Je hond blaffen afleren: doe niet aan symptoombestrijding.

Je hond blaffen afleren: doe niet aan symptoombestrijding.

Wil jij je hond blaffen afleren? Doe niet aan symptoombestrijding!

Pak verandering van gedrag bij de oorzaak aan.

 Blaft jouw hond tijdens jullie wandelingen naar van alles en nog wat? Blaft jouw hond op andere momenten, wanneer jij dat liever niet wil? Realiseer je dan dat dit blaffen voor jouw hond een communicatiemiddel is, een uiting van zijn/haar emoties op dat moment.

Door alleen te proberen dit blaffen te veranderen, zonder naar het totaalplaatje te kijken, ben je bezig met symptoombestrijding, zonder tot de kern van het probleem te komen.

Probeer, voordat je iets aan het blaffen probeert te doen, eerst te achterhalen wat precies de onderliggende oorzaak is.

Dingen die je je hierbij kunt afvragen zijn bijvoorbeeld:

  1. Is er in het verleden van mijn hond iets voorgevallen wat dit blaffen zou kunnen verklaren (denk bijvoorbeeld aan een hond die is aangevallen door een andere hond).
  2. Hoe is de socialisatie verlopen?
  3. Kan je hond los van de lijn nog wel met andere honden, of niet?
  4. Spelen er andere stress veroorzakende factoren een rol in het leven van jouw hond?
  5. Hoe is het met de lichamelijke conditie van jouw hond.

Ga ook na wat je hond bereikt door te blaffen. 

Dit helpt je om in beeld te krijgen waarom jouw hond dit steeds blijft doen. Dan weet je niet alleen de oorzaak van dit blaffen, maar ook de functie van dit blaffen voor jouw hond.

Bijvoorbeeld: jaagt jouw hond door te blaffen andere honden weg, of trekt hij op deze manier juist hun aandacht?

Wanneer je weet wat de oorzaak en de functie van het blaffen voor je hond is, krijg je ook meer inzicht in welke emoties bij jouw hond een rol spelen. Ook door goed te kijken naar de lichaamstaal van jouw hond krijg jij meer inzicht in welke emoties een rol spelen. Is jouw hond bijvoorbeeld, bang, boos of gefrustreerd? Enthousiast of op zijn hoede?

blaffen afleren

Eerst inzicht, dan pas werken aan de oplossing.

Als je weet wat het precies er aan de hand is, als je inzicht hebt in de oorzaak, functie én de emoties van jouw hond die bij dit gedrag een rol spelen, pas dan kun je gaan werken aan de oplossing.

In het zoeken naar oorzaak, functie en onderliggende emoties, vind je ook de sleutel tot de oplossing. Dan ontdek wat er moet gebeuren om je hond zich anders te laten gedragen. Dan blijf je niet meer bezig met van alles te proberen zonder resultaat te bereiken. Dan vind je de aanpak die nodig is om jouw hond te helpen zich anders te gedragen.

p.s. wil jij heel graag dat jouw hond zich anders gedraagt maar vind je het lastig om te ontdekken welke oorzaak, functie en emoties een rol spelen bij het gedrag van jouw hond? Of vind je het ingewikkeld om te bepalen wat er nu precies moet gebeuren om dit gedrag van je hond te veranderen? Je bent heel welkom bij een gratis gesprek, zodat we samen kunnen bekijken wat er nodig is en hoe ik je daarbij zou kunnen helpen.


Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected