Heb jij een hond die uit wandelen gaan helemaal niet zo leuk vindt?
Die juist eerder wegkruipt wanneer jij met de riem aan komt zetten dan dat hij enthousiast op je afkomt?
Die aarzelt als je de deur opendoet, of die het liefst na zijn of haar behoefte gedaan te hebben weer rechtsomkeert maakt en zo snel mogelijk terug naar huis wil?
Wanneer het bovenstaande geldt voor jouw hond, dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Er kan sprake zijn van push- of pull factoren die dit gedrag bij jouw hond veroorzaken.
>>>Push-factoren zijn factoren die ervoor zorgen dat jouw hond ergens weg wil (of ergens niet wil zijn).
>>>Pull-factoren zijn factoren die ervoor zorgen dat jouw hond juist graag naar een bepaalde plaats toe wil.
Bij Push factoren kun je denken aan bepaalde angsten die jouw hond heeft. Bijvoorbeeld voor het drukke verkeer op straat, mogelijke andere honden die jouw hond tegenkomt, het vloeroppervlak waarop hij/zij misschien niet durft te lopen, de geluiden die buiten zijn, of bepaalde geuren die er hangen.
Bij Pull factoren kun je denken aan personen/dieren/voorwerpen die in jouw huis zijn waar jouw hond niet bij vandaan wil. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een moederhond die niet bij haar pups weg wil. Maar je kunt ook denken aan een hond waarbij sprake is van bepaalde bezitsdrang en die iets of iemand niet achter wil laten, uit angst om het kwijt te raken. Of een hond met een (te) sterke binding aan een van de gezinsleden en niet zonder deze persoon het huis wil of durft te verlaten. Een voorbeeld van een pull-factor kan ook zijn een hond die lichamelijk niet in orde is en die de comfortabele thuisomgeving liever niet wil verlaten.
Wanneer jouw hond niet graag mee naar buiten wil, is het belangrijk uit te zoeken wat er precies aan de hand is.
Je kunt je voorstellen dat het een andere aanpak vergt wanneer er sprake is van een push-factor dan wanneer er sprake is van pull-factor. En de ene push of pull factor is ook de andere niet.
Forceren heeft in geen enkel geval zin.
Door te forceren ga je over de grenzen van je hond heen, en wordt het probleem vaak alleen maar groter.
Sylvia
P.S. heb jij een hond die niet graag mee gaat wandelen? En zou je wel samen met je hond van wandelen willen genieten? Dan wil ik je heel graag helpen om uit te zoeken wat er precies aan de hand is én wat er nodig is om jouw hond te helpen. Even met me van gedachten wisselen hoe ik jou en jouw hond hierbij kan begeleiden? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, dan bespreken we dit samen.