hond blaffen wandeling

4 stappen voor minder geblaf tijdens de wandeling

>>Is het uitlaten van jouw hond niet altijd een pretje?

>>Blaft jouw hond tijdens de wandelingen namelijk nogal eens? Bijvoorbeeld tegen andere honden of voorbijgangers?

>>Voel jij je daarom opgelaten?

>>Krijg je misschien last van je arm omdat je hond op dat moment zo aan de lijn trekt?

>>Frustreert het jou ook zo dat je hond dit doet en dat het maar niet lukt om hem of haar hiermee te laten ophouden, ondanks alles wat je al geprobeerd hebt?


Onderstaand geef ik je 4 stappen die je zou kunnen volgen om dit blaffen tijdens de wandeling te verminderen.

  1. Ga op zoek naar de reden. Jouw hond blaft niet zomaar. Jouw hond doet dit omdat dit gedrag op een bepaalde manier nuttig voor hem of haar is. Wil jouw hond zichzelf veilig houden, en blaft en trekt hij naar andere honden (of mensen), juist om ze op afstand te houden? Of wil jouw hond juist graag contact met andere honden (of mensen) en raakt hij/zij gefrustreerd dat dat niet lukt op dat moment? Verschillende redenen kunnen tot blaffen en trekken aan de lijn leiden. Om het blaffen bij jouw hond te verminderen is het belangrijk eerst uit te zoeken waarom jouw precies doet wat hij of zij doet.
  2. Organiseer jouw wandelingen zodanig dat je het voor je hond zo makkelijk mogelijk maakt. Wat de reden voor het gedrag van jouw hond ook is, door hem of haar steeds opnieuw in een situatie te brengen die te spannend, te frustrerend, te opwindend, of wat dan ook is, kan jouw hond zich niet anders gedragen. Te is nooit goed, en dat geldt ook voor deze situatie. Maak de wandelingen makkelijker voor je hond. Bijvoorbeeld door op een andere locatie te gaan wandelen, op andere tijden, met andere mensen, samen met een andere hond of juist niet, enzovoorts. Zorg voor meer afstand tot de andere honden of mensen, volg je hond wanneer hij of zij aangeeft uit de situatie weg te willen. Of zorg er juist voor dat er meer aan de behoeften tot sociaal contact van jouw hond wordt voldaan. Wat jij moet doen om de situatie voor jouw hond makkelijker te maken is afhankelijk van wat de reden is voor het gedrag van jouw hond. Maar het zal je hond enorm helpen om uiteindelijk te leren anders met deze situatie om te kunnen gaan.
  3. Werk aan de oorzaak van het gedrag. Blaft jouw hond naar andere honden omdat hij of zij hen als een bedreiging ervaart? Ga dan na wat je kunt doen om je hond over deze angst heen te helpen. Misschien is het helpend voor jouw hond om op een veilige afstand rustig naar andere honden te kunnen kijken en zelf ondertussen iets ontspannens te kunnen doen. Of misschien is het helpend te investeren in een honden vriendschap. Dit kan ook helpend zijn voor honden die blaffen vanuit frustratie. Ook zou het helpend kunnen zijn het totale leven van je hond eens onder de loep te nemen om te kijken of er nog meer dingen veranderd kunnen worden om de angst of frustratie te verminderen. Ook hier geldt, elke hond is uniek. Wat jouw hond precies nodig heeft om anders tegen andere honden (of mensen) aan te kunnen gaan kijken, is afhankelijk van jouw eigen hond.
  4. Leer je hond ander gedrag aan. Pas als de emotie van jouw hond is veranderd, kun je je hond gaan leren zich anders te gedragen. Misschien wil je wel dat je hond rustig gaat zitten als er voorbijgangers langslopen. Je hond kan dit pas leren als hij of zij zich niet meer bedreigd/gefrustreerd/enorm opgewonden/enzovoorts voelt.


Ik realiseer me dat bovenstaande stappen misschien eenvoudig klinken, maar dat ze nog niet zo een-twee-drie zijn uitgevoerd. Het is niet eenvoudig te ontdekken wat bij jouw hond precies de reden voor zijn geblaf is en om uit te vinden wat hij of zij nodig heeft om dit minder te kunnen doen.Zou je hier graag meer over willen leren? Dan wil ik je graag uitnodigen voor mijn gratis Webinar: “Minder blaffen tijdens de wandelingen”.

Tijdens dit Webinar zal ik je uitleggen waarom honden blaffen en trekken aan de lijn, wat er nodig is om dit te verminderen en hoe jij jouw hond kunt gaan helpen, zodat jullie wandelingen weer wel ontspannen kunnen verlopen. Ontspannen voor jou én voor jouw hond. Wil jij weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je weer met plezier kunt gaan wandelen? Meld je dan zeker aan. Dat kun je rechtstreeks doen met behulp van deze link. Wil je eerst nog wat meer informatie over dit Webinar? Klik dan hier.


Sylvia

Reactie plaatsen

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!