Mijn hond kan niet alleen blijven, wat nu?
Alleen thuis blijven is voor een hond geen vanzelfsprekend iets. Het komt regelmatig voor dat honden hier moeite mee hebben. De uitspraak 'mijn hond kan niet alleen blijven' hoor ik regelmatig in mijn werk als gedragstherapeut. Pups kunnen niet vanzelf alleen blijven, het moet hen worden aangewend en geleerd. Dit kan bij sommige pups best wat moeite kosten. Ook zijn er volwassen honden die zich niet prettig voelen wanneer ze alleen thuis moeten blijven. Dit kan zich uiten in gedrag, zoals blaffen, janken, slopen of bijvoorbeeld onzindelijkheid, maar dat hoeft niet altijd. Sommige honden hebben moeite met alleen thuis blijven zonder dat ze dit gedrag laten zien. Het is voor ons als eigenaren lastig wanneer je een hond hebt die moeite heeft met alleen blijven, het is voor onze honden zelf ook erg stressvol.
Waarom is alleen blijven voor sommige honden toch zo moeilijk?
Honden zijn sociale dieren en hebben het gezelschap van anderen nodig. Voor veel van onze gedomesticeerde honden kan dat een andere hond, maar ook een mens zijn. Alleen zijn is voor een hond geen natuurlijk gedrag en daar zullen ze dus voorzichtig aan gewend moeten kunnen raken
Is je hond leren alleen te blijven alleen maar een opbouwschema volgen?
Om je hond te leren alleen te blijven wordt vaak aangeraden dat je hem of haar stapsgewijs gaat leren om alleen te blijven. Je begint met een paar minuutjes en je breidt de tijd steeds iets verder uit. Toch is dit niet een advies dat je ‘zomaar’ kunt opvolgen. Natuurlijk is het belangrijk je hond met kleine stapjes te leren alleen te blijven, maar belangrijk is wel dat je bij het opbouwen van de stapjes niet naar de klok kijkt, maar naar je hond.
Voor sommige honden begint een training om alleen te leren blijven niet met zo’n opbouwschema. Voor sommige honden is dit nog te spannend. Voor hen kan het belangrijk zijn hen eerst wat zelfvertrouwen te laten krijgen, of hen nog meer te laten wennen aan bijvoorbeeld hun (nieuwe) omgeving.
Het is belangrijk dat je hond zich op een goede manier aan jou heeft kunnen hechten. Er dient eerst samen een band op gebouwd te worden en je hond moet zich veilig voelen bij jou, voordat je hem of haar alleen gaat laten.
Het leren alleen blijven kan ook pas starten als je hond zich comfortabel en op zijn gemak voelt in de omgeving waarin je hem dit wil leren. Wanneer je jouw hond bijvoorbeeld alleen wil laten in de Bench, maar je hond voelt zich in die Bench niet prettig, zelfs niet als je erbij bent, dan zal dit probleem eerst opgelost moeten worden. In dat geval is het dus verstandig eerst een Bench training te volgen, voordat je gaat beginnen met je hond te leren alleen te blijven.
Sommige honden raken gefrustreerd wanneer ze opgesloten worden of wanneer hen de mogelijkheid wordt ontnomen om naar jou toe te gaan. Het is dan niet zozeer dat ze niet alleen kunnen blijven, maar de frustratie waar ze last van hebben.
Sommige honden hebben veel moeite met het moment van vertrek. Het alleen blijven op zich is hier ook niet perse het probleem, maar het moment van vertrekken vinden ze erg lastig. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden die oorspronkelijk gefokt zijn om een kudde vee bij elkaar te houden. Het zit in dat geval in hun genen om ervoor te willen zorgen dat iedereen bij elkaar blijft. Voor je zo'n hond leert alleen te blijven is het verstandig eerst te oefeningen te doen om beter met dit vertrek moment te kunnen omgaan.
Als je hond bang is van de geluiden in en rondom je huis, kan het noodzakelijk zijn eerst met deze angst aan de slag te gaan. Stel bijvoorbeeld dat je hond bang is van onweer. Tijdens een hevige onweersbui is hij alleen in huis. Je hond kan op dat moment zo in paniek raken dat het alleen blijven daarna een probleem is geworden, terwijl het dat voorheen misschien nog niet was. Of je hond is zo schrikachtig van geluiden bij de buren, dat hij deze situatie zelfs met jou erbij al erg lastig vindt, laat staan als hij er alleen voor staat.
Het is verstandig na te gaan in welk vertrek van je huis je gaat beginnen met de training. Als je hond uiteindelijk in de woonkamer zal moeten blijven, wil dat nog niet zeggen dat je meteen in dit vertrek met de training gaat beginnen. Zoals hierboven uitgelegd moet je hond eerst comfortabel en op zijn gemak in die omgeving zijn. Het kan dus noodzakelijk zijn je hond eerst met Bench of kussen en al naast je bed te laten slapen, zodat hij in jouw aanwezigheid aan deze slaapplek kan wennen. Als je hond zich hier prettig in voelt, zou een volgende stap kunnen zijn dat je de Bench of het hondenkussen steeds iets verder van je bed vandaan gaat plaatsen, zodat jouw hond gaat wennen aan steeds iets meer afstand tussen jou en hem. Of dat jij bijvoorbeeld de eerste tijd in de buurt van je hond blijft slapen (bijvoorbeeld op de bank) en dat je van daaruit de afstand tussen jou en je hond steeds iets meer vergroot. (Voor meer informatie hoe je met een pup kunt omgaan tijdens de eerste nachten bij je thuis kun je dit artikel lezen).
Wat erg belangrijk is bij het aanleren van alleen blijven, is dat je hond hier goede ervaringen mee opdoet. Zoals hierboven uitgelegd is het belangrijk dat je hond zich comfortabel voelt in zijn omgeving. Ook erg belangrijk is dat je hond niet in paniek gaat raken. Het advies om je hond maar te laten janken of piepen, omdat hij dan vanzelf wel zal wennen, is inmiddels echt achterhaald. Wanneer je hond piept of jankt wanneer hij alleen is, ervaart hij eigenlijk hoe vervelend deze situatie voor hem is. De volgende keer dat hij alleen moet blijven zal hij het dan misschien nog wel veel moeilijker vinden en nog eerder gaan janken of piepen. Dit dient dus voorkomen te worden.
Als je hond er aan toe is om te gaan oefenen om alleen te blijven, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de tijd die hij of zijn alleen is leuk of neutraal is voor je hond en zeker niet iets is waarvoor hij angstig moet zijn of van in paniek kan raken.
Laat je hond maximaal díe tijd alleen die hij op dat moment aankan. Dit kan van moment tot moment verschillen. Ook al kon je hond de vorige dag een kwartiertje alleen blijven, dan wil dat niet zeggen dat hij dat vandaag ook kan. Niet alleen de tijd speelt een rol, maar ook allerlei andere zaken zijn van invloed. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:
• Je hond heeft honger of dorst.
• Je hond is net uit geweest maar zit nog vol adrenaline van die ervaring.
• Je hond moet juist nog uit.
• Je hond bruist van de energie.
• De hond van de buren is aan het blaffen of er klinken andere geluiden van buiten.
• Je hond is net geschrokken van iets.
• Het is donker of juist licht.
Deze opsomming is absoluut niet volledig, maar is bedoeld om je een inzicht te geven dat het volgen van een opbouwschema niet alleen maar door de klok bepaald kan worden, maar dat je ook goed moet kijken naar andere factoren die van invloed kunnen zijn op hoe je hond zich op dat moment voelt.
Zoals gezegd, dienen de ervaringen die je hond opdoet met alleen blijven leuk of neutraal te zijn. Dit kun je bereiken door je hond regelmatig iets te doen te geven als je hem alleen laat, waar hij zich veilig zelf mee kan vermaken, zoals bijvoorbeeld een gevulde Kong. Toch is het ook belangrijk je hond dit niet altijd te geven, om te voorkomen dat hij hier volledig afhankelijk wordt bij het alleen blijven en hij het vervolgens nooit zonder zoiets kan (als je hond straks een paar uur alleen moet kunnen blijven kun je die tijd meestal niet helemaal op die manier opvullen).
Voorkom dat je hond gaat blaffen, janken, piepen, of op wat voor manieren dan ook stress laat zien. Als je hond geluidloos blijft, wil dat niet zeggen dat hij of zij geen stress heeft. Blijf in het begin in de buurt, zodat je altijd meteen naar je hond terug kan gaan. Als je de mogelijkheid hebt om met een camera te werken om je hond te observeren wanneer hij alleen is, kan dit vaak een geweldig hulpmiddel zijn.
Het advies dat je niet naar je hond terug mag gaan als hij aan het janken of piepen is, is inmiddels achterhaald. Het voorkomen dat je hond alsmaar verder in paniek raakt is belangrijker dan zijn geblaf op dat moment negeren. Het blaffen of janken ontstaat omdat je hond zich niet prettig voelt. Als je hond gewend is aan alleen blijven en dit hem geen stress meer oplevert, zal hij zich ook niet genoodzaakt voelen om te janken of te blaffen.
Heeft jouw hond moeite met alleen blijven? Zou jij heel graag willen dat jij weer gerust van huis kunt gaan? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek, om eens samen met mij te bespreken hoe ik jou en jouw hond hierbij kan helpen.
Wil jij graag meer informatie over mijn begeleidingstraject speciaal voor honden met verlatingsangst? Klik dan hier.