hond boos

Woede, een emotie die jouw hond kan ervaren

Woede, een emotie die ook voorkomt bij onze honden.

Wanneer je hond in de emotionele toestand woede verkeert, dan kan je hond agressief gedrag vertonen. Agressief gedrag naar degene die de boosheid veroorzaakt. Maar je hond kan deze agressie ook uiten op iemand anders die op dat moment dichtbij is. Bijvoorbeeld als je hond niet bij degene kan komen waardoor de boosheid is ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de hond die uitvalt naar andere honden maar zijn mede huis-hond pakt tijdens een gezamenlijke wandeling. Omdat de uitvallende hond niet bij de passerende onbekende hond kon komen, maar wel bij de mede huis-hond. Of een hond die uitvalt naar andere honden maar dan in de lijn gaat bijten, of in jouw been.

Waarschuwingssignalen voordat je hond agressie inzet.

Voordat je hond agressief gedrag inzet, zie je meestal eerst oplopende spanning en waarschuwingssignalen. Deze waarschuwingssignalen kunnen bijvoorbeeld zijn: verstijven, staren, fixeren, dreigend blaffen, grommen en tanden laten zien. 

Wanneer je je hond gaat bestraffen voor deze signalen, dan leert je hond dat het geen zin heeft om te waarschuwen, er wordt toch niet naar geluisterd. De situatie wordt misschien juist nog wel bedreigender (omdat jij je hond bestraft). Je hond kan dan leren de waarschuwingssignalen over te slaan en meteen te gaan bijten.

Door de signalen van oplopende spanning bij je hond vroegtijdig te herkennen, kun je voorkomen dat de situatie zal escaleren. Ook weet je dan beter welke situaties je moet managen voor je hond. Jezelf verdiepen is lichaamstaal van honden is dus zeer helpend voor je hond.

Zaken waardoor je hond in de emotionele toestand van woedend zijn kan komen zijn bijvoorbeeld:

  1. Een tekort aan eten
  2. Ergens van weerhouden worden
  3. Blootgesteld worden aan een ander dier of mens in RAGE
  4. Angst
  5. Pijn
  6. Straffen
  7. Frustratie door onvoldoende jezelf kunnen zijn
  8. Sociale agressie (bijvoorbeeld twee reutjes in de buurt van een loops teefje).

Wanneer je hond leert door woede de situatie op te lossen en/of weer veilig te krijgen, bijvoorbeeld door te blaffen naar een andere hond op straat en die hond verdwijnt dan vervolgens, dan zal je hond dit gedrag steeds meer en vaker inzetten. Voorkomen is in dit geval dus erg belangrijk. Door de oplopende spanning van je hond tijdig te herkennen. En door hier iets mee te doen.

Wanneer je hond eenmaal geleerd heeft situaties door middel van woede op te lossen, dan is het belangrijk je hond stap voor stap te leren dat dit niet nodig is. Door je hond een ander gevoel te geven wanneer de prikkel zich voordoet (in het geval van de hond die uitvalt naar andere honden, bijvoorbeeld door je hond op veilige afstand van andere honden goede ervaringen te geven).

Wil jij graag hulp om ervoor te zorgen dat de boosheid bij jouw hond verdwijnt? Je bent heel welkom voor een gratis gesprek, waarin we vrijblijvend kunnen bekijken wat er aan de hand is en wat jouw hond nodig heeft om zich anders te kunnen voelen en gedragen.

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!