Is jouw partner strenger tegen jullie hond dan jij? Lijkt het voor jou dat jouw hond beter naar je partner luistert? Zegt jouw partner dat jij ook strenger moet zijn?
Ik kan je dit vertellen: Niets is minder waar!
Strenger zijn is namelijk geen manier om een betere samenwerking met je hond te krijgen. Strenger zijn is geen manier om ervoor te zorgen dat er meer begrip tussen jou en jouw hond ontstaat. Strenger zijn is niet iets wat de band tussen jullie versterkt. En strenger zijn zorgt er ook niet voor dat je hond beter gaat luisteren.
Strenger zijn zorgt voor onderdrukking
Strenger zijn zorgt er wel voor dat gedrag meer onderdrukt wordt. Dus ja, het kan zijn dat jouw hond, door strenger tegen hem of haar te zijn, minder van het ongewenste gedrag laat zien. Omdat jouw hond dit niet meer durft te doen. Maar strenger zijn neemt niets weg van de emoties, waardoor jouw hond dit gedrag oorspronkelijk is gaan vertonen.
Een voorbeeld:
Stel je hond gromt naar de buurman. Omdat jouw hond onzeker en angstig wordt van onbekende mensen. En stel jij moppert flink op je hond. Misschien durft je hond dan niet meer te grommen. Misschien denk jij nu, zo, dan is het probleem dus opgelost. Maar dat is zeker niet het geval. Jouw hond vindt de buurman nog steeds eng. De angst is niet verdwenen doordat jij strenger deed. Je hebt immers niets gedaan om de oorzaak van het gedrag (de angst in dit geval) op te lossen voor jouw hond. Je hebt je alleen maar gericht op het symptoom van deze angst, het grommen.
Mocht de buurman nu ineens onverwacht voor jouw hond staan, dan zou het zomaar kunnen zijn dat jouw hond niet meer gromt. Dat mag hij immers niet. Maar het zou dan ook zo kunnen zijn dat jouw hond wel ineens bijt. Jouw hond moet toch wat doen om zichzelf veilig te houden. Hij vindt de buurman namelijk nog steeds heel spannend.
Strenger tegen je hond zijn houdt geen rekening met de emoties van jouw hond
Strenger zijn gaat voorbij aan de onderliggende emoties die het gedrag van jouw hond veroorzaken. Strenger zijn zorgt ervoor dat jouw hond minder zichzelf durft of kan zijn. Strenger zijn kan ervoor zorgen dat jouw hond zich gedurende langere tijd inhoudt, maar dat vroeg of laat de bom toch barst.
Ga na wáárom jouw hond doet wat hij/zij doet!
Dus wil jij dat jouw hond zich anders gedraagt? Volg dan niet de adviezen op van mensen die zeggen dat jij jouw hond harder moet aanpakken. Maar probeer te achterhalen wat de reden is waarom jouw hond zich zo gedraagt. Welke emoties bij jouw hond een rol spelen die ervoor zorgen dat jouw hond doet wat hij/zij doet. En ga dan eens aan de slag met deze emoties. Bijvoorbeeld door de angst of onzekerheid die jouw hond voelt weg te nemen. Of de frustratie van jouw hond te verminderen. Dan zal je merken dat strenger zijn helemaal niet nodig is. Omdat jouw hond zich vanzelf al anders is gaan gedragen. Omdat het voor jouw hond helemaal niet nodig meer is om dat ongewenste gedrag in te zetten. Omdat jij het probleem bij de oorzaak hebt opgelost.
P.s. wil je hulp bij het zoeken naar de oorzaak van het gedrag van jouw hond? Neem gerust even contact met me op. Tijdens een gedragstherapeutisch advies consult ga ik samen met jou op zoek naar deze oorzaak én naar de oplossing van dit gedrag. Voor meer informatie over dit consult kun je hier klikken.