hond Bench

Een bench is niet de oplossing

Waarom een Bench geen goede oplossing is voor verlatingsangst…

Een Bench kan nuttig zijn wanneer jij een hond hebt. Bijvoorbeeld tijdens de zindelijkheidstraining of wanneer jouw hond minder mag bewegen vanwege een bepaalde fysieke aandoening/herstel. Een Bench is echter meestal geen goede oplossing wanneer jouw hond alleen blijven lastig vindt.

Toch wordt het gebruik van een Bench nog vaak geadviseerd bij honden met verlatingsangst. Natuurlijk kan je voorkomen dat jouw hond ongelukjes heeft in huis op het moment dat jij er niet bent, wanneer je je hond in de Bench doet. Ook kun je door het gebruik van een Bench voorkomen dat jouw huisraad gesloopt wordt op zo’n moment. Je kunt eigenlijk stellen dat de Bench in deze situatie een goed hulpmiddel voor je huis kan zijn maar niet voor je hond…

Nu vraag je je misschien af waarom dan niet voor je hond?

Wanneer jouw hond moeite heeft met alleen blijven en er sprake is van verlatingsangst, dan is er dus sprake van, zoals het woord al zegt, angst. Een angst die je niet kunt verminderen door je hond “op te sluiten”.

Honden die moeite hebben met alleen blijven kunnen onder andere de volgende gedragingen laten zien:

  1. onzindelijk zijn
  2. blaffen/janken/piepen/huilen
  3. voorwerpen slopen
  4. graven
  5. zichzelf krabben
  6. proberen te ontsnappen en daardoor bijvoorbeeld krabben aan de deur
  7. zichzelf verwonden (door te proberen te ontsnappen, maar ook vanuit frustratie en angst)

Je hond in de Bench doen maakt de situatie voor je hond niet makkelijker.

Het doet namelijk niks aan de onderliggende angst. De angst waardoor jouw hond een of meerdere van bovenstaande gedragingen laat zien. Sterker nog, het feit dat jouw hond opgesloten wordt en de ruimte beperkt wordt, of anders is dan waar jouw hond samen met jou is, kan de situatie juist alleen nog maar moeilijker maken voor je hond.

De Bench is niet de oplossing, werken aan die onderliggende angst van jouw hond wel. Hoe doe je dat dan? Door jouw hond te laten ervaren dat alleen zijn NIET beangstigend is:

>>Door te oefenen in hele kleine stapjes die jouw hond aankan.

>>Door je hond te laten wennen aan signalen die jouw vertrek aankondigen.

>>Door onder het spanningsniveau van je hond te blijven.

>>Door te voorkomen dat jouw hond in paniek raakt, waardoor er geen sprake is van ongelukjes, sloopgedrag, of vocaliseren.

Herstel van verlatingsangst kan echt!!

Sylvia

P.S. Ik heb al heel veel honden en hun eigenaren mogen begeleiden bij dit probleem. Ik kan ook jou en jouw hond helpen! Wil je weten hoe? Even samen met me overleggen of mijn begeleidingsprogramma passend voor jou is? Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Hoe eerder we de verlatingsangst bij jouw hond op een goede manier aanpakken, hoe eerder jouw hond ontspannen blijft en jij jouw vrijheid weer terug hebt!

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!