- Heb jij een hond die andere honden bestijgt? Misschien tegen jouw benen rijdt, of dat doet bij visite? Op zijn eigen kussen of mand?
- Redenen waarom honden (andere honden/mensen/voorwerpen) bestijgen:
- Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?
- Klik dan hier om je meteen aan te melden!
- Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen?

Dit kan er aan de hand zijn als jouw hond rijdt op andere honden, mensen of voorwerpen
Bestijgt jouw hond andere honden, mensen of voorwerpen? Lees dit artikel en ontdek wat er aan de hand is.
Heb jij een hond die andere honden bestijgt? Misschien tegen jouw benen rijdt, of dat doet bij visite? Op zijn eigen kussen of mand?
Vraag jij je af waarom jouw hond dit doet? Denk je (of wordt dat nog vaak tegen je gezegd) dat je hond dit doet omdat hij dominant is? Lees dan zeker verder, ik zal je uitleggen dat dit niet de reden is én ik zal je vertellen wat er wel aan de hand kan zijn.
Veel hondeneigenaren voelen zich ongemakkelijk wanneer hun hond andere honden/mensen/voorwerpen bestijgt. Je geneert je op zo’n moment voor je eigen hond 😳.
Vaak wordt er gezegd dat de hond die bestijgt de ander op die manier wil domineren. Dat jouw hond de andere hond/persoon wil laten weten dat hij/zij de baas is. Om die reden werd (en wordt nog steeds) dit gedrag vaak afgestraft.
Bestijgen is echter vooral een manier voor jouw hond om met emoties, die in een bepaalde situatie een rol spelen, om te gaan.
Redenen waarom honden (andere honden/mensen/voorwerpen) bestijgen:
👉Hormonen/seksuele opwinding.
Wanneer er sprake is van een loops teefje, en een reutje probeert haar te bestijgen, dan zal het je niet verbazen dat in deze situatie de meest logische verklaring voor dat bestijgen seksuele opwinding is.
👉Opwinding.
Hiermee wordt niet de seksuele opwinding bedoeld die valt onder het kopje hormonen, maar andere opwinding. Bijvoorbeeld door druk spelen, of bijvoorbeeld bij het binnenkomen van visite.
👉Sociaal gedrag.
Sommige honden bestijgen vanuit een behoefte aan sociaal contact. Op deze manier proberen ze interactie te krijgen met degene die ze bestijgen. Hierbij kan sprake zijn van sociale onhandigheid, jouw hond weet bijvoorbeeld geen betere manier om in interactie te komen met de buurhond. Er kan ook sprake zijn van een soort uittesten. Degene die bestijgt probeert op die manier te bekijken hoe de andere hond reageert.
👉Aangeleerd gedrag.
Bestijgen kan ook aangeleerd gedrag zijn. Bijvoorbeeld omdat je hond heeft ervaren dat dit voor hem prettig kan zijn, of doordat hij de aandacht zoekt die op dit gedrag volgt. Ook kan het voor jouw hond een manier zijn om spanning kwijt te raken.
Wil jij dat jouw hond zich anders gedraagt, dan is het dus als eerste belangrijk dat jij nagaat in welke situaties jouw hond dit rijgedrag vertoont. Wat is de context waarin dit gedrag plaatsvindt?
Vervolgens kun je proberen te achterhalen welke onderliggende emotie bij jouw hond een rol speelt. Zie je stresssignalen in deze situatie bij jouw hond? Is jouw hond net loops of heeft jouw hond een loops teefje geroken? Vertoont jouw hond dit gedrag het tijdens druk spelen? Bij onbekende honden of bekende honden? Denk je dat jouw hond gespannen is of juist druk van blijdschap?
Wanneer jij een antwoord hebt op bovenstaande vragen, kun je bepalen welke aanpak het beste is. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn dat je er voortaan voor zorgt dat je hond niet meer in dit soort situaties komt, omdat ze misschien te spannend zijn voor je hond. Of je kunt ervoor zorgen dat de spanning niet te hoog oploopt, bijvoorbeeld door je hond eerder uit een bepaalde situatie te halen. Het kan zijn dat je je hond kunt helpen om bepaalde onzekerheden of angsten te overwinnen. Of misschien heeft je hond het nodig dat hij geholpen wordt om zijn sociale vaardigheden beter te ontwikkelen.
Pas als jij weet wat er aan de hand is, kun je je hond op een goede manier begeleiden en ontdek je zelf de juiste manier om ervoor te zorgen dat je hond zich anders kan gedragen.
Kun je wel wat hulp gebruiken? Plan meteen even een gratis kennismakingsgesprek in. Dan kijken we samen wat er nodig is om jouw hond te helpen.