SEEKING

Emoties bij honden: SEEKING

SEEKING staat voor ontdekken, onderzoeken. Je bent in een onderzoekende modus. Op ontdekking. Vol verwachting.  Het is een prettige emotie. Je voelt je alsof er iets goeds staat te gebeuren:  ‘vol verwachting klopt ons hart’.

In de SEEKING modus zijn voor je hond betekent dat je hond alert is, onderzoekend, op zoek naar mogelijkheden om eten of iets dergelijks te vinden, ontdekkend.

De SEEKING modus blijft altijd een beetje actief in onze honden. Maar wanneer de SEEKING modus echt aanstaat, gaat je hond bewust op zoek naar iets. En wanneer hij/zij dit gevonden heeft, daalt de SEEKING modus weer tot een basaal niveau.

SEEKING is een prettige emotie.

SEEKING helpt dieren om te kunnen leren. Je moet iets aandacht geven om ervan te kunnen leren. En de SEEKING-modus zorgt ervoor dat je hond zijn aandacht ergens op richt. Door de SEEKING modus kan je hond leren dat het ene betekent dat er iets goeds gaat gebeuren (bijvoorbeeld jij opent de koelkastdeur), en het andere juist iets minder leuks (bijvoorbeeld jij pakt jouw sleutels om zonder je hond weg te gaan).

Wanneer je weet dat er iets gaat gebeuren geeft je dit meer een gevoel van controle dat wanneer alles onverwacht en onvoorspelbaar gebeurt. SEEKING helpt honden meer controle te krijgen over hun dagelijks leven en dit vergroot hun welzijn.

Jachtgedrag van honden valt onder de SEEKING modus.

Honden  zijn jachtdieren. Het jachtrepertoire valt onder de SEEKING modus en bestaat uit verschillende onderdelen:

Speuren – oriënteren - kijken/sluipen – jagen – grijpen – doden - uit elkaar halen – eten.

Met name uit alle onderdelen voorafgaand aan het eten zelf, kan je hond veel voldoening halen. Door je hond het eten niet simpelweg in een voerbak te geven, maar bijvoorbeeld in een hersenwerkje of voerpuzzel aan te bieden kun je je hond een groot plezier doen.

Wanneer het SEEKING systeem te weinig getriggerd wordt, kan dit leiden tot depressie en apathisch gedrag. Een overactief SEEKING systeem kan leiden tot druk gedrag en zelfs stereotiep gedrag. Onder stimulering van het SEEKING system kan voorkomen bij honden waarbij te weinig aan hun hondse behoefte wordt voldaan. Die niet echt hond kunnen zijn. Over stimulering kan voorkomen bij honden die verblijven in een onveilige omgeving en die voortdurend op hun hoede moeten zijn voor mogelijke gevaren.  

Ik wens jou en jouw hond veel onderzoekende en stimulerende bezigheden!

Sylvia

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!