bezit agressie bij honden

Bezit-agressie bij honden is een angststoornis

Bezit-agressie bij honden is een angststoornis.

Geen manier om de baas te willen spelen….

Regelmatig spreek ik hondeneigenaren van honden die grommen naar hen. Bijvoorbeeld als hun hond lekker op een kluifje ligt te kauwen en ze komen in de buurt…. Hun lieve zachtaardige hond kan dan ineens veranderen in een grommend monstertje. Of erger nog, uithalen om te bijten….

Heel vaak doen er, wanneer er sprake is van dit soort gedrag, nog veel misvattingen de ronde.

“Mijn hond is soms zo dominant, hij wil mij laten voelen dat hij de baas is over mij”.

“Mijn hond gromt naar me, dat kan toch niet, ik moet hem laten weten dat ik dat niet pik…”

Wanneer je denkt dat ‘jouw hond de baas over je wil spelen’, of wanneer je denkt dat jij je hond moet laten weten dat hij/zij zich niet op die manier tegenover jou mag gedragen, dan zal de manier waarop jij met dit gedrag omgaat hierop gebaseerd zijn. Je wordt misschien boos op je hond op dat soort momenten, je stuurt hem misschien naar de Bench, of je gaat allerlei manier verzinnen om je ‘leiderschap’ meer te laten gelden.

Maar wat nu als ik je vertel dat dit gedrag meestal niets met dominantie te maken heeft.

Maar juist alles met angst. Wanneer jouw hond namelijk voorwerpen of eten en dergelijke verdedigt, dan doet jouw hond dit vanuit een bepaalde angst. Angst dat het voorwerp of het eten afgepakt gaat worden. Dat jouw hond hetgeen hij heeft kwijt zal raken.

Soms weet je de aanleiding waardoor dit gedrag bij jouw hond ontstaan is. Bijvoorbeeld je hebt jouw hond geadopteerd vanuit het buitenland, waar jouw hond op straat heeft geleefd, en waar jouw hond zijn eten heeft moeten verdedigen om te overleven.

Soms is het minder duidelijk. Maar een fokker die alle pups gezamenlijk eten geeft waarbij de pups het maar moeten uitzoeken en er als het ware ‘het recht van de sterkste’ geldt, kan ook aanleiding geven tot het ontstaan van dit soort gedrag.

Uiteraard kunnen ook genetische eigenschappen een rol spelen, en het gedrag van de moederhond.

Maar hoe het gedrag ook dan ook ontstaan is, jouw hond heeft het idee dat hij zijn eten en dergelijke moet beschermen, vanuit een onderliggende angst dat hij het zomaar kwijt kan raken.

Wanneer jij nu boos gaat worden op jouw hond, dan kun je je voorstellen dat dit de angst bij jouw hond niet vermindert. In veel gevallen maakt dit de angst juist nog groter…

 Jouw hond heeft in dit geval niet meer ‘leiderschap’ van je nodig. Jouw hond heeft het nodig dat zijn vertrouwen kan herstellen. Jouw hond heeft het nodig dat hij merkt dat niemand iets van hem of haar wil afpakken.

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet altijd.

Vertrouwen wat beschadigd is (op wat voor manier dan ook) herstel je niet van de een op de andere dag. Dit gaat met hele kleine stapjes. Hier is geen algemeen recept voor en er zijn ook niet wat snelle tips. Dit is namelijk per hond verschillend. De angst zit bij de ene hond dieper dan bij de andere hond. De ene hond heeft wat dat betreft ook andere dingen meegemaakt dan de andere. En elke hond slaat dit op zijn eigen manier op. Reageert op zijn eigen manier en leert op zijn eigen manier.

Mocht jouw hond soortgelijk gedrag vertonen, blijf dan niet in je eentje aanmodderen. Bezit-agressie is een serieus probleem, waar je een serieuze aanpak bij nodig hebt, die precies is afgestemd op jouw hond. Je wilt niet dat dit gedrag uit de hand gaat lopen, met alle vervelende gevolgen die dit voor jou, jouw gezin en voor jouw hond kan hebben.

Mocht jouw hond dus soortgelijk gedrag vertonen, neem dan contact op met een deskundige die je bij dit probleem gaat helpen.

Sylvia

P.S. Worstel jij met dit gedrag of met ander gedrag van jouw hond wat voor jou niet prettig is? Neem gerust even contact met me op middels het aanvragen van een gratis en vrijblijvend verkennend gesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we samen bespreken wat er aan de hand is en hoe ik jou en jouw hond hiermee zou kunnen gaan helpen.

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!