Spelen tussen honden onderling
De 4 onderdelen waaraan je goed spel tussen honden herkent:
Wanneer honden samen spelen is het voor eigenaren soms lastig om te zien of dit spel leuk is voor beide honden. Om dit te kunnen beoordelen kun je kijken of onderstaande 4 onderdelen in het spel naar voren komen. Je hoeft niet alle vier de onderdelen steeds te zien, maar bij goed spel zie je in ieder geval wel enkele hiervan.
De 4 kenmerken van goed spel:
1. Meta-signalen. Dit zijn lichaamssignalen die een uitnodiging tot spel aangeven. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de spelboog, waarbij de hond door zijn voorpoten zakt en zijn achterste in de lucht steekt. Deze spelboog kan een hond maken aan het begin van een speelsessie. Maar ook tijdens een speelsessie, bijvoorbeeld na heftig spel, om aan de andere hond duidelijk te maken ‘sorry, ik beet je misschien wel wat hard, maar ik ben nog steeds aan het spelen’.
2. Activiteiten wisselingen. Hiermee wordt bedoeld dat er tijdens het spel verschillende vormen van spel gezien worden. Bijvoorbeeld tegen elkaar opspringen, kronkelen, elkaar achterna zitten, samen met een voorwerp bezig zijn, en stoeien/worstelen. Ook zijn er rust momenten tijdens het spel te zien, waarbij het spel even stopt en daarna weer verder gaat.
3. Rol wisselingen. De ene hond achtervolgt de andere, maar daarna is het andersom. Bij goed spel wordt niet alleen maar een hond achterna gezeten door de andere, maar wisselt dit elkaar af. Ook bij bijvoorbeeld worstelen ligt niet alleen maar een hond boven. Ook daar worden de rollen afgewisseld.
4. Zelf-handicapping. Dit wil zeggen dat een grote hond en een kleine hond prima samen kunnen spelen, omdat de grote hond zich dan aanpast aan de kleine. De grote hond zal bijvoorbeeld op de grond gaan liggen tijdens spel met een veel kleinere hond. Of niet zijn volledige kracht gebruiken wanneer ze allebei aan een speeltje trekken. Zelf-handicapping zorgt ervoor dat het spel voor beide partijen leuk blijft.
Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Vertoont jouw hond gedrag wat jij liever anders zou zien, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek waarin we samen kunnen bekijken of en hoe ik je hierbij kan helpen.