"Jij moet winnen van jouw hond"

Samen spelen met je hond, heerlijk toch? 

Of jouw hond graag achter balletjes aanrent, een trekspel doet of liever verstoppertje met je doet, samen spelen is goed voor de onderlinge band en de gemoedstoestand van je hond.

Honden die regelmatig spelen zitten vaker beter in hun vel dan honden die dit minder doen (uiteraard passend bij hun leeftijd en fase van hun leven).

Speel jij ook graag met je hond? Maar lukt het niet altijd?

Bijvoorbeeld omdat je samen geen goede manier van spelen kunt vinden? Word je misschien nog belemmerd door oude opvattingen? 

Opvattingen zoals:

  Jij moet altijd winnen.

  Het speeltje moet na afloop van het spel in jouw bezit zijn.

  Je hond mag niet bepalen wanneer jullie gaan spelen, dat mag jij alleen.

Dit soort overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat het spel tussen jou en jouw hond niet goed tot ontwikkeling kan komen. Omdat het ervoor kan zorgen dat jij niet voluit kan spelen of niet op een manier kunt spelen die beter bij jouw hond past.

Deze overtuigingen zijn gebaseerd op de dominantietheorie, waarbij ervan uitgegaan wordt dat de hond een spelletje met jou eigenlijk als een machtsstrijd ziet en dat de uitkomst van het spel bepaalt hoe de rangorde tussen jullie zal zijn.

Dit is absoluut niet waar. Onze honden houden gewoon van spelen om wat het is, spelen. Leuk bezig zijn samen.

Laat je niet langer belemmeren door deze oude overtuigingen. Speel voluit met je hond. Op de manier zoals bij jou en jouw hond past.

Of jullie nu graag

  • samen rennen,
  • aan een speeltje sleuren,
  • jouw hond het speeltje graag van je verovert, waarna je hond er trots mee vandoor gaat,
  •  of je hond na afloop nog even op het speeltje wil kauwen (en dat verantwoord is),
  • of jij je hond vraagt om te spelen of dat jouw hond jou uitnodigt,

realiseer je, het is SPEL. Niet meer dan dat. Het is geen verkapte machtsstrijd tussen jou en jouw hond.

Het is sociale interactie.

Het is samen leuk bezig zijn.

Een goede band opbouwen samen.

Spelen is belangrijk om de wereld luchtig te kunnen zien.

Om te ontspannen.

Weg met die regels.

Geniet van elkaar!

Sylvia

P.S. Loopt het niet zo lekker met jou en jouw hond? Kan jouw hond of durft jouw hond niet echt te spelen? Spelen er andere issues? Even samen met mij  bespreken wat er aan de hand is en wat er mogelijk is om dit op te lossen? Dat kan heel eenvoudig via een gratis en vrijblijvend video-bel-kennismakingsgesprek. Vul de korte vragenlijst in en plan zelf je afspraak rechtstreeks in mijn agenda. 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected