puppy kopen

Welke hond past bij jou?

Wanneer jij ruimte voelt in je hart (en in je huis), voor het opnemen van een hond, hoe weet je dan welke hond bij je past?

De aanschaf van een hond is vaak een emotionele beslissing. Mensen die een hond adopteren of kopen, laten zich vaak vooral leiden door het uiterlijk van een hond, of door het imago wat een hond heeft, of misschien door het zielige verhaal achter de hond. En uiteraard is het ook een gevoelskwestie, je moet je hart immers helemaal openstellen voor het nieuwe gezinslid.

Maar voor je dat doet is het belangrijk ook je verstand te laten meespelen.

Wanneer je overweegt een hond op te nemen, denk dan eerst goed na over allerlei zaken die een rol kunnen spelen. Doe geen impuls aankopen wanneer het gaat om levende wezens. Een hond is een dier dat gemiddeld zo’n 12 jaar oud kan worden (kleine hondjes worden in het algemeen ouder dan grotere honden). De beslissing die je neemt dien je weloverwogen te maken. Bekijk de mogelijke aanschaf met een vooruitziende blik. Past een hond nu in jouw leven, maar geldt dat ook voor de komende jaren. Ben jij bereid de komende jaren rekening te houden en je aan te passen aan de veranderende behoeften van jouw hond (een puppy vraagt nu eenmaal andere dingen van je dan bijvoorbeeld een seniorhond, maar beiden hebben jouw zorg en aandacht zeker nodig).

Zaken waar je aandacht aan dient te besteden wanneer jij een hond wil aanschaffen:

Wat heb jij te bieden voor een hond:

  1. Ben jij iemand die houdt van lange (bos)wandelingen, of loop je liever korte blokjes om?
  2. Zijn er fysieke beperkingen om rekening mee te houden? Misschien ben je wat slechter ter been, waardoor die lange wandelingen niet gaan lukken?
  3. Hoeveel tijd kun jij aan jouw hond besteden? Heb jij bijvoorbeeld genoeg tijd om ook veel met jouw hond te spelen als jouw toekomstige hond nog erg speels is. En hoeveel tijd kun je nu aan je hond besteden, maar geldt dit ook nog in de toekomst?
  4. Past de hond die jij wil aanschaffen/adopteren bij jouw levensstijl. Ben jij iemand die graag bezoek ontvangt, houdt er dan rekening mee dat jij voor een hond gaat die ook houdt van menselijke aandacht. Een hond die erg terughoudend en meer op zichzelf is voelt zich dan waarschijnlijk minder op zijn of haar gemak binnen jouw levensstijl.
  5. Is het de bedoeling dat jij jouw hond overal mee naartoe neemt of moet jouw hond (regelmatig) alleen thuisblijven?
  6. Hoeveel behoefte aan sociaal contact met jouw hond heb jij, houd jij bijvoorbeeld van kroelsessies op de bank, of hou je het liever allemaal wat afstandelijker?

 Hoe ziet jouw woonomgeving eruit:

  1. Wat voor ruimte heb je in huis en/of tuin. Het hoeft helemaal geen belemmering te vormen wanneer jij klein behuisd bent, maar houd er wel rekening mee dat je er dan regelmatig met je hond op uit moet trekken.
  2. Woon jij in een drukke stad, of in een buitengebied? Wanneer je een hond hebt die erg alert wordt van allerlei prikkels is een rustige omgeving vaak wat meer passend.
  3. Heb jij in de omgeving van jouw woning terreinen waar jouw hond kan (los) rennen?

 Wat voor hond wil jij graag:

  1. Val je voor een jachthond of een terriër? Realiseer je dan dat aan de behoeften tot jachtgedrag van jouw hond op een bepaalde manier tegemoetgekomen dient te worden. Dat wil niet zeggen dat jij meteen een jachttraining met jouw hond moet gaan doen, maar jouw hond heeft waarschijnlijk wel behoefte aan graven en/of speuren, snuffelen en rennen.
  2. Val je voor een drijvende hond? Realiseer je dan dat ook deze honden behoefte hebben aan het uiting geven aan hun natuurlijke instincten. Wanneer jij jouw hond niet voldoende uitdaging biedt, zal jouw hond zelf deze uitdaging gaan zoeken en misschien tijdens jouw aangelijnde wandelingen al het passerende verkeer proberen te drijven.
  3. Val jij voor een herdershond? Dit soort honden willen graag hun roedel (jouw gezin) bij elkaar houden en vinden het soms lastig om jou te zien vertrekken. Hier speciale aandacht aanbesteden bij het wennen aan alleen blijven van jouw hond kan veel ongewenst gedrag voorkomen.
  4. Val jij voor een zelfstandige kuddebewaker of ander soort waakhond? Dit soort honden zijn vaak erg zelfstandig, maar ook waakzaam ten opzichte van onbekenden. Is jouw huis een zoete inval, dan is zo’n soort hond voor jou waarschijnlijk niet het meest passend.
  5. Val jij voor een nogal vocaal ingestelde hond? Sommige hondenrassen blaffen nu eenmaal meer dan andere rassen. Wanneer jij op een flat woont is het hebben van erg vocale hond vaak niet relaxed voor jouw buren en daardoor ook niet voor jou.
  6. Val jij voor honden die gefokt zijn om in een meute te jagen? Deze honden hebben vaak een grote behoefte aan sociaal contact en daardoor soms wat meer moeite met alleen blijven.
  7. Ga jij voor een adoptiehond? Ben jij dan voorbereid dat zo’n hond een flinke rugzak kan hebben en dat het veel van jou kan vragen (qua aanpassing en inspanning) om deze hond een prettig leven te bieden?
  8. Deze opsomming kan nog veel verder uitgebreid worden, de strekking van het verhaal is dat bij elke type hond bepaalde kenmerken horen waar je rekening mee dient te houden.

 Elke hond is uniek

Elke hond is uniek, dus in hoeverre bepaalde ras eigenschappen in jouw hond aanwezig zijn, is per hond verschillend. Feit is wel dat elke hond bepaalde instinctmatige behoeften en verlangens heeft en dat het heel verstandig is om na te gaan, voor jij tot de aanschaf van een hond overgaat, hoe jij deze instincten van jouw toekomstige hond op een prettige manier tot uiting kunt laten komen en hoe dit past binnen jouw leven. Ook belangrijk is om na te gaan of en hoe jij met de emotionele bagage die jouw hond mogelijk meebrengt om kunt gaan. En een puppy ziet er nu heel schattig uit, maar ook dit wordt een volwassen hond met hondse behoeften.

Ik wil niemand ontmoedigen een hond te nemen. Voor mijzelf is mijn hond, naast mijn gezin, een van de grootste rijkdommen in mijn leven. Maar maak je keuze weloverwogen. Een hond is een nieuw gezinslid, een levend wezen met eigen behoeften en verlangens. Een levend wezen dat ook recht heeft op een leven dat bij hem of haar past. Ik vergelijk het hebben van een hond regelmatig met het hebben van een relatie. Om een relatie te laten slagen moet er sprake zijn van een goede match. Een goede match voor beide partijen. Jouw hond moet niet alleen een goede match voor jou zijn, zorg dat jij ook een goede match voor jouw hond kunt zijn!

Sylvia

P.s. Overweeg je een hond te nemen? Vraag je je af welk type hond het beste bij je past? Of heb je een specifieke hond op het oog en vraag je je af of je hem/haar wel kunt bieden wat hij/zij nodig heeft? Maar zeker even een afspraak voor een online matchings-consult. Tijdens dit consult gaan we samen bepalen wat jij zoekt in een hond en wat voor hond hierbij zou passen. Of, wanneer jij al een specifieke hond op het oog hebt, gaan we samen kijken welke behoeften deze hond (waarschijnlijk) heeft en of en hoe jij daaraan kan voldoen. Zodat jij zeker weet dat de hond die jij binnen jouw gezin gaat opnemen, een hond is die goed bij jou/jullie past, en dat jij/jullie ook passend zijn voor deze hond.  Wil jij je goed voorbereiden op de komst van een nieuwe hond? Dat is zo’n matchings-consult een absolute aanrader. Je kunt dit consult heel eenvoudig aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!