Emoties bij honden: FEAR
FEAR staat voor angst, bang zijn. Wanneer je hond bang is, kan hij bevriezen of vluchten (of vechten, dan gaat de emotionele toestand van FEAR naar RAGE).
In het algemeen zijn dieren meer bang dan mensen. Zij zijn alerter op dingen die om ons heen gebeuren en kunnen bang zijn van zaken die wij als mensen niet eens opmerken.
Je kunt angst bij je hond herkennen aan zijn gedrag en lichaamstaal.
Je kunt angst bij je hond herkennen aan bepaalde gedragingen, zoals wegkruipen, bibberen, trillen, kwijlen. Maar ook aan subtielere kenmerken zoals een lage houding van staart en oren, met de tong de lip aflikken, wit van de ogen laten zien, knipperen met de ogen, haren overeind zetten, oogcontact vermijden, zweterige pootjes hebben, spanning in het gezicht, enzovoorts.
Hoe eerder je de angst of spanning bij je hond opmerkt, hoe eerder je je hond kunt helpen en hoe beter je weet welke situaties je moet managen voor je hond. Jezelf verdiepen in lichaamstaal bij honden is daarom erg helpend voor je hond.
Wanneer je hond iets spannend vindt, zal hij/zij eerst wat langzamer gaan bewegen, als het ware alsof hij in slow motion is, om de situatie te kunnen overzien en in te schatten. Als de spanning nog verder oploopt zal je hond bevriezen. Dit betekent dat je hond doodstil blijft staan en niet meer beweegt. Blijft de spanning voortduren, of wordt de situatie nog spannender, dan zal je hond gaan vluchten. Sommige honden gaan in plaats van vluchten actief aan de slag om de dreiging weg te jagen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het gevaar, in de ogen van de hond, niet te ontwijken is. Wanneer vluchten niet mogelijk is. Zij gaan ‘vechten’. Dit hoeft niet een daadwerkelijk gevecht te zijn, maar je hond onderneemt actie. Bijvoorbeeld door te gaan blaffen of grommen. Je hond is dan in een andere gemoedstoestand gekomen, namelijk RAGE. Wanneer vluchten en vechten geen zin meer heeft, en de dreiging op geen enkele manier te ontwijken is, zal de hond waarschijnlijk opnieuw bevriezen.
FEAR kan leiden tot steeds meer angst.
Wanneer je hond bang is en in de emotionele toestand FEAR is, bestaat het gevaar dat je hond van veel meer dingen bang wordt. Bijvoorbeeld een hond die bang is van onweer, kan bang worden van andere geluiden. Maar ook van dingen die jij hem/haar op dat moment aanbiedt. Als je hond echt bang is, is dat geen moment om je hond nieuwe dingen aan te leren. De bedoeling is dat je ervoor gaat zorgen dat de angst bij je hond zo snel mogelijk afneemt.
Angsten kunnen zijn aangeboren, zoals de angst voor pijn, plotselinge bewegingen, bepaalde geluiden, geuren, onbekende dingen en gebrek aan controle. Voor andere dingen kan je hond leren bang te zijn, zoals bepaalde contexten (bijvoorbeeld de spreekkamer bij de dierenarts).
Het is belangrijk te voorkomen dat je hond aan teveel angst wordt blootgesteld. Hierdoor kan je hond namelijk steeds banger worden, agressief worden, en door de angst niet meer kunnen leren.
Om te voorkomen dat je hond bang wordt, kun je je hond een goede socialisatie bieden, hem/haar geleidelijk laten wennen aan nieuwe dingen (ook bij volwassen honden), werken aan een goede band tussen jou en jouw hond, zodat jouw aanwezigheid jouw hond vertrouwen kan geven in spannende situaties en je hond controle geven over situaties. Voorkomen dat je hond angstig gedrag ontwikkeld is heel belangrijk.
Als je hond eenmaal bang is van bepaalde situaties is het belangrijk je hond te helpen over deze angsten heen te komen. En daarvoor heeft jouw hond jouw steun en begrip nodig.
Ben jij op zoek naar hulp om de angsten bij jouw hond te verminderen? Je bent heel welkom voor een gratis gesprek, waarin we samen kunnen bekijken wat er aan de hand is én wat er nodig is voor jouw hond om zijn/haar angsten te kunnen overwinnen.