Pikos: Onzekerheid en frustratie

Pikos: Onzekerheid en frustratie

Het verhaal van Pikos: onzekerheid en frustratie.

Pikos is een hond die als pup vanuit het buitenland bij Cynthia terecht is gekomen. Cynthia is een liefhebbende hondeneigenaar. Pikos is een kruising, en het was een verrassing tot wat voor hond hij zou uitgroeien. En wat bleek, het was een FLINKE verrassing. Pikos is een grote jongen geworden en weegt zo’n 40 kilo.

Toen Cynthia mijn hulp inschakelde was dat dan ook omdat Pikos af en toe lastig te houden was aan de lijn. Wanneer hij met zijn volle gewicht aan de lijn ging hangen was dat voor Cynthia geen feestje. Bovendien vond Pikos het helemaal niet leuk wanneer Cynthia naar boven ging. Of het nu was om te douchen, of om boven te gaan slapen, Pikos nam op dat moment haar meubilair onderhanden.

Op zoek naar de oorzaak.

Om ongewenst gedrag op te kunnen lossen is het altijd heel belangrijk eerst op zoek te gaan naar de oorzaak van dit gedrag. Wanneer je weet welke onderliggende emoties bij jouw hond het gedrag veroorzaken, weet je ook waar je aan kunt werken. Wanneer ik klanten begeleid, begin ik dan ook altijd met het observeren van de hond en het verkrijgen van inzicht in zijn of haar dagelijks leven en de situatie

Angst, onzekerheid en frustratie.

Tijdens mijn eerste observaties kwam ik er al gauw achter dat er bij Pikos sprake is van angst, onzekerheid en frustratie als onderliggende emoties voor zijn gedragingen. Pikos is dan wel een grote jongen, stoer is hij allerminst.

 Aan de lijn was hij vaak niet te houden wanneer hij andere honden zag. Juist omdat hij onzeker is, heeft hij een grote behoefte aan sociaal contact. Hij vindt het heel fijn om op te kunnen trekken met hondenmaatjes. Wanneer Cynthia en hij dan ook andere honden tegenkwamen tijdens de wandeling, trok hij hard aan de lijn om contact te kunnen maken. Of hij bleef stokstijf zitten tot de andere honden dichterbij kwamen of (helaas voor hem) uit beeld verdwenen.

In huis was er sprake van frustratie wanneer Cynthia naar boven ging. Pikos kan wel alleen blijven wanneer Cynthia het huis verlaat, maar wanneer ze naar boven gaat voelt hij zich in de steek gelaten. In huis bij Cynthia en Pikos woont ook nog een kat. Deze kat is regelmatig boven. Wanneer Cynthia en de kat boven zijn wil Pikos ook met hen mee. Het frustreert hem om als enige beneden te moeten blijven. De trap in het huis van Cynthia is helaas absoluut niet begaanbaar voor Pikos. Deze trap is veel te steil voor zijn grote lijf. Hem mee naar boven nemen was dus geen optie.

Loslopen voorkomt veel frustratie.

Cynthia en ik hebben gewerkt aan de aandacht van Pikos voor haar tijdens de wandeling. Ook hebben we geoefend met loslopen en terugroepen. Zodat Pikos zijn energie beter kwijt kan en regelmatig echt even hond kan zijn. Dat zal sowieso al voor minder frustratie zorgen. Zowel in huis als tijdens de aangelijnde wandelingen.

Cynthia laat Pikos nu regelmatig los van de lijn spelen met andere honden, en dit voorziet al voor een groot stuk in zijn behoefte aan sociaal contact. De komende tijd gaat Cynthia nog verder op zoek naar veilige losloopterreinen om lekker met Pikos naartoe te kunnen gaan.

Tijdens de aangelijnde wandelingen zijn Cynthia en Pikos aan het oefenen om andere honden juist af en toe ook te kunnen negeren. Door in Pikos behoeften tot sociaal contact tijdens losloopwandelingen te voorzien, kunnen ze hier tijdens aangelijnde wandelingen aan werken.

Alleen beneden blijven moet leuk worden.

Ook hebben we geoefend met alleen beneden blijven. Wanneer Pikos iets heel lekkers krijgt om op te kauwen, bijvoorbeeld wanneer Cynthia gaat douchen, dan lukt het beter voor hem om deze situatie aan te kunnen. Cynthia is nog aan het oefenen met allerlei soorten afleiding en kauwmateriaal. Pikos merkt nu dat hij deze speciale lekkere dingen alleen maar krijgt als Cynthia naar boven gaat. Zodat het verdwijnen van Cynthia een hele andere associatie voor hem gaat krijgen. Pikos raakt op deze manier niet meer gefrustreerd, maar gaat deze situatie juist steeds meer waarderen. Van daaruit kunnen ze ook gaan werken aan het ’s nachts alleen beneden blijven.

Cynthia en Pikos zijn er nog niet, maar zij hebben nu wel de handvaten in handen om samen verder te kunnen. Om samen verder te bouwen aan een fijn leven samen, zonder angst en frustratie.

Wat Cynthia zelf zegt over mijn begeleiding:

“De begeleiding heeft mij geholpen, omdat het gedrag van Pikos echt werd besproken en doordat ik concrete tips en oefeningen kreeg om met hem aan te werken. Door de begeleiding heb ik meer inzicht in het gedrag van Pikos gekregen. Sylvia is rustig, makkelijk benaderbaar, kundig en prettig in de omgang. Ik kan andere hondeneigenaren deze begeleiding aanraden.“

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected