Lieve, een Teckel meisje dat veel blaft....

Lieve, een Teckel meisje dat veel blaft....

Lieve is een 6-jarig, ruwharig teckel meisje. Zij woont al haar hele leven bij Loes en Michel, die veel van haar houden. Toch is Lieve altijd wel een bewerkelijke hond voor hen geweest. 

Lieve blaft veel en vaak.

In allerlei situaties. Maar de laatste tijd werd het geblaf in huis steeds erger. Lieve blaft naar alles wat ze ziet bewegen langs het raam.

Loes stuurde me een berichtje, of ik haar wat tips zou kunnen geven om dit blaffen te verminderen.

Natuurlijk krijg ik regelmatig berichtjes van hondeneigenaren, die me vragen om tips om met een bepaalde situatie om te gaan.

Maar zomaar ‘even wat tips geven’, is iets wat ik eigenlijk altijd juist NIET probeer te doen. Niet omdat ik dat niet zou willen. Ik wil dit zeker wel, honden en hun eigenaren helpen is het liefste wat ik doe. Maar omdat ik zo graag wil helpen geef ik juist geen algemene adviezen.  Op die manieren doe ik honden en hun eigenaren namelijk tekort.

Er bestaan namelijk geen standaard problemen (ook al lijkt dat vaak wel zo, jouw hond blaft tegen voorbijgangers langs het raam, en de hond van de buren ook, dus het lijkt misschien voor jullie hetzelfde probleem, maar jouw hond kan om hele andere redenen blaffen dan de hond van de buren) en daarom ook geen standaardoplossingen.

De eenvoudige en standaard tips kun je als hondeneigenaar vinden op het internet. Even googelen en allerlei goede raad vliegt je om de oren. Wanneer hondeneigenaren contact met me opnemen heb ze vaak dit soort adviezen allemaal al opgevolgd. En meestal dus zonder resultaat.

Elke hond is uniek.

Elke hond heeft zijn eigen reden(en) om wel of niet te blaffen, om zich op een bepaalde manier te gedragen. En elke hond verdient het dat er grondig gekeken wordt voordat iemand ‘zomaar wat aan gaat modderen’.

Dit antwoordde ik dus ook aan Loes, en ik stelde haar voor om samen tijdens een video-bel-gesprek te bekijken wat er aan de hand was met Lieve, en hoe ik hen alle drie op een goede, hond vriendelijke en verantwoorde manier zou kunnen gaan helpen.

Tijdens dit gesprek bleek dat lieve een erg onzekere hond is, die meestal als tactiek kiest in voor haar onzekere situaties: ‘de aanval is de beste verdediging’, een daardoor overal blaffend op afstuift.

Samen met Loes en Michel zijn we Lieve gaan helpen en begeleiden.

Loes en Michel kregen richtlijnen om het blaffen in het huis zoveel mogelijk te voorkomen, én om juist te gaan oefenen met voorbijgangers langs het raam. Zodat Lieve niet steeds in te moeilijke situaties terecht zou komen en weer in haar overlevingsmodus zou ‘schieten’ en luidkeels zou gaan blaffen. En zodat ze kon ervaren dat blaffen ook helemaal niet nodig was. Dat ze, zonder dat ze dat deed, toch wel veilig bleef.

Gedurende drie maanden hebben we hier samen aan gewerkt. Nu is het bij hen in huis stukken rustiger. Lieve blaft nauwelijks nog. Hoe fijn is dat!

Wat Loes en Michel zelf zeggen:

“Zo fijn dat Lieve meer ontspannen en relaxed is in huis. Ze is zoveel rustiger. En wij daardoor ook. Wij vonden de begeleiding van Sylvia erg fijn omdat we dagelijks alle voorvallen en situaties waar we tegen aanliepen konden voorleggen en altijd snel antwoord en advies kregen.”

 Heb jij ook een vraag over jouw hond? Zou jij ook eens samen met me willen overleggen of ik je daarbij kan helpen? Je bent van harte welkom om dit middels een video-call gesprek samen met me te onderzoeken!


P.S. de hond op de foto is niet Lieve.

Over de schrijver
Mijn naam is Sylvia, ik ben inmiddels al vele jaren werkzaam als gedragstherapeute voor honden. Van kinds af aan ben ik altijd al met dieren bezig geweest en zijn honden, maar ook paarden, altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Toen ik al op vrij jonge leeftijd te maken kreeg met ernstige rugklachten, moest ik op zoek naar ander werk. Een kantoorbaan was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest bewegen in plaats van stilzitten. De keuze om op dat moment voor een baan met dieren te gaan, was niet erg moeilijk voor mij. Wat is er mooier dan van je passie je beroep te kunnen maken! Ik ben daarom de opleiding gedragstherapie gaan volgen en na een paar jaar kon ik mijn droom waarmaken: werken als zelfstandig gedragstherapeute voor honden. Ik kan enorm genieten van het zien van honden die goed in hun vel zitten, die krijgen wat ze nodig hebben en die genieten van een heerlijk hondenleven. Dit streef ik altijd na in mijn adviezen als gedragstherapeute: dat jouw hond zich er goed bij voelt. Dat jouw hond gelukkig wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jij als eigenaar ook steeds meer kunt genieten van jouw hond. In de wereld om mij heen zie ik dat er nog veel achterhaalde adviezen gegeven worden over de opvoeding van honden. Adviezen die het welzijn van jouw hond niet ten goede komen. Adviezen die jou niet helpen gedragsproblemen op te lossen. Dat kan anders! Ik heb mij daarom vanaf het allereerste begin dat ik de opleiding tot gedragstherapeute ben gaan volgen gespecialiseerd in wetenschappelijk getoetste, hond vriendelijke oplosmethoden. Methoden zonder intimidatie, straf en dwang. Methoden die zorgen voor gelukkige honden én gelukkige eigenaren.
Reactie plaatsen

Wil jij weten of ik ook jou en jouw hond kan helpen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek

puppy hoofdje

Wil jij mijn gratis tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in
Ja, dat wil ik!
No opt-in form has been selected