hond counter conditioneren

Counter conditioneren

Counter conditioneren, een veel gehoorde term in honden trainingen. Maar wat is dat nu eigenlijk?


Counter conditioneren staat voor het aanleren van ander gedrag. Wanneer je hond in een bepaalde situatie steeds bepaald gedrag vertoont, kun je proberen, door te gaan counter conditioneren, om hem of haar ander gedrag aan te leren.

Dit klinkt nog steeds wel erg vaag, daarom een voorbeeld.

Stel je hebt een hond die steeds gaat blaffen wanneer jij hem uitlaat en jullie komen andere honden tegen. Wanneer je nu gaat counter conditioneren dan ga je hem ander gedrag aanleren wanneer hij andere honden ziet, bijvoorbeeld naar jou kijken.

Wanneer pas je counter conditioneren toe?

Je kunt dit inzetten wanneer jouw hond gedrag vertoont wat je eigenlijk liever niet wil. Door hem of haar iets anders aan te leren, verdwijnt het door jou ongewenste gedrag.

Nu is counter conditioneren niet altijd zo eenvoudig als hierboven beschreven. Om je hond ander gedrag aan te leren is het noodzakelijk niet alleen naar dit gedrag van je hond te kijken, maar ook naar de motivatie waarom je hond dit doet. 

Om bij het bovenstaande voorbeeld te blijven, jouw hond heeft een reden om te blaffen naar andere honden. Hij vindt ze misschien spannend, en wil ze op afstand houden. Of hij heeft pijn en wil daarom contact met andere honden vermijden. Er kunnen allerlei zaken invloed hebben op het gedrag van jouw hond op dat moment. 

Om te kunnen gaan counter conditioneren is het belangrijk eerst de oorzaak te achterhalen waarom jouw hond doet wat hij doet. Welke zaken spelen een rol, hoe voelt jouw hond zich, wat motiveert hem om juist dit gedrag te laten zien.
Vervolgens is het belangrijk met deze oorzaken aan de slag te gaan.

In het bovenstaande voorbeeld, stel jouw hond vindt andere honden spannend. Je zult dan ook met deze angst aan de slag moeten gaan. Want wanneer jouw hond andere honden spannend vindt, is het voor hem of haar misschien wel onmogelijk om ander gedrag in te zetten wanneer hij deze tegenkomt. Pas wanneer zijn of haar angst verminderd is, kan jouw hond zijn of haar gedrag veranderen. De angst verminderen kun je doen in combinatie met systematische desensitisatie. Hierover kun je een een ander artikel meer lezen.
Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!