Dat dominantieverhaal over jouw hond is achterhaald...

Dat dominantieverhaal over jouw hond is achterhaald...

Een aantal jaren geleden werd (bijna) elk ongewenst hondengedrag verklaard vanuit de dominantie gedachte.

Wanneer jouw hond zich niet gedroeg zoals jij zou willen, dan verzette hij zich tegen jou en dan kreeg je als advies dat jij meer een leider moest zijn/je duidelijker op moest stellen/je hond meer grenzen moest bieden/enzovoorts.

Wat voorbeelden van de adviezen die in dit kader gegeven werden (en let op, hier ben ik het dus niet mee eens, maar dat leg ik je zo verder uit…)

  1. “Je hond trekt aan de lijn, hij wil bepalen wat jij doet, dat mag je niet laten gebeuren, je moet zorgen dat hij achter je loopt…”
  2. “Je hond komt niet terug als jij roept, je moet strenger zijn…”
  3. “Je hond duwt met zijn speeltje tegen je aan, je hond claimt jou, jij mag dat niet tolereren en op dat moment niet met hem gaan spelen”

Tegenwoordig zijn we (gelukkig!!)  heel wat wetenschappelijke onderzoeken verder en weten we veel meer over de innerlijke belevingswereld van onze honden. Het is gebleken dat alle zoogdieren (wij, maar dus ook onze honden) eenzelfde soort basisemoties hebben. Onze honden kunnen, net zo goed als wij dat kunnen, blij zijn, verdrietig, teleurgesteld, opgewonden, enthousiast, verlangen naar iets, enzovoorts.

En, net zoals bij ons onze emoties de drijfveren zijn voor onze handelingen, zo is dat met onze honden ook het geval.

Jouw hond is niet alleen maar bezig een plaatsje te stijgen in de rangorde. Jouw hond wil niet de baas spelen over de andere honden uit de buurt. Jouw hond is niet bezig met bekijken hoe hij jouw gezag kan ondermijnen…

Integendeel! Onze honden zijn sociale dieren. Zij zijn net zoals wij op zoek naar veiligheid en geborgenheid. Naar iemand om leuke dingen mee te doen. Naar iemand om tegen aan te liggen om tot rust te komen… Naar iemand om mee samen te leven in harmonie… Zij handelen vanuit hun gevoelens van angst, frustratie, verlangen naar iets.. Vanuit hun enthousiasme of juist vanuit een gebrek hieraan…

Door het gedrag van je hond te verklaren puur en alleen vanuit de dominantie gedachte, doe je je hond enorm tekort. Je hond is zoveel meer dan dat.

Maar je doet ook jezelf tekort. Wanneer jij en jouw hond tegen bepaalde issues aanlopen, en jouw aanpak, hoe goedbedoeld ook, is niet hetgeen wat jouw hond nodig heeft, dan blijven die issues vaak bestaan.

En dat is ontzettend jammer. En vaak ook niet nodig.  Wat er dan wel nodig is wil ik je graag uitleggen tijdens het gratis Webinar wat ik regelmatig geef. Dit Webinar heet ‘het gaat niet over leiderschap”. Ik leg je uit waar het wel over gaat in de relatie met jouw hond. Hoe je op een goede manier met jouw hond om kunt gaan. Hoe je aan de slag kunt gaan met de issues waar jullie mee te dealen hebben. Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan. Je kunt dat doen via deze link. Wil je eerst nog wat meer informatie over dit Webinar? Klik dan hier.

 

Ik hoop je tijdens dit webinar  te kunnen verwelkomen.

Sylvia

 

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected