mijn hond is bang voor alles

mijn hond is bang voor alles

Is jouw hond bang voor alles?

En lijkt de angst alleen nog maar erger te worden?

Wanneer je je hond nergens mee naartoe kunt nemen, omdat je hond overal bang voor is, dan kan dat een grote belemmering vormen.

  Op een terrasje zitten met je hond is geen ontspanning, maar een bron van stress voor jullie allebei.

  Of ergens op visite gaan is een drama, omdat je hond zowat in je wil kruipen.

  Op onbekend terrein wandelen is geen pretje omdat je hond zoveel stress ervaart.

 

Je wil je hond helpen.

Maar wat je ook doet, het lijkt eerder erger te worden dan beter te gaan.

3 redenen waarom dat zo is:

  1. Je hond kan niet leren wanneer de spanning te hoog is. Wanneer jouw hond heel angstig is in een bepaalde situatie, dan komt jouw hond in een soort van overlevingsstand terecht. In die situatie kan jouw hond geen nieuwe dingen leren. Er is op dat moment geen ruimte in zijn brein om te ervaren dat het misschien allemaal wel meevalt.

2. De angst wordt steeds opnieuw bevestigd. Wanneer jouw hond steeds opnieuw in een situatie komt die eigenlijk te spannend is, dan ervaart jouw hond eigenlijk elke keer weer dat zijn angst terecht is. “Zie je wel, het is nu eenmaal heel erg eng”.

3. Je hond gaat op signalen letten die betekenen dat de spannende situatie zich weer zal voordoen. Je hond wordt op deze manier ook van andere dingen bang. Bijvoorbeeld een hond met vuurwerkangst durft op een gegeven moment niet meer in het donker naar buiten, ook al is er geen vuurwerk. Je hond heeft het donker gekoppeld aan zijn vuurwerkangst.

Lastig he. 

Je wil zo graag dat je hond minder bang is. 

Je gunt hem minder stress en meer rust. 

Je zou zelf ook meer ontspannen zijn als de angst bij je hond verdwenen is.

Wat je hond nodig heeft zijn aanpassingen in zijn dagelijks leven. 

Aanpassingen waardoor hij niet steeds opnieuw zijn angst ervaart.

Bijvoorbeeld door de wandel-locatie aan te passen. Of hem naar een prettige en veilige ruimte te brengen wanneer er bezoek komt.

Dit soort oplossingen zijn tijdelijke maatregelen en bedoeld om de acute angst en stress bij je hond weg te nemen.

Voor de lange termijn is meer nodig. 

Je wil namelijk wel weer naar dat terrasje kunnen. Wel bezoek kunnen ontvangen of wel langs andere honden kunnen wandelen zonder dat je hond in paniek raakt.

Daarom is het ook nodig je hond opnieuw, met kleine stapjes, te laten wennen aan deze prikkels. Zonder over de grens van je hond heen te gaan.

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dit is het niet.

Wat vaak gebeurt is dat je de eerste signalen van stress bij je hond net wat te laat opmerkt. Dan ga je onbedoeld toch een stapje te ver, waardoor de angst bij je hond juist bevestigd werd.

Of het is lastig het dagelijks leven van je hond dusdanig in te richten dat je de angst in eerste instantie kunt voorkomen. Je moet nu eenmaal wandelen, en je moet bijvoorbeeld nu eenmaal langs die drukke weg.

Ik begrijp dat je hiermee worstelt. 

Je wil je hond zo graag helpen. 

En toch lukt het maar niet. 

Ik kan je helpen de eerste stappen te zetten op weg naar een minder angstige hond.

Door samen met je door te nemen hoe je die angst wél kunt voorkomen. Ik kan je andere inzichten geven waar je tot nu toe nog niet aan hebt gedacht. En ik kan je helpen te bepalen welke stapjes jouw hond nu wél precies aankan. Stapjes die niet over zijn grens heengaan en de angst niet bevestigen, maar daadwerkelijk verminderen. Klinkt heel prettig toch?

Wat ook prettig klinkt is mijn mini-training: weg met die angst.

In 2 weken tijd samen aan de slag om de angst te voorkomen en de eerste stappen te zetten om de angst ook daadwerkelijk kwijt te raken. Wil je daar meer over weten? Klik dan even hier.

Deze mini-training is absoluut de moeite waard, en een super waardevolle eerste stap om vandaag nog aan de slag te gaan om de angst bij jouw hond te verminderen.

Je kunt je rechtstreeks aanmelden via deze link.

Eerst nog wat meer info: klik even hier. 

Gaan we samen aan de slag?

 Sylvia

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected