Heeft jouw hond verlatingsangst, of is er wat anders aan de hand?
Wanneer jouw hond gaat blaffen/janken/dingen kapot maken/onzindelijk is wanneer jij van huis bent, kan er sprake zijn van verlatingsangst. Toch is dat niet altijd het geval. Er kan ook sprake zijn van andere gedragsissues.
- Wanneer jouw hond gaat blaffen of piepen als hij of zij in de Bench moet, doet jouw hond dit dan omdat hij/zij zich niet helemaal comfortabel voelt in die Bench? Of doet jouw hond dit omdat hij/zij weet dat jij van huis gaat en hij/zij dat zo spannend vindt?
- Maakt jouw hond dingen kapot als jij van huis bent om de spanning van het alleen zijn af te reageren, of doet jouw hond het misschien omdat hij of zij zich verveelt?
- Is jouw hond onzindelijk alleen in huis omdat de spanning inwerkt op zijn of haar blaas en nieren? Of spelen er medische issues?
Deze vragen kunnen lastig te beantwoorden zijn. Vaak is er meer onderzoek nodig, en het kan nuttig zijn hierbij hulp in te schakelen.
Wat in ieder geval erg belangrijk is, is dat je hond niet zomaar gaat laten janken/blaffen/slopen/enzovoorts.
Wanneer je niet zeker weet of er sprake is van verlatingsangst, neem dan nooit het risico het probleem groter te maken. Verlatingsangst is een angststoornis. Door jouw hond steeds opnieuw deze angst te laten ervaren, zal het probleem niet opgelost worden en hoogstwaarschijnlijk zelfs groter worden. Laat je hond dus niet langer alleen dan de tijd die hij of zij comfortabel aan kan. Ik snap dat dit lastig kan zijn en veel van je vraagt. Maar het is absoluut noodzakelijk om de verlatingsangst uiteindelijk te kunnen oplossen.
Het volgende wat je kunt doen is je hond te monitoren door middel van een huisdiercamera.
Via deze camera kun je zien wat je hond doet op het moment dat je van huis bent. Dit kan jou veel informatie verschaffen. Wanneer je merkt dat je hond gaat blaffen/janken/slopen/enzovoorts, ga dan altijd meteen terug naar binnen. Ook hier geldt dat je de angst van je hond niet wil vergroten. Maar de informatie die je krijgt via de camera kan jou wel helpen inzicht te krijgen in de situatie.
Om een probleem op te kunnen lossen, heb je altijd inzicht nodig.
Je moet eerst weten wat er aan de hand is voor je überhaupt over een oplossing kunt gaan nadenken. Dit is iets wat ik doe met de hondeneigenaren die ik begeleid. Eerst gaan we tot op de bodem uitzoeken wat er bij de desbetreffende hond aan de hand is. En vervolgens gaan we samen met deze issues aan de slag. Stap voor stap. Op het tempo van de individuele hond. Dit is altijd maatwerk. Er zijn geen standaard pasklare oplossingen. Maar óplossingen zijn er wel bijna altijd.
Sylvia