reactieve hond

Een reactieve hond

‘Reactief zijn’ is een term die we gebruiken voor honden die blaffen, grommen, aan de lijn trekken, of op een andere manier reageren op prikkels tijdens onze wandelingen.

 ‘Reactief zijn is eigenlijk een verzamelterm. Een term die we gebruiken voor allerlei soorten geblaf en alertheid, zonder rekening te houden met waarom de hond in kwestie nu eigenlijk blaft.

Als je een hond hebt die reactief is aan de lijn, wordt er al snel gezegd dat jouw hond "agressief" of "dominant' is. Maar dit is zeker niet altijd het geval! 

 Jouw reactieve hond kan namelijk blaffen vanuit verschillende onderliggende emoties:

  1. Angst
  2. Frustratie
  3. Opwinding.

 Als eigenaar is het moeilijk om het verschil te kennen. Zelfs veel (vaak zelf benoemde, of niet voldoende gekwalificeerde) "professionals" weten niet hoe ze het verschil moeten kennen. Ook zij gooien vaak alle reactieve honden op 1 hoop en behandelen ze allemaal hetzelfde.

 Het gevaar van het op één hoop gooien van alle honden, ongeacht wat hun onderliggende emotie is, is dat we misschien het echte probleem van de hond niet aanpakken.

 Wat als jouw hond niet agressief of boos is? Wat als jouw hond juist gefrustreerd of opgewonden is? Wat als het blaffen, aan de lijn trekken en grommen níet bedoeld is om te proberen die andere hond weg te houden, maar dat het is omdat je hond eigenlijk sociaal en vriendelijk is maar gefrustreerd raakt door de belemmering van de lijn? Wat als jouw hond daardoor niet de sociale interactie kan hebben die hij of zij eigenlijk zo graag wil?

Als we gefrustreerde of opgewonden honden altijd weghouden van andere honden, zal dit de frustratie alleen maar verergeren of de opwinding vergroten. Het probleem wordt dan alsmaar erger voor jouw hond. Begrijp me goed, Ik bedoel hier niet dat je jouw uitvallende hond zomaar in contact moet brengen met andere honden. Maar als jouw hond uitvalt vanuit een behoefte aan sociaal contact,  moeten er manieren gezocht worden waarop dit contact weer op een goede manier gemaakt kan worden.

Natuurlijk kan jouw hond boos zijn op, of bang zijn voor, andere honden en aan de lijn trekken, blaffen of grommen, in een poging om de andere honden op afstand te houden, maar er kan dus ook echt iets heel anders aan de hand zijn. 

Zonder het gedrag wat we zien te begrijpen, zonder te weten welke onderliggende emotie er speelt, kunnen we het gedrag niet op een goede manier behandelen.

Als we geen onderscheid maken tussen reactieve honden die geen contact willen en degene die dat eigenlijk juist wel willen, kunnen we een hond die juist behoefte heeft aan sociaal contact, veroordelen tot een leven zonder contact met soortgenoten. Gewoon omdat wij zijn of haar gedrag volkomen verkeerd interpreten. Hoe zielig is dat.

Heb jij een hond die 'reactief' is,  dan is het werken met een gekwalificeerde gedragsprofessional belangrijk. En niet met 'zomaar iemand' in zee te gaan die zelf het onderscheid niet herkent.

Ik schrijf dit niet om jou over te halen om klant bij me te worden. Ik schrijf dit om je aan het denken te zetten en na te gaan wat er bij jouw hond aan de hand kan zijn. Natuurlijk wil ik je daar heel graag bij helpen, ik ben er nu eenmaal wél voldoende voor gekwalificeerd 😊 😊

 Sylvia

 


Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!