Problemen met de zindelijkheid van hond Manou
15 november 2021 

Problemen met de zindelijkheid van hond Manou

Het verhaal van Manou. Problemen met het zindelijk worden.

 

Een tijdje terug namen de eigenaren van Manou contact met me op. Of ik ze kon helpen met het zindelijk maken van Manou.  

Natuurlijk wilde ik dat doen. Dus we raakten aan de praat over wat er precies aan de hand was.

Manou is een Shih Tzu teefje van 4 jaar oud. Zij woont sinds een halfjaartje bij Bart en Cindy. En vanaf de allereerste dag dat Manou bij hen in huis is, poept ze binnen. Ze poept nooit tijdens de aangelijnde wandelingen. Wel tijdens losloopwandelingen. Maar meestal dus in huis. Als Bart en Cindy niet opletten. Achter de bank, of in het hoekje achter de gordijnen.

Bart en Cindy zijn al naar de dierenarts geweest om te kijken of er misschien medisch iets aan de hand is met Manou, maar de dierenarts heeft geen afwijkingen kunnen ontdekken.

Wanneer een hond onzindelijk is in huis, kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn.

En om het probleem te kunnen verhelpen is het belangrijk om te weten wat bij Manou de specifieke oorzaak is.

Ik vroeg Bart en Manou of ze op de hoogte waren van de omstandigheden van Manou voor ze bij hen terecht kwam. En dat waren ze, ze spraken de oude eigenaren van Manou soms nog wel eens op de app.

De oude eigenaren hadden Bart en Cindy verteld dat Manou ook bij hen onzindelijk was.

Op mijn advies hebben Bart en Cindy bij de oude eigenaren doorgevraagd over hoe zij Manou zindelijk hebben proberen te maken.

De oude eigenaren gaven aan dat ze Manou, wanneer ze zich binnen ontlastte, altijd meteen corrigeerden. Met stemverheffing. En wanneer ze een poepje van haar vonden in de kamer, riepen ze Manou daarbij en spraken ze haar streng toe.

Dit kan de reden zijn dat Manou niet poept tijdens aangelijnde wandelingen. 

Omdat ze dit niet meer in de buurt van mensen durft te doen. Omdat ze van de zindelijkheidstraining heeft begrepen dat je ontlasten in de buurt van mensen, leidt tot vervelende situaties. Manou heeft niet begrepen dat binnen poepen geen goed idee heeft, ze heeft geleerd dat het belangrijk is om het ‘stiekem’ te doen. Bij mensen uit de buurt. Daarom lukt het wel tijdens losloopwandelingen. Dan kan Manou genoeg afstand nemen om zich veilig te voelen om haar behoefte te doen. En daarom doet ze het binnen als Bart en Manou niet kijken. Tijdens de aangelijnde wandelingen durft ze het niet, omdat ze dan veel te dicht bij mensen in de buurt moet zijn.

Opbouwen van vertrouwen

Bart en Cindy zijn aan de slag gegaan met het opbouwen van het vertrouwen van Manou. Zij zelf werken in geen enkele situatie met correcties en stemverheffing. Bovendien zijn ze, tijdens de losloopwandelingen, begonnen om Manou te belonen zodra ze zagen dat ze haar behoefte had gedaan. Ze roepen Manou dan meteen naar zich toe en bieden haar iets fantastisch lekkers aan. Langzaamaan merkten we dat Manou zich steeds minder ver weg ging verstoppen om haar behoefte te doen.

 Bart en Cindy zijn Manou ook gaan uitlaten aan een lange lijn. Zodat ze nog steeds haar behoefte verder weg bij hen kan doen, maar al wel aan de lijn. De eerste keren dat dit lukte hebben Bart en Cindy echt een feestje voor Manou gemaakt. Manou heeft op deze manier gemerkt dat zich ontlasten in de buurt van Bart en Cindy niet erg is, maar juist erg leuke dingen oplevert.

Manou doet haar behoefte tijdens de aangelijnde wandeling!

Ondertussen poept Manou er vrolijk op los, gewoon tijdens de aangelijnde wandelingen aan een normale lijn. Bart en Cindy hebben gemerkt dat Manou in het algemeen meer relaxed en ontspannen is geworden. Hun rustige aanpak zonder correcties heeft Manou meer vertrouwen in hen en in mensen in het algemeen gegeven.

P.s. Loop jij ook tegen bepaalde zaken aan met je hond zonder dat je precies weet wat er aan de hand is of hoe je dit kunt oplossen? Neem dan gerust even contact met mij opJe bent heel welkom voor bij een gratis gesprek. Zodat we samen kunnen kijken wat er nodig is en of ik je daarbij kan helpen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected