liefde. Omdat ze ergens enthousiast van raken of juist gefrustreerd. Omdat ze bepaalde angsten hebben en die misschien wel willen verbergen voor de buitenwereld. Herken je dat? Honden handelen helemaal niet om zo veel andere reden dan dat wij dat doen. Natuurlijk is een hond anders. Ons brein is verder ontwikkeld. Maar de basis is hetzelfde.

 Wat is er dan wel aan de hand?

Nu terug naar de puppyeigenaar. Zij stuurde dus haar puppy naar de Bench. Wat denk je dat de echte reden was dat de puppy bij haar wilde zijn? Waarschijnlijk omdat hij het prettig vindt om tegen een ander warm lichaam aan te liggen. Hoe vaak zie je puppy’s in het nest niet over en op elkaar slapen. Of misschien voelt haar puppy zich soms wat onzeker en zoekt hij steun. Een ding is zeker, zo’n kleine pup is niet bezig met de baas te willen zijn.

Toen ik dit verhaal aan de puppyeigenaar uitlegde voelde ze zich opgelucht. Blij dat ze met haar puppy mocht omgaan op een manier die voor haar goed voelde. Op een manier waar zowel zij als haar puppy blij van worden. Dat was namelijk ook de reden waarom ze een puppy in huis had gehaald. Omdat dat zo gezellig is en ze het prettig vindt om contact te hebben met haar pup. Om samen een goede band te ontwikkelen, vol wederzijds begrip.  

p.s. krijg jij ook regelmatig adviezen die voor jou niet goed voelen? Wil jij liever een deskundig advies speciaal op maat voor jou en jouw hond? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek, waarin we samen kunnen bekijken hoe ik jou en jouw hond deze adviezen kan gaan geven.

 

 

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!