Respect
21 februari 2022 

Respect

Respect!

In mijn werk als hondengedragsdeskundige ontmoet ik veel verschillende honden en hun eigenaren. De redenen waarvoor hondeneigenaren mij contacteren zijn vaak heel divers.

Om wat voorbeelden te noemen: soms help ik mensen met honden die moeite hebben met alleen blijven, dan weer mensen met honden die overmatig blaffen, honden die bezittingen verdedigen, honden die agressief zijn naar andere honden, of honden die agressief zijn naar hun eigenaar. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor welk probleem hondeneigenaren ook om hulp vragen, vaak is er een overeenkomst. De hondeneigenaren die bij mij aankloppen, willen het beste voor hun hond. Ze hebben er last van dat hun hond zich anders gedraagt dan ze zouden willen, maar ze weten niet goed hoe het anders kan.

Een ding willen ze niet, ze willen niet hun hond straffen of onderdrukken, en op die manier het gewenste gedrag afdwingen. Nee, gelukkig niet. Hierbij zou ik ze ook echt niet kunnen en willen helpen.

Hondeneigenaren waar ik mee samen werk, willen begrijpen wat er aan de hand is. Zij willen zich verdiepen in waaróm hun hond zich zo gedraagt. En ze willen samen met mij op zoek naar tools die ervoor gaan zorgen dat dit gedrag verandert. Zonder afbreuk te doen aan hoe hun hond in elkaar zit. Juist met respect en liefde voor hun hond.

Zoals bijvoorbeeld hondeneigenaren van honden die blaffen, en die daarom op zoek willen naar de emotie die dit gedrag veroorzaakt. Zodat ze, door ervoor te zorgen dat hun hond zich anders, beter, gaat voelen, bereiken dat het blaffen vanzelf minder wordt. Of hondeneigenaren die het hele leven van hun hond eens met me onder de loep willen nemen. Zodat we samen kunnen bekijken welke punten verbeterd kunnen worden, zodat hun hond beter in hun vel komt te zitten. Waardoor het ongewenste gedrag ook weer, als vanzelf, kan verdwijnen.

En vanzelf betekent in dit geval zeker niet dat het vanzelf gaat. Dat het geen inspanning of aanpassing kost. Dat het geen geduld en doorzettingsvermogen vraagt. Vanzelf betekent dat, omdat jij als hondeneigenaar dingen verandert in het leven van je hond, dingen voor hem of haar verbetert, jouw hond zich automatisch anders gaat gedragen.

Heel vaak zijn er niet alleen aanpassingen in het dagelijks leven nodig, vaak moet een hond ook nieuwe dingen leren. Leren anders met bepaalde situaties om te gaan of leren zich op een andere manier te gedragen.

Ongewenst hondengedrag oplossen vraagt vaak niet alleen veel van de hond, maar zeker ook van de eigenaar.

En gelukkig zijn de hondeneigenaren waar ik mee samenwerk bereid tijd en moeite in hun hond te investeren. Zij willen dat hun hond gelukkig is en ze hebben daar heel veel voor over.

Ik heb dan ook enorm veel bewondering voor hen. Het is geweldig mooi om te zien wanneer deze inspanningen hun vruchten afwerpen. Wanneer hond en eigenaar elkaar beter gaan begrijpen, samen een ontwikkelingsproces doorlopen en er samen gesterkt en met een onverwoestbare band uit tevoorschijn komen.

Deze blog is bedoeld om mijn respect aan al deze hondeneigenaren te betuigen. Om hen te laten weten hoe enorm goed bezig ze zijn. Hoe zij, door de moeite die ze zich getroosten, écht zorgen voor een beter leven voor hun hond.

Respect!

Sylvia

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected