hond wil bestijgen

Bestijgen, is er sprake van dominantie?

Bestijgen, wat is dat, is er sprake van dominantie en hoe kun je hiermee omgaan.

Heb jij een hond die andere honden bestijgt? Misschien tegen jouw benen rijdt, of dat doet bij visite? Op zijn eigen kussen of mand?

Vraag jij je af waarom jouw hond dit doet?  Wil je weten hoe kun je hier goed mee kunt omgaan? Onderstaand artikel gaat hier nader op in.

Bestijgen/rijden, waarom?

Veel hondeneigenaren voelen zich ongemakkelijk wanneer hun hond andere honden/mensen/voorwerpen bestijgt. Je geneert je op zo’n moment voor je eigen hond. Maar waarom doet je hond dit nu eigenlijk?

Vroeger waren er maar twee verklaringen waarom honden dit gedrag vertonen. De ene verklaring was seksuele opwinding, de andere verklaring was dat, wanneer er geen sprake was van seksueel gedrag, er dan sprake zou zijn van dominantie. De hond die bestijgt wil de ander op die manier domineren. De andere hond/persoon laten weten dat hij/zij de baas is. Om die reden werd (en wordt nog steeds) dit gedrag vaak afgestraft.

Dominantie als verklaring is achterhaald.

Tegenwoordig weten we veel meer over innerlijke drijfveren bij honden dan een aantal jaren geleden. De verklaring die vroeger voor veel ongewenst hondengedrag werd gegeven “hij is nu eenmaal dominant”, blijkt heel vaak niet te kloppen. Honden hebben een rijk emotioneel leven en ervaren dezelfde basisemoties als wij mensen (en als alle andere zoogdieren). De grondslag voor hun gedragingen moet gezocht worden in deze onderliggende emoties, zoals bijvoorbeeld angst, frustratie, boosheid, verlangen, maar ook behoefte aan sociaal contact, behoefte tot zorgen en verzorgd worden, behoefte aan spel, enzovoorts.

Bestijgen bekijken per individu en per context.

Honden handelen vanuit hun innerlijke emoties. Net zoals dat voor mensen geldt, geldt ook voor honden dat elke hond uniek is. Hoe jij bepaalde dingen ervaart en beleeft is net wat anders dan iemand anders, en dit geldt ook voor onze honden.

Ook hoe iemand met bepaalde dingen omgaat is per individu verschillend. Dit geldt ook voor onze honden. Is de ene hond rustig en ontspannen in een bepaalde situatie, voor een andere hond kan die situatie veel te overweldigend zijn.

Bestijgen kan voor een hond een manier zijn om met de emoties, die in een bepaalde situatie een rol spelen, om te gaan.

Bestijgen, verschillende oorzaken.

Er kunnen verschillende oorzaken/situaties zijn die ervoor zorgen dat jouw hond in die situatie/context tot bestijgen over gaat. Hieronder volgt een opsomming:

  1. Hormonen/seksuele opwinding.

Wanneer er sprake is van een loops teefje, en een reutje probeert haar te bestijgen, dan zal het je niet verbazen dat in deze situatie de meest logische verklaring voor dat bestijgen seksuele opwinding is.

 2. Andere vormen van opwinding.

Hiermee wordt niet de seksuele opwinding bedoeld die valt onder het kopje hormonen, maar andere opwinding. Bijvoorbeeld door druk spelen, of bijvoorbeeld bij het binnenkomen van visite.

Je hond kan in bepaalde situaties opgewonden/druk worden en deze opwinding kan zich uiten door middel van bestijgen. Er kan sprake zijn van prettige opwinding, zoals blijheid dat er visite komt, maar ook angstige opwinding. Bijvoorbeeld bij een hond die visite ontvangen toch best wel spannend vindt. In beide gevallen kan een hond in deze situatie de visite gaan bestijgen, maar de onderliggende emotie is dus wezenlijk verschillend.

 3. Sociaal gedrag.

Sommige honden bestijgen vanuit een behoefte aan sociaal contact. Op deze manier proberen ze interactie te krijgen met degene die ze bestijgen. Hierbij kan sprake zijn van sociale onhandigheid, jouw hond weet bijvoorbeeld geen betere manier om in interactie te komen met de buurhond. Er kan ook sprake zijn van een soort uittesten. Degene die bestijgt probeert op die manier te bekijken hoe de andere hond reageert.

 4. Aangeleerd gedrag.

Bestijgen kan ook aangeleerd gedrag zijn. Bijvoorbeeld omdat je hond heeft ervaren dat dit voor hem prettig kan zijn, of doordat hij de aandacht zoekt die op dit gedrag volgt. Ook kan het voor jouw hond een manier zijn om spanning kwijt te raken.

Bestijgen, hoe ga je hiermee om?

Zoals hierboven beschreven kunnen er verschillende emoties/drijfveren het bestijgen van jouw hond verklaren. Afhankelijk van de emotie die bij jouw hond een rol speelt is de aanpak verschillend.

Wil jij dat jouw hond zich anders gedraagt, dan is het dus als eerste belangrijk dat jij nagaat in welke situaties jouw hond dit rijgedrag vertoont. Wat is de context waarin dit gedrag plaatsvindt?

Vervolgens kun je proberen te achterhalen welke onderliggende emotie bij jouw hond een rol speelt. Zie je stresssignalen in deze situatie bij jouw hond? Is jouw hond net loops of heeft jouw hond een loops teefje geroken? Vertoont jouw hond dit gedrag het tijdens druk spelen? Bij onbekende honden of bekende honden? Denk je dat jouw hond gespannen is of juist druk van blijdschap?

Welke aanpak past bij jouw hond?

Wanneer jij een antwoord hebt op bovenstaande twee vragen, kun je bepalen welke aanpak het beste is. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn dat je er voortaan voor zorgt dat je hond niet meer in dit soort situaties komt, bijvoorbeeld omdat ze te spannend zijn voor je hond. Of misschien kun je ervoor zorgen dat de spanning niet te hoog oploopt, bijvoorbeeld door je hond eerder uit een bepaalde situatie te halen. Het kan zijn dat je je hond kunt helpen om bepaalde onzekerheden of angsten te overwinnen.  Of misschien heeft je hond het nodig dat hij geholpen wordt om zijn sociale vaardigheden beter te ontwikkelen.

Pas als jij weet wat er aan de hand is, kun je je hond op een goede manier begeleiden en ontdek je zelf de juiste manier om ervoor te zorgen dat je hond zich anders kan gedragen.

Elke hond verdient het om begrepen te worden.

Jouw hond verdient het dat jij je probeert te verdiepen in de motivatie van zijn/haar gedrag, zodat jij hem/haar, op de manier die bij jouw hond in die situatie past, op de juiste manier kunt begeleiden.

Jouw hond verdient het om niet zomaar gecorrigeerd te worden, zonder dat jij echt weet waarom jouw hond doet wat hij/zij doet. Jouw hond verdient een eerlijke aanpak die rekening houdt met zijn/haar gevoelens.

p.s. Heb jij een hond die regelmatig rijgedrag vertoont? Vind je het lastig te achterhalen wat bij jouw hond precies de innerlijke motivatie is? Zou je graag willen weten hoe je je hond op een goede manier kunt begeleiden zodat zijn/haar gedrag kan veranderen? Wil je weten hoe ik je hierbij kan helpen? Vraag dan even een gratis gesprek aan, zodat we dit samen even rustig kunnen bespreken.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!