je hond positief opvoeden

Je hond positief opvoeden, wat houdt dat in?

Je hond Positief opvoeden....De meeste hondenscholen adverteren ermee, en in de meest recente honden opvoed literatuur gaat het hier vaak over. Maar wat is dat nou eigenlijk,  je hond positief opvoeden? Betekent dit dat je alles moet goed vinden wat je hond doet en wanneer je hond iets doet wat je liever niet wilt moet je dat dan negeren?

Onderstaand artikel is bedoeld om meer inzicht te krijgen in hoe positief opvoeden nu eigenlijk in zijn werk gaat en wat het precies inhoudt.


Je hond positief opvoeden: ‘Positief gedrag belonen, ongewenst gedrag negeren’

Bovenstaande zin wordt vaak genoemd wanneer het over het opvoeden van honden gaat. Maar wanneer je hond bijvoorbeeld voor het raam blaft naar alle voorbijgangers, moet je dat dan negeren?


Hoe werkt dat nou, een positieve opvoeding? Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden in de positieve opvoeding van je hond:


1.Ongewenst gedrag voorkomen


Probeer ongewenst gedrag altijd te voorkomen. Probeer de omgeving van je hond zo te managen dat je hond geen ongewenst gedrag ontwikkelt, of het zo weinig mogelijk hoeft in te zetten.


Als voorbeeld een hond die opspringt wanneer je thuiskomt: je kunt bijvoorbeeld al met je handen laag de kamer binnen komen zodat de hond niet op hoeft te springen en hem meteen al aandacht geven voordat hij überhaupt gaat springen. Of leer je hond (stapsgewijs en op basis van beloningen) te gaan zitten wanneer jij binnenkomt, geef hem aandacht als hij zit. Opspringen en zitten kan je hond niet tegelijkertijd. Door je hond gedrag aan te leren wat niet te combineren is met ongewenst gedrag, kun je vaak ook ongewenst gedrag voorkomen.


In het voorbeeld van het blaffen voor het raam kun je bijvoorbeeld iets voor je ramen doen, zodat de hond niet meer buiten kan kijken en daardoor misschien minder gefixeerd is op wat er zich buiten afspeelt. Misschien helpt het ook ervoor te zorgen dat jouw hond zijn energie kwijt kan in lekkere wandelingen, zodat hij thuis rustig en op zijn gemak is en minder behoefte heeft zich met zaken die zich buiten het raam afspelen bezig te houden. Of leer je hond dat wanneer er voorbijgangers langs het raam komen het voor hem beter is even naar zijn mand te gaan, omdat hij daar dan een koekje van jou krijgt. 


2. Oorzaak van ongewenst gedrag nagaan en proberen op te lossen


Probeer altijd te achterhalen waarom jouw hond dat gedrag inzet en probeer ervoor te zorgen dat hij het resultaat ook op een andere manier kan behalen (door middel van het inzetten van gewenst gedrag) of door ervoor te zorgen dat er geen reden meer is om ongewenst gedrag in te zetten.


In het voorbeeld van het blaffen voor het raam: misschien vind jouw hond onbekende mensen wel spannend en door aan deze angst van hem te gaan werken, is er voor jouw hond misschien helemaal geen reden meer om te blaffen.


3. Gewenst gedrag belonen


Wanneer je het gewenste gedrag van je hond kunt belonen, is dit voor jouw hond nog een extra reden om het ongewenste gedrag steeds minder in te zetten.


In het voorbeeld van het opspringen, als je hond niet opspringt en hij krijgt dan toch aandacht, kan hij leren dat hij niet persé hoeft te springen om aandacht te krijgen.


En in het voorbeeld voor het blaffen voor het raam: ga eens samen met je hond voor het raam zitten en beloon hem zodra hij voorbijgangers in het vizier krijgt, maar nog voordat hij blaft.


4. Indien mogelijk de succes factor weghalen bij ongewenst gedrag


Wanneer je zelf voor de beloning zorgt, bijvoorbeeld door aandacht te geven, kan negeren een optie zijn, mits je ook met bovenstaande zaken rekening houdt en zorgt dat er op een andere manier wel aan de behoeften van de hond wordt voldaan. Houdt er ook rekening mee dat negeren ook een vorm van straffen van je hond kan zijn (er wordt hem bijvoorbeeld aandacht onthouden) en straffen past niet binnen een positieve opvoeding en moet dus voorkomen worden. 


Bij gedrag waarbij jij zelf niet de motivatie of beloning voor je hond vormt, kun je proberen te zorgen dat je hond zo weinig mogelijk succes behaald met zijn ongewenste gedrag.


In het voorbeeld van het blaffen voor het raam: Wanneer jouw hond voorbijgangers weg wil jagen door te blaffen, en hij ziet die voorbijgangers ook steeds doorlopen, vormt dat als het ware de beloning voor zijn blafgedrag. Je kunt niet aan alle voorbijgangers gaan vragen of ze alsjeblieft stil willen blijven staan voor het raam wanneer jouw hond blaft. Maar wat je wel kunt doen is je hond steeds bij het raam weghalen wanneer hij gaat blaffen, zodat hij niet ziet dat de voorbijgangers doorlopen wanneer hij dit gedrag vertoont. Natuurlijk zonder te mopperen of te straffen, maar gewoon op een rustige manier. Door hem bijvoorbeeld te vragen bij jou te komen. Of door hem te leren op die momenten naar zijn mand te gaan voor iets lekkers. Zodat zijn blafgedrag hem niets meer oplevert en hij geen effecten door dit gedrag opmerkt bij de voorbijgangers (als je hond op dat moment niet meer uit het raam kijkt ziet hij niet meer of de voorbijgangers wel of niet weglopen).


Een positieve opvoeding van je hond is dus wat meer dan ‘ongewenst gedrag belonen en gewenst gedrag negeren’. Ga hier daarom zorgvuldig mee aan de slag.


Heb jij vragen over het gedrag van jouw hond? Zou jij willen weten hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw hond zich anders gedraagt? Met behulp van positieve opvoedtechnieken?  Door hier te klikken kun je een gratis gesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek krijg je meer inzicht in waarom jouw hond doet wat hij doet, en wat ervoor nodig is om er, op een positieve manier, voor te kunnen zorgen dat jouw hond ander gedrag laat zien én hoe ik je hierbij zou kunnen helpen.

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!