Is jouw hond dominant naar jou?
Luistert jouw hond bijvoorbeeld niet altijd naar jou?
Komt hij/zij niet meteen terug wanneer je roept?
Springt jouw hond tegen jou of visite aan?
Vertoont jouw hond opdringerig gedrag?
Is jouw hond dominant naar jou wanneer hij/zij dit soort gedrag laat zien?
Om deze vraag goed te beantwoorden moeten we eerst vaststellen wat dominantie precies is. Binnen de wetenschap wordt dominantie vaak omschreven als ‘een (langdurige) relatie tussen twee of meer individuen van dezelfde soort, waarbij het ene individu (de rang hogere) eerder toegang heeft tot bronnen die op dat moment beperkt beschikbaar zijn (bijvoorbeeld eten, of een lig- of schuilplaats)’.
Als je deze definitie goed bekijkt, valt een ding meteen op: bij dominantie is er sprake van een relatie tussen twee of meer individuen van dezelfde soort. En jij en jouw hond zijn zeker geen soortgenoten.
Bovendien gaat het bij dominantie over eerder toegang hebben tot bepaalde schaarse bronnen. Maar wanneer jouw hond niet luistert, zich ‘opdringt’ of opspringt, gaat het helemaal niet over een bron (bijvoorbeeld eten, een lig- of schuilplek).
Vanuit wetenschappelijk inzicht kan het gedrag van jouw hond dus niet verklaard worden vanuit de dominantie theorie. Jouw hond is dus niet dominant wanneer hij/zij niet luistert. Maar wat dan wel?
De meeste honden die niet luisteren, hebben op dat moment een andere belang dan hun eigenaar.
Bijvoorbeeld, jij roept jouw hond, maar jouw hond is op dat moment aan het spelen met een andere hond. Of volgt net een lekker geurtje van misschien wel een konijn. De motivatie om te blijven doen wat jouw hond op dat moment doet kan op dat moment wel veel hoger liggen dan naar jou toe komen.
Of wanneer jouw hond opspringt omdat jouw hond nu eenmaal zo graag sociaal contact met de visite wil, dan kan dat op dat sociale contact op dat moment belangrijker voor jouw hond voelen dan luisteren naar jou.
‘Opdringerig gedrag’ , kun je als opdringerig omschrijven, maar misschien wil jou hond jou gewoon iets duidelijk maken. Bijvoorbeeld dat hij zin heeft om bij je te zitten, of met je wil spelen. ‘Opdringerig gedrag’ klinkt erg negatief. Maar als je hond jou op zijn/haar honds manier uitnodigt om samen te spelen is dat juist helemaal niet negatief bedoeld. En is er zeker al helemaal geen sprake van dominantie.
Wanneer jij een hond hebt die niet altijd goed luistert, vraag je dan af wat écht aan de hand is. En laat je niet leiden door een ongefundeerde verklaring als ‘hij/zij is nu eenmaal dominant’.
Pas wanneer je weet wat de echte oorzaak is van het gedrag van je hond, kun je gaan werken aan de oplossing.
Zou je hier hulp bij willen? Eens met mij willen overleggen over waarom jouw hond doet wat hij doet? Samen bespreken of ik jou kan helpen jouw hond zich anders te laten gedragen? Je bent welkom bij een gratis gesprek waarin we dit samen kunnen bespreken.