"Mijn hond moet maar gewoon luisteren"

“Mijn hond moet maar gewoon luisteren.”

 Dit is een uitspraak die ik regelmatig hoor van hondeneigenaren. Bijvoorbeeld wanneer ze vertellen dat hun hond niet altijd doet wat zij willen. En als ik dan vertel dat er misschien aanpassingen nodig zijn in het dagelijks leven van hun hond, reageren sommige eigenaren in de trant van “hoezo moet ik me aanpassen aan mijn hond, hij heeft maar te doen wat ik wil.”

Onderliggende gedachten.

“Mijn hond moet maar gewoon luisteren” is een uitspraak die een hoop onderliggende gedachten, oordelen en veronderstellingen bevat. Want wat is bijvoorbeeld luisteren. Wat wil je dat je hond doet, en waarom doet hij/zij dat niet? Kan jouw hond wel doen wat jij van hem/haar verlangt? Is de situatie misschien te ingewikkeld voor je hond? Of is je hond te gespannen om überhaupt iets te kunnen leren? Misschien is je hond te bang om iets anders te kunnen doen, dan het gedrag wat hij/zij op dat moment, in die situatie, vertoont?

En wat is gewoon. Is dat iets wat jij gewoon vindt, maar is het voor je hond misschien helemaal niet zo gewoon? Stel jouw hond blaft, en dat vind jij vervelend. Voor jouw hond voelt het misschien wel als noodzakelijk op dat moment. Bijvoorbeeld om iets weg te jagen wat hij/zij spannend vindt. En ook al weet jij dat jouw hond het niet spannend hoeft te vinden, dan wil dat niet zeggen dat jouw hond het niet tóch spannend vindt. Dus wat voor jou gewoon is, hoeft voor jouw hond helemaal niet zo gewoon te zijn.

Waarom doet jouw hond wat hij doet?

Waar het in feite op neerkomt is, dat als jij wilt dat jouw hond zich anders gedraagt, jij je eerst moet verdiepen in waarom jouw hond doet wat hij/zij doet. Wat voelt jouw hond op dat moment? Welke emoties van jouw hond, zorgen ervoor dat jouw hond zich zo gedraagt? Wat bereikt jouw hond met dit gedrag, en kun jij ervoor zorgen dat jouw hond dit gedrag niet meer nodig heeft?

Wanneer jij zegt “hij moet maar gewoon luisteren”, ga jij voorbij aan de emoties van jouw hond. Jij bekijkt het vanuit jouw eigen visie en standpunt. En hoewel het heel terecht kan zijn dat jij niet wil dat jouw hond zich op die manier gedraagt, kun je het gedrag niet veranderen door geen rekening te houden met de emoties van jouw hond.

Een harde aanpak onderdrukt gedrag.

Jazeker, door een strenge en harde aanpak, kun je ervoor zorgen dat jouw hond dit gedrag niet meer zal vertonen. Jouw hond gedraagt zich dan niet meer ongewenst, omdat jij dit gedrag hebt weten te onderdrukken. Maar onderdrukken is zeker niet hetzelfde als oplossen. Onderdrukken betekent eigenlijk zelfs vaak dat jij het probleem voor jouw hond nog groter hebt gemaakt. Jouw hond voelde iets en ging zich daardoor op een bepaalde manier gedragen. Jij hebt ervoor gezorgd dat jouw hond zich niet meer zo gedraagt. Maar je hebt niets gedaan aan wat jouw hond voelde. Jij hebt niets gedaan om de emoties, die dit gedrag oorspronkelijk in gang gezet hebben, te veranderen.

Jouw hond voelt nog steeds hetzelfde (angst, frustratie, boosheid, enzovoorts), maar uit zich niet meer. Wat denk je dat dit voor effect op jouw hond zal hebben? Vroeg of laat moeten die emoties toch een uitweg vinden. Misschien heb jij, door bijvoorbeeld blaffen te onderdrukken, er onbedoeld en onbewust, voor gezorgd dat jouw hond op sommige momenten onzindelijk is geworden. Of dat jouw hond dingen sloopt. Agressief is geworden. Of angstig. Of misschien zelfs depressief.

Je hond jouw wil opleggen draagt niet bij aan een band gebaseerd op wederzijds respect.

Onderdrukking is nooit een goede manier om met een ander persoon om te gaan. Niet met de mensen om je heen, maar ook niet met je hond. Je wil opleggen aan een ander, of het nu een mens is of een hond, zorgt nooit voor een fijne, stabiele, evenwichtige relatie die gebaseerd is op wederzijds respect. En maakt de situatie voor degene die onderdrukt wordt er nooit beter op.

Ik wens jou en jouw hond een leven vol respect voor elkaar.

 

Sylvia

 

P.s. Wil jij graag met jouw hond samenwerken, en eventueel ongewenst gedrag oplossen, rekening houdend met de emoties van jouw hond? Wil jij graag dat jouw hond gewenst gedrag gaat vertonen én dat hij/zij zich daar prettig bij voelt? Dan wil ik je daar heel graag bij helpen. Wil jij eens samen met mij bespreken hoe deze samenwerking eruit kan zien? Je bent heel welkom voor een gratis gesprek. Je kunt dit heel eenvoudig aanvragen via deze link.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected