grief

Emoties bij honden: GRIEF

GRIEF staat voor verdriet, eenzaamheid.  

Je verdrietig voelen, bedroefd.

Bij honden kun je bijvoorbeeld denken aan de gevoelens die horen bij verlatingsangst. GRIEF kan optreden wanneer de hond sociaal gescheiden is van de eigenaar, de moederhond, nestgenootjes, een andere hond of ander dier uit het gezin.

 Uit onderzoek bij dieren is gebleken dat, wanneer jonge dieren zonder moeder gelaten worden, ze stress ervaren. Deze dieren kunnen in paniek kunnen raken. Ze kunnen in dat geval geluid gaan maken om de moeder terug te roepen. Denk bijvoorbeeld aan de kleine pup die net door de nieuwe eigenaar is opgehaald en nu zonder moederhond is. Het kan dat deze pup gaat blaffen, janken en/of piepen.

Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat alleen gelaten worden in een nieuwe omgeving, zonder moeder, meer stress oplevert dan alleen gelaten worden, zonder moeder, in een bekende omgeving. De pup die net uit het nest is opgehaald ervaart het allebei: sociaal gescheiden worden van de moederhond, én in een nieuwe omgeving terecht komen. Deze gebeurtenis kan dus erg stress vol zijn voor onze puppy’s.

Puppy's hebben onze steun nodig

Puppy’s hebben in deze fase onze steun en aanwezigheid nodig, om te wennen aan de nieuwe situatie en het gemis van de moederhond (en nestgenootjes) te verwerken.

 Wanneer jonge dieren zonder moeder achtergelaten worden, beginnen ze in eerste instantie met het roepen om hun moeder. In het geval van onze honden: de puppy blaft, jankt of piept. Wanneer de moeder niet terugkomt, en wanneer er niemand komt om deze dieren te troosten, dan worden de jonge dieren na een tijdje stil. Uit overlevingsstandpunt is dit een goede strategie. Wanneer je als jong dier alleen achterblijft, en er niemand in de buurt is om je te beschermen, dan kun je je beter rustig houden, anders wordt je misschien wel opgemerkt door iemand die op je wil jagen.

Dus na de blaf/jank/piep fase ontstaat er bij onze puppy’s een fase waarin ze stil worden. De pup maakt geen geluid, maar voldoet zich nog steeds erg verdrietig en eenzaam.

Wanneer dieren deze fase vaak ervaren, geven ze het op een gegeven moment op om nog om de moeder (of andere verzorger) te roepen. Ze raken emotioneel afgesloten. Dit heeft invloed op de emotionele ontwikkeling van dit dier, en beïnvloed het gedrag wanneer dit dier volwassen is. Vaak kunnen deze dieren zich slechter binden aan iemand, of worden juist overdreven afhankelijk en onzeker. Dit kan de oorzaak zijn van allerlei gedragsproblemen op latere leeftijd.

Laat je puppy niet janken

Het advies om puppy’s te laten janken, de eerste nachten bij de nieuwe eigenaar, is dus een slecht advies voor de emotionele ontwikkeling van onze pups. Het klopt dat ze op een gegeven moment vanzelf stil worden (bij de ene pup duurt dat wat langer dan bij de andere pup, dit is onder andere afhankelijk van het karakter van de pup. Het ene individu legt zich nu eenmaal sneller neer bij een bepaalde situatie dan een ander). Maar het feit dat ze stil worden zegt niks over hoe de pup zich voelt. Je pup kan zich erg verdrietig voelen. En dit kan invloed hebben op het ontstaan van gedragsproblemen in het latere leven van deze pup.

Nare gebeurtenissen vermijden

Dieren willen graag, net zoals wij mensen, vervelende gebeurtenissen vermijden of voorkomen. Daarom zijn dieren alert op zaken die voorspellen dat er een bepaalde vervelende gebeurtenis zal optreden. Wanneer je een hond hebt met verlatingsangst, die de negatieve emoties van het GRIEF systeem ervaart, zal deze hond alert zijn op signalen die er op wijzen dat hij/zij deze GRIEF weer zal gaan voelen. Deze hond zal alert worden op signalen die erop kunnen wijzen dat jij weggaat ( en je hond alleen laat). Je hond zal al onrustig of zenuwachtig kunnen worden op het moment dat jij bijvoorbeeld je jas/sleutels/schoenen pakt. Omdat je hond geleerd heeft dat dit betekent dat hij/zij alleen gelaten gaat worden.

Emoties koppelen aan een bepaalde omgeving

Ook kunnen dieren een bepaalde emotie koppelen aan een bepaalde omgeving. Een dier dat steeds in een bepaalde omgeving vervelende gevoelens ervaart, zal deze omgeving steeds minder prettig vinden.

Bij honden kan dit bijvoorbeeld optreden bij de Bench (of een andere ruime waarin ze alleen gelaten worden, terwijl ze alleen laten lastig vinden). Wanneer jouw hond een aantal keer alleen gelaten is in de Bench, en daarbij in paniek is geraakt, dan zal je hond de Bench steeds minder prettig vinden. Het kan zijn dat jouw hond op een gegeven moment helemaal de Bench niet meer in wil, ook al ben jij gewoon in de buurt.

 Het ervaren van de nare gevoelens van GRIEF dient voorkomen te worden. Sowieso omdat we moeten proberen de dieren die van onze zorg afhankelijk zijn een zo goed mogelijk welzijn te bieden. Het ervaren van nare gevoelens is niet goed voor het welzijn. Bovendien is het belangrijk de gevoelens van GRIEF bij onze honden te voorkomen, om te voorkomen dat onze honden gedragsproblemen ontwikkelen waar deze emotie aan ten grondslag ligt.

Denk jij dat jouw hond GRIEF ervaart? Dat jouw hond het lastig vindt om zonder jou te zijn? Wil jij graag weten hoe je jouw pup op een goede manier kunt laten wennen aan alleen blijven? Je volwassen hond hieraan laten wennen? Je bent van harte welkom voor een gratis gesprek, waarin we samen vrijblijvend kunnen bespreken wat er aan de hand is en hoe ik jou en jouw hond kan helpen om dit op te lossen.


 

Wil jij regelmatig mijn gratis artikelen en tips ontvangen?

Klik dan hier om je meteen aan te melden!

Your information is safe with us

Wil jij weten of jouw hond zich anders kan gedragen? 

Wil je hier eens met mij over praten om te zien of ik je kan helpen?

Vraag een gratis gesprek aan!