Hiska: terugkomen na roepen.

Hiska: terugkomen na roepen.

Het verhaal van Hiska.

Als kleine pup al veel meegemaakt.

Hiska had als pup al veel meegemaakt toen ze bij haar eigenaren Laura en Marco in huis kwam. Zij werd als pup gevonden in een weiland. Waarschijnlijk is ze toen al getraumatiseerd geraakt, omdat er veel moeite gedaan moest worden om haar 'te vangen'. Laura en Marco hebben haar liefdevol opgevangen en haar een warm mandje gegeven.

Met name Laura houdt ervan om lange wandelingen te maken met Hiska. Hiska heeft dit ook nodig. Zij heeft het nodig om haar energie kwijt te kunnen raken en om te kunnen ontspannen. Aangelijnde wandelingen zijn vaak nog stressvol voor haar. Wanneer er te veel prikkels op Hiska afkomen, kan ze in paniek raken.

Hiska komt niet altijd terug....

Tijdens losloop wandelingen rent Hiska vaak lekker heen en weer en kan ze heerlijk uitrazen. Haar zelfstandige karakter zorgt er soms voor dat ze grote afstand neemt van Laura en Marco. Op zich is dat niet erg, zolang ze maar terugkomt als ze geroepen wordt. En daarin zit soms het probleem. Hiska is terughoudend om terug te komen.

Omdat Laura de noodzaak van het loslopen ziet, zocht ze hulp om Hiska te leren steeds terug te komen als ze geroepen wordt. Helaas was het advies wat ze kregen niet helpend voor Hiska. Het advies wat ze kregen was gebaseerd op de verkeerde veronderstelling dat Hiska niet terugkwam omdat ze er geen zin in zou hebben. Hiska had op dat moment de puberleeftijd en dit zou mede de oorzaak zijn voor haar gedrag.

Een harde aanpak voelt niet goed...

Laura heeft in het verleden zelf ook gewerkt met honden, dus ze weet hier zelf ook wel het een en ander van. De verklaring dat Hiska alleen maar ondeugend en aan het puberen was, zat haar dan ook niet lekker. En het advies om Hiska maar even ‘flink aan te pakken’ voelde voor haar totaal verkeerd. Bovendien hielp het niet om Hiska beter te laten luisteren. Daarom besloten Laura en Marco om samen met Hiska een begeleidingstraject bij mij aan te gaan.

Wat tijdens het begeleidingstraject meteen duidelijk werd, was dat er geen sprake was van niet WILLEN luisteren maar van niet DURVEN luisteren. Hiska wilde wel terugkomen maar durfde niet, omdat ze het aanlijnen zo spannend vond.

Opbouwen van vertrouwen.

In het begeleidingstraject zijn we daarom eerst gaan werken aan het opbouwen van vertrouwen en het verstevigen van de band. In het begin was Hiska ook in huis erg op zichzelf, maar gaandeweg het traject zocht ze steeds vaker het gezelschap van Laura en Marco op. In huis voelde ze zich steeds meer op haar gemak.

Tijdens de wandelingen heeft Hiska geleerd minder snel in paniek te raken, omdat ze gemerkt heeft dat heel veel prikkels géén gevaar betekenen. Op sommige momenten is het nog lastig, bijvoorbeeld in de periode rond Oud en Nieuw wanneer er regelmatig knallen klinken. Maar meestal gaat het goed.

Met vallen en opstaan.

In het traject hebben we heel veel geoefend met roepen, hierkomen en aanlijnen. Hiska had dit nodig om vertrouwen te kunnen opbouwen. Vertrouwen dat er niks zou gebeuren wanneer zij aangelijnd moest worden. Laura heeft er enorm veel tijd en energie ingestoken om dit keer op keer met haar te oefenen. Deze weg ging absoluut met vallen en opstaan. Er zijn momenten geweest waarop er weer een flinke terugval was.   Maar wat heel mooi was om te zien, was het doorzettingsvermogen van zowel Laura als Hiska. Omdat Laura het Hiska enorm gunt om fijne losloopwandelingen te maken, heeft ze niet opgegeven.

Veilig loslopen.

Tijdens de begeleidingsperiode hebben we een aantal keren samen geoefend. Ook stuurde Laura mij regelmatig filmpjes en bracht ze verslag uit over haar wandelingen. Op deze manier kon ik haar steeds de adviezen geven die ze op dat moment nodig had. Dit heeft ertoe geleid dat Hiska nu regelmatig veilig kan loslopen op daarvoor geschikte terreinen. Laura moet nog altijd goed nadenken wanneer en waar ze Hiska loslaat. Ze kan dit niet zomaar even snel doen, want ze moet altijd de tijd nemen die Hiska nodig heeft. Ook gaat het nog op het ene terrein wat makkelijker dan op het andere. Maar zij hebben goede vooruitgang geboekt, en het vertrouwen van Hiska is enorm gegroeid.

Momenteel richten Laura en Marco zich op de nieuwe baby die pasgeboren is. Wanneer alles weer een beetje op de rit is, zullen wij in de toekomst zeker nog verder gaan samenwerken om het vertrouwen bij Hiska nog verder te laten groeien.

Wat Laura zelf zegt over het traject:

"Hiska kwam niet terug tijdens los lopen en ervaarde angst en spanning. Sylvia zag in het allereerste consult al meteen dat het probleem in het aanlijnen zat. Ik ben heel anders naar Hiska gaan kijken en anders gaan handelen. We zijn meteen gaan oefenen en ik stelde me meteen anders op tegen over Hiska. Dit zorgde voor veel meer vertrouwen. We zijn gaan oefenen met de lange lijn en verschillende manieren van benaderen, zonder dat zij angst ervaarde. 

Hiska kan nu goed los, met lange lijn, ze komt terug voor beloningen en ook al zijn er leukere prikkels, soms met twijfel komt ze toch terug. We hebben een veel betere vertrouwens band, en in huis is ook veel minder spanning, evenals de wandelingen buiten. Ondertussen kunnen we weer veel meer ontspannen wandelen, en kan Hiska regelmatig los.

Ik wist wel dat het traject een enorme uitdaging ging zijn, maar deze uitdaging zijn we samen met Sylvia aangegaan. Ik had niet verwacht dat de resultaten zo goed zouden zijn, na 3 maanden! In het begin was ik wel wat sceptisch tegenover begeleiding in trajectvorm. Dit was nieuw voor ons, maar eigenlijk is het erg fijn!

Ik vind Sylvia's rustige manier van omgaan met hond en baasjes, het vertrouwen wat ze geeft en vooral haar goede inzicht en kennis erg prettig."

Dank je wel Laura, voor de mooie woorden.

P.S. ervaar jij ook 'problemen' met het gedrag van jouw hond? Neem gerust even contact op. Tijdens een gratis gesprek kunnen we samen bekijken wat er aan de hand is en hoe ik ook jou en jouw hond zou kunnen helpen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected