Is jouw hond ineens schrikachtiger dan normaal?
Bijvoorbeeld:
- Jouw hond schrikt ineens vaker van onverwachte geluiden
- Je hond vindt ineens voorwerpen op straat spannend
- Je hond veert eerder op bij een onverwachte aanraking.
Het kan zijn dat je hond ineens anders reageert dan normaal. Dit is voor ons eigenaren een signaal dat we extra goed moeten opletten. Meer schrikachtig gedrag kan verschillende dingen betekenen, onder andere:
- Je hond ervaart op de ene of andere manier meer stress, en nieuwe prikkels komen extra hard binnen.
- Je hond heeft last van lichamelijke klachten, zit minder goed in zijn vel, en is daardoor extra alert op mogelijk gevaar.
- Je hond heeft een bepaalde angst ontwikkeld en deze is zich verder aan het uitbreiden.
Om dit wat verder te verduidelijken:
Wanneer je hond stress ervaart (bijvoorbeeld tijdens een verhuizing, wanneer er iets verandert in jullie gezinssamenstelling, in een nieuwe omgeving, enzovoorts), dan hebben nieuwe prikkels vaak een grotere impact dan anders. Je hond is op dat moment alerter en zal eerder ongerust zijn.
Wanneer jouw hond niet zo goed in zijn vel zit, en zich als het ware zwakker voelt, dan zal hij of zij, vanuit zijn overlevingsinstinct, extra alert worden op mogelijke dreigingen uit de omgeving. Omdat je hond het idee heeft gevaar minder goed het hoofd te kunnen bieden, wil hij of zij gevaarlijke situaties zo vroeg mogelijk herkennen.
Wanneer jouw hond een bepaalde angst heeft (bijvoorbeeld een angst voor vuurwerk), dan probeert jouw hond signalen uit de omgeving te ontdekken die hem waarschuwen dat het gevaar in aantocht is. Jouw hond probeert als het ware controle te krijgen over een voor hem of haar onvoorspelbare situatie. Je hond doet dit door alert te zijn op aanwijzingen die kunnen betekenen dat de situatie gevaarlijk wordt. Dit verklaart waarom veel honden met vuurwerkangst ook angstig worden van bijvoorbeeld het donker (in de avond). Omdat in die situatie vaak ineens vuurwerkgeluiden kunnen klinken.
Wanneer je hond ineens schrikachtiger geworden is, is het belangrijk na te gaan of een van bovenstaande redenen een rol kunnen spelen. Door bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts te brengen, extra in te zetten op veiligheid en ontspanning voor je hond, of door aan de slag te gaan met die angst die alsmaar lijkt uit te breiden.
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wacht dan niet te lang en trek aan de bel. Ik help je graag verder om je hond weer meer ontspannen en stressvrij te krijgen. In een ‘angstvrije-hond’ consult kunnen we samen aan de slag met alles wat jouw hond nodig heeft. Meer informatie over zo’n consult vind je hier. Heb je nog vragen of vraag je je af of dit consult iets voor jou en jouw hond is? Stuur me even een mail, dan kijk ik met je mee naar een passende oplossing voor jullie.