toestemming om te aaien

Toestemming om je hond te aaien

Vraag jij je hond om toestemming, wanneer je hem/haar wil aaien?


Wij zijn vaak dol op aaien en kriebelen van onze honden. Maar hoe is dat nu eigenlijk voor onze honden? Heb jij ooit aan je hond toestemming om te aaien gevraagd?

Honden kunnen elkaar niet aaien, dat is geen normaal honds gedrag. Wel zie je vaak dat honden tegen elkaar aan gaan liggen om te slapen. Veel honden houden zeker van warm lichaamscontact met een ander levend wezen. Maar dat is niet hetzelfde als te pas en te onpas geaaid worden.

Wanneer je hond ergens lekker ligt te slapen en jij gaat naar hem toe om hem te aaien, dan kan het zijn dat je hond daar op dat moment helemaal geen zin in heeft (hoe zou je het zelf vinden als iemand dat bij je doet terwijl je aan het slapen bent?). Of als je hond druk bezig is, bijvoorbeeld met uit het raam te kijken wat er allemaal op straat gebeurt, zit hij of zij er misschien ook helemaal niet op te wachten dat jij komt kroelen.

Aaien en kroelen moet ook voor onze honden prettig zijn en op het juiste moment plaatsvinden. Daarom is het aan te raden je hond te ‘vragen’ of hij of zij het fijn vindt om geaaid te worden op een bepaald moment.

Toestemming vragen om te aaien? Hoe kun je dat doen?


Eigenlijk is dit heel eenvoudig. Wanneer jij je hand aanbiedt, bijvoorbeeld naast de zijkant van het hoofd van je hond, en je hond kijkt op dat moment weg, weg van je hand, dan kun je ervan uitgaan dat je hond geen zin heeft in een kriebel op dat moment. Beweegt je hond juist naar je hand toe, dan kun je hem even kriebelen. Stop je daarna weer even, maar hou je je hand bij je hond en zoekt hij of zij deze hand weer op, dan wil je hond dat je nog even doorgaat met kriebelen. Beweegt je hond niet naar je hand, of zelfs van je hand weg, dan is het op dat moment genoeg geweest.

Kies ook het soort aanraking die voor honden prettig is. Een kriebel achter de oren, of bijvoorbeeld op een speciaal kriebelplekje op de rug, vinden veel honden fijn. Omhelzen of iets dergelijks voelt vaak bedreigend, dus de meeste honden houden hier niet van.
Stoor de hond ook niet om hem te aaien als hij druk met iets anders bezig is, of juist ligt te slapen. Slapen moet een hond altijd ongestoord kunnen doen, dus ook voor aaitjes en kroeltjes mag je je hond niet storen in zijn of haar slaap.

Door zo bewuster om te gaan met onze kriebels, ga je zien dat je hond je hiervoor misschien juist vaker op komt zoeken. Je hond beseft dat hij een eigen keuze heeft en dat zijn stem gehoord wordt. Dit komt zijn welzijn ten goede en kan de band tussen jou en je hond nog verder verbeteren.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Zoek jij hulp bij het oplossen van een gedragsprobleem bij jouw hond? Zou jij hier eens met mij over willen praten? Kijken hoe en of ik je hierbij zou kunnen helpen? Je bent heel welkom bij een gratis gesprek. Voor meer informatie over dit gesprek kun je hier klikken.




Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!