Verandering van gedrag van jouw hond gaat niet vanzelf

Verandering van gedrag van jouw hond gaat niet vanzelf

Veranderen gaat niet vanzelf…

Misschien herken je hier wat van:

  • Jouw hond doet bepaalde dingen die je niet zo fijn vindt.
  • Je krijgt verschillende adviezen.
  • Je probeert het een en ander uit.
  • Niets lijkt echt te werken.
  • Misschien werkt het wel even, maar uiteindelijk toch weer niet.
  • Je raakt ontmoedigd.
  • Je denkt misschien: “ik moet het maar gewoon accepteren, het hoort bij mijn hond”.

Acceptatie is een belangrijk onderdeel van samenleven met een ander.
Of het nu een partner is, je kind of je hond, het zijn allemaal individuen met eigen belangen en wensen. Belangen en wensen die niet altijd precies samenvallen met die van jou. En soms is acceptatie de beste manier om ermee om te gaan. Niet alles is maakbaar. Iemand in zijn waarde laten en diegene zichzelf laten zijn is erg belangrijk.

Toch is acceptatie niet altijd de beste oplossing.
Wanneer het bijvoorbeeld over gedrag van jouw hond gaat waar jouw hond zelf ook last van heeft, kan het helpend zijn om dit niet zomaar te laten gebeuren. Dan is het beter om je hond te helpen om anders met bepaalde situaties om te kunnen gaan. En nu denk je misschien “Ja maar, ik heb al van alles geprobeerd en niks werkt”. Je kunt je dan afvragen of alles wat je geprobeerd hebt het juiste was…

  • Heb je het eigenlijke probleem aangepakt, of was je misschien alleen bezig met symptoombestrijding? Om je voorbeeld te geven, stel je hond blaft heel veel. Heb je je dan vooral beziggehouden met het blaffen op zich, of ben je op zoek gegaan naar de reden waarom je hond blaft en heb je daaraan gewerkt?
  • Was je aanpak helemaal afgestemd op wat je hond op dat moment aankon? Het is lastig te bepalen hoe je stap voor stap kunt werken aan bepaalde issues met je hond. Algemene adviezen zijn vaak niet helpend. Jouw hond ontwikkelt zich misschien wel sneller dan de gemiddelde hond, of juist langzamer. Misschien heeft jouw hond een trauma wat erg diep zit. Of is jouw hond juist een hele snelle leerling. Werken met je hond vraagt altijd om maatwerk.
  • Heb je een bepaalde aanpak lang genoeg volgehouden? Soms duurt het een tijdje voor je resultaten merkt. Jouw hond heeft misschien wat extra tijd nodig. Of misschien begon je vol enthousiasme maar val je zelf ook terug in je oude patronen. Of misschien kwamen er hobbels op jullie pad die volhouden lastig maakte…

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het werken aan een gedrags-verandering bij je hond niet van de een op de andere dag geregeld is.
Veranderen gaat niet vanzelf. Dit geldt voor jouw hond, maar ook voor jou.
Het kan tijdens dit soort processen erg helpend zijn om er niet alleen voor te staan. Om iemand te hebben waarmee je kunt overleggen en die je helpt de juiste stappen te bepalen. Iemand die je motiveert en stimuleert. Iemand om op terug te vallen als je het even niet meer ziet zitten. Blijf niet te lang in je eentje aanmodderen, dat voorkomt een hoop frustratie en teleurstelling. Zowel bij jou als bij je hond!

Sylvia

P.S. Heb jij het gevoel dat ik diegene mag zijn die jou en jouw hond kan helpen? Laten we dan samen even overleggen waar jij tegenaan loopt met jouw hond en hoe ik je hierbij zou kunnen helpen. Dat kunnen we heel eenvoudig doen tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan kun je vervolgens zelf beslissen of mijn aanpak bij je past en of je hiervoor wil gaan. Ik kijk uit naar onze kennismaking!

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected