Vertalingsangst? Of wat anders?
22 mei 2023 

Vertalingsangst? Of wat anders?

Heeft jouw hond verlatingsangst, of is er wat anders aan de hand?

 Wanneer jouw hond gaat blaffen/janken/dingen kapot maken/onzindelijk is wanneer jij van huis bent, kan er sprake zijn van verlatingsangst. Toch is dat niet altijd het geval. Er kan ook sprake zijn van andere gedragsissues.


  • Wanneer jouw hond gaat blaffen of piepen als hij of zij in de Bench moet, doet jouw hond dit dan omdat hij/zij zich niet helemaal comfortabel voelt in die Bench? Of doet jouw hond dit omdat hij/zij weet dat jij van huis gaat en hij/zij dat zo spannend vindt?


  •  Maakt jouw hond dingen kapot als jij van huis bent om de spanning van het alleen zijn af te reageren, of doet jouw hond het misschien omdat hij of zij zich verveelt?


  • Is jouw hond onzindelijk alleen in huis omdat de spanning inwerkt op zijn of haar blaas en nieren? Of spelen er medische issues?

Deze vragen kunnen lastig te beantwoorden zijn. Vaak is er meer onderzoek nodig, en het kan nuttig zijn hierbij hulp in te schakelen.

Wat in ieder geval erg belangrijk is, is dat je hond niet zomaar gaat laten janken/blaffen/slopen/enzovoorts.

Wanneer je niet zeker weet of er sprake is van verlatingsangst, neem dan nooit het risico het probleem groter te maken. Verlatingsangst is een angststoornis. Door jouw hond steeds opnieuw deze angst te laten ervaren, zal het probleem niet opgelost worden en hoogstwaarschijnlijk zelfs groter worden. Laat je hond dus niet langer alleen dan de tijd die hij of zij comfortabel aan kan. Ik snap dat dit lastig kan zijn en veel van je vraagt. Maar het is absoluut noodzakelijk om de verlatingsangst uiteindelijk te kunnen oplossen.

Het volgende wat je kunt doen is je hond te monitoren door middel van een huisdiercamera.

Via deze camera kun je zien wat je hond doet op het moment dat je van huis bent. Dit kan jou veel informatie verschaffen. Wanneer je merkt dat je hond gaat blaffen/janken/slopen/enzovoorts, ga dan altijd meteen terug naar binnen. Ook hier geldt dat je de angst van je hond niet wil vergroten. Maar de informatie die je krijgt via de camera kan jou wel helpen inzicht te krijgen in de situatie.

Om een probleem op te kunnen lossen, heb je altijd inzicht nodig.

Je moet eerst weten wat er aan de hand is voor je überhaupt over een oplossing kunt gaan nadenken. Dit is iets wat ik doe met de hondeneigenaren die ik begeleid. Eerst gaan we tot op de bodem uitzoeken wat er bij de desbetreffende hond aan de hand is. En vervolgens gaan we samen met deze issues aan de slag. Stap voor stap. Op het tempo van de individuele hond. Dit is altijd maatwerk. Er zijn geen standaard pasklare oplossingen. Maar óplossingen zijn er wel bijna altijd.

Sylvia

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected