De nare gevolgen op lange termijn van het straffen van je hond.

De nare gevolgen op lange termijn van het straffen van je hond.

Als je me al wat langer volgt, of wellicht al met me hebt samengewerkt, dan weet je dat ik niet werk met straffen bij het opvoeden van honden. In deze blog wil ik je vertellen waarom ik dat niet doe en wat de nare gevolgen op lange termijn van straffen van jouw hond kunnen zijn.

Ik werk niet met straffen van honden, omdat ik er volledig van overtuigd ben dat dat iets is wat niet nodig is, en vaak zelfs averechts werkt.

Bovendien ben ik ervan overtuigd dat het niet goed is voor het welzijn van jouw hond. Niet goed voor het welzijn van jouw hond op het moment van het straffen zelf (dat is immers naar voor jouw hond, anders zou jouw hond het niet als een straf ervaren). Maar ook niet goed voor het welzijn van jouw hond op langere termijn.

Ik zal je hieronder uitleggen wat ik bedoel, maar eerst zal ik uitleggen wat ik onder straffen versta.

Met je hond straffen bedoel ik dat je iets doet wat jouw hond niet leuk vindt, waardoor gedrag van jouw hond stopt of minder wordt.

Een voorbeeld is op je hond mopperen, of een ruk aan de lijn geven.

Je hond straffen werkt vaak averechts, waarom?

Wanneer jouw hond bepaald gedrag vertoont, bijvoorbeeld blaffen aan de lijn naar een andere hond, en jij moppert op dat moment op jouw hond, of jij geeft een ruk aan de lijn, dan kan het zijn dat het geblaf van jouw hond op dat moment stopt. “Nou, doel bereikt”, denk je nu misschien. Toch is dit niet waar. Wanneer jij er op die manier voor zorgt dat jouw hond stopt met zijn gedrag, dan doet jouw hond dit, omdat hij op dat moment niet meer durft te blaffen.

Jij hebt het gedrag van je hond op dat moment onderdrukt, maar je hebt het niet opgelost.

Jouw hond heeft altijd een reden waarom hij/zij zich op een bepaalde manier gedraagt. Er liggen emoties ten grondslag aan zijn gedrag.

Om in bovenstaand voorbeeld te blijven: jouw hond gaat niet zomaar blaffen om te blaffen. Jouw hond doet dit bijvoorbeeld omdat hij zich angstig of gespannen voelt. Jouw hond vindt de andere hond, die jullie tegenkomen, misschien bedreigend, en probeert door te blaffen ervoor te zorgen dat de andere hond op afstand blijft. Of jouw hond wil juist graag naar de andere hond toe en raakt gefrustreerd wanneer hij belemmerd wordt door de lijn. In beide gevallen blaft jouw hond. In beide gevallen ervaart jouw hond minder prettige emoties als aanleiding om te blaffen.

Wanneer jij jouw hond straft, dan gaat jouw hond zich niet beter voelen.

Sterker nog, er komen nog meer negatieve gevoelens bij. Je bent je hond niet aan het helpen zich beter te voelen. Je bent je hond niet aan het helpen de noodzaak om te blaffen weg te nemen. Nee, je bent op dat moment alleen maar gedrag aan het onderdrukken, zonder iets aan de oorzaak (de reden waarom jouw hond zich zo gedraagt), te doen.

Je hond straffen is naar voor je hond op het moment zelf, maar heeft ook gevolgen voor de lange termijn.

Straffen is altijd een vervelende ervaring voor jouw hond, anders kun je niet spreken van straf. Op korte termijn kun je er gedrag mee onderdrukken, maar op langere termijn verstrek je vaak juist de negatieve emoties die ten grondslag lagen aan het gedrag van jouw hond.

Bovendien kunnen er nog meer negatieve gevolgen zijn. Honden kunnen onder andere leren door situaties aan elkaar te koppelen. Wanneer jouw hond tijdens de wandelingen steeds op zijn kop krijgt, beïnvloedt dat het plezier wat hij in de wandelingen heeft. Misschien gaat jouw hond op een gegeven moment niet meer graag mee naar buiten, misschien wordt jouw hond bang van de lijn, of misschien wordt jouw hond zelfs bang van jou (misschien alleen in die situaties, maar misschien ook wel in het algemeen). Al deze negatieve side-effecten komen het welzijn van jouw hond niet ten goede.

Een nadeel van werken met straf is ook dat jouw hond niet leert wat hij anders, of beter kan doen.

Je hond leeft geen nieuw gedrag aan, het oude wordt alleen onderdrukt. Dit leidt er vaak toe dat je steeds opnieuw in vergelijkbare situaties moet blijven werken met je straf. De situatie verandert niet wezenlijk. Steeds opnieuw gaat jouw hond blaffen, steeds opnieuw geef jij hem op zijn kop, steeds opnieuw stopt hij er dan misschien wel even mee, maar de volgende keer dat jullie in deze situatie komen begint alles weer van voor af aan.

Jouw hond heeft het niet nodig dat jij met straf werkt.

Je doet hem daarmee tekort. Sterker nog, je doet jezelf hier ook tekort mee. Voor jou is het ook niet fijn steeds opnieuw in dezelfde situatie terecht te komen. Steeds opnieuw in een situatie terecht te komen die jou ergernis en frustratie en misschien ook zorgen geeft. Zowel jij als jouw hond verdienen beter dan dat.

Wat jullie nodig hebben is een aanpak die wel iets aan de oorzaak van het gedrag van jouw hond doet. Een aanpak die jouw hond helpt de negatieve emoties die zijn gedrag veroorzaken kwijt te raken of te verminderen. Zodat ervoor jouw hond geen noodzaak meer is het voor jou ongewenste gedrag in te zetten. Hoe fijn is dat!

Sylvia

P.S.

Zou jij dat ook willen? Een aanpak die wezenlijk iets verandert aan het gedrag van jouw hond? Een aanpak die de situatie voor jouw hond alleen maar beter maakt? Een aanpak die de situatie niet alleen voor jouw hond beter maakt, maar ook voor jou? Zullen we eens samen overleggen hoe ik jou en jouw hond hierbij kan helpen? Je bent enorm welkom om dit met me te bespreken tijdens een gratis gesprek.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden.Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten.De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden.Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond.In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected